کوچینگ چیست؟ از زبان دانش پژوه این رشته بشنوید

آموزش کوچینگ به زبان ساده

نگاهی به کوچینگ، مهارت هزاره سوم

سال ۱۳۹۱  شمسی  سال تحولی عظیم در فکر و اندیشه و سبک زندگیم بود. در پاییز آن سال در یک گروه که خدمات کوچینگ سبک زندگی را ارائه کرد شرکت کردم و با به کار بستن تصمیماتی که در اثر تغییر روش تفکرم و تعهد به انجام آن ها با کمک کوچینگ گرفتم، شاهد معجزات کوچک و بزرگ در زندگیم شدم. مهمترین تغییری که در زندگیم اتفاق افتاد، مواجهه با مشکلات ناشی از نگرش های اشتباه خودم بود. پله به پله ، قدم به قدم پا در مسیری گذاشتم که سالها آرزویش را داشتم. اما قبل از آن نمیدانستم چگونه باید آن ها را برآورده سازم. آن چه برایم بسیار جالب بود ، تنوع افرادی بود که در این گروه شرکت کردند و هرکدام داستان های خاص زندگی خودشان را داشتند و بدون استثنا همگی از دریافت های خود بسیار راضی و خشنود بودند. بعد از دو سال با یکی از هم گروهی هایم ملاقاتی داشتم که هردو متوجه تغییرات بسیار بزرگی در زندگی آن دیگری شدیم. هرکدام از ما به سوی تحقق اهداف خودمان گامهای بسیار موثری برداشته بودیم و به زندگی با دیدگاهی جدید نگاه می کردیم. به این ترتیب بر آن شدم تا درباره کوچینگ بیشتر بدانم . راه و روشی که توانست در زندگی من و بسیاری دیگر تغییراتی مثبت و موثر به وجود آورد.   آموزش کوچینگ به زبان ساده  

شروع دوباره

و حالا من به عنوان یک دانش پذیر در این رشته جدید بین المللی در موسسه فراکوچ  مشغول به یاد گیری هستم. آن چه در این مقاله  می آورم دریافتهایم هرچند ابتدایی ازآموزه های اساتید کوچینگ موسسه و کتابها و مقاله های کوچینگ است که مطالعه کرده ام.  دراین مقاله سعی برمعرفی مختصری از کوچینگ و برخی از مولفه های آن  مانند ایجاد صمیمیت، گوش کردن متمرکز و پرسشگری موثر، نقش استعاره و شهود دارم . هرچند این مقاله نمیتواند اصل مطلب را ادا نماید، اما برای کسانی که شاید برای اولین بار با نام کوچینگ آشنا می شوند، می تواند مفید باشد.  

کوچینگ چیست؟

درتعریفی که موسسه بین المللی ICF  درباره کوچینگ ارائه میدهد  فرایندی را که  کوچ به همراهی مراجع فکر و خلاقیت مراجع را برای بالا بردن  پتانسیل های فردی و حرفه ای برمی انگیزاند اشاره میکند.این همراهی از نوع همراهی هم سطح است یعنی  کوچ خود را بالاتر از مراجع نمیداند و در این همراهی وجود اعتماد و امنیت روانی مراجع مهم است.  

کوچی کیست؟

در کوچینگ مراجع یک فرد و یا گروهی از افراد هستند که به کوچ برای اخذ خدمات کوچینگ مراجعه می کنند.  

فرایند کوچینگ

در فرایند کوچینگ، تفکر مراجع باید برانگیخته شود و بینش جدید در فرد اتفاق بیافتد. اگر نگرش فرد در راستای فرایند کوچینگ تغییر نکند و به اصلاح یادگیری اتفاق نیافتد، مراجع کوچینگ را تجربه نمیکند. به این ترتیب فرایند کوچینگ باید به آگاهی و بینش جدید منتج شود در غیر اینصورت گفتگویی ساده اتفاق افتاده است. فرایند کوچینگ، فرایندی خلاقانه و منعطف است. اگرچه کوچینگ پروتکل مشخصی دارد اما حین جلسه، پیش روی باید متناسب با اتفاقی باشد که در جلسه رخ میدهد. همانند رقصی می ماند که کوچ با هدایت مراجع انجام می دهد.   آموزش کوچینگ به زبان ساده  

جلسات کوچینگ

جلسات کوچینگ در راستای هدفی مشخص است. مراجع در طول جلسات کوچینگ  در راستای اهداف تعیین شده، متوجه استعدادها و توانمندی های فردی و یا حرفه ای خود می شود  و درجهت افزایش  و به حداکثر رساندن  آن تلاش می کند. به زبانی ساده، کوچینگ شکاف بین آنچه که فرد در حال حاضر فکر می کند که هست و آنچه که می تواند باشد را کم می کند. کوچینگ به مراجع کمک می کند تا شکاف بین توانایی  و عملکردش در راستای هدف تعیین شده کاهش یابد. میتوان به اختصار گفت کوچینگ یک مهارت  بین رشته ای است که از تلفیق  رشته های مدیریت،  روانشناسی،  جامعه شناسی، فلسفه ، هستی شناسی، علم اعصاب و دیگر  رشته هایی که به نحوی با کمک به  انسانها برای پرورش خود، ارتباط با دیگران، کسب بهتر اهداف و افزایش ذخیرهٔ عظیم دانش بشری کمک  میکنند، به وجود  میآید. تمرکز کوچ بر این است که افراد کجا هستند و دقیقاً  چه کاری  میخواهند انجام دهند تا کمک کند به آنچه در آینده  میخواهند، دست یابند. می توان گفت مهمترین نکته مد نظر در کوچینگ، ایجاد تغییرات مثبت و اصلاح و بهبود وضعیت زندگی است.  

طرز فکر یک کوچ

از نکات مهمی که یک کوچ در مسیر مربیگری خود باید در نظر داشته باشد، تعامل با افراد بر مبنای برابری و مشارکت در رشد و پیشرفت مراجعین است. به این ترتیب لازم است تا مهارت هایی را در خود پرورش دهد. مانند:
  1. تمرکز بر گوش دادن
  2. مطرح کردن سوالهای باز وتسهیلگرانه
  3. بازخوردهای سازنده دادن
  4. با توجه به شخصیت های مختلف مراجعین ، همدلی های مناسب ارائه دادن
 
نکته مهم : انعطاف پذیر بودن یک کوچ از مهم ترین ویژگی های اوست! تصوری که یک کوچ از خودش دارد، منیتی است که میتواند توانایی کوچ را در مسیر کوچینگ مختل نماید. آن جایی که لازم است یک کوچ خود را با مراجع خویش برابر بداند، صراحت صمیمانه داشته باشد و ارتباطی قوی با مراجع برقرار کند، در صورتی که منیت خود را کنار نگدارد، نمیتواند انعطاف پذیر باشد .
  آموزش کوچینگ به زبان ساده  

مهارت هایی که یک کوچ باید بیاموزد

بیشترین کمک ها برای پیشبرد جلسات موفق در کوچینک،  مهارتهایی است که یک کوچ باید بیاموزد . این مهارت ها میتواند درهر فردی وجود داشته باشد اما یک کوچ باید این مهارت ها را تقویت کند تا   بتواند فضای مورد اعتماد مراجع را فراهم سازد و  اورا به هدف خود نزدیکتر سازد و مسیر رسیدن به خواسته اش را ساده تر کند.  

صمیمیت

صمیمیت احساس دلگرمی و نزدیکی در یک رابطه کوتاه مدت یا بلند مدت است. کوچ باید بتواند حس اعتماد و دلگرمی را در مراجع به وجود اورد . به دنبال این صمیمت مراجع قادر خواهد بود صادقانه مشکل خود را با کوچ در میان بگذارد. ممکن است کوچ تجربه کاملا مشابه مراجع را از سر نگذرانده باشد اما صمیمت موجود بین آن دو، باعث ایجاد توجه به آن تجربیات باشد که نتیجه اش همدلی است و مراجع را در فضای ذهنی مناسبی برای ادامه ارتباط سازنده نگه می دارد و تاثیر جلسات کوچینگ را به میزان زیادی افزایش می دهد .  

گوش دادن متمرکز و فعال

شنونده خوب با تمرکز بیشتر بر گفته گوینده، صمیمیت بیشتری به وجود می آورد. آن چه یک کوچ را شنونده متمرکز و فعال میسازد، داشتن ذهنی باز و خالی از گفتگوهای درونی است . تمام احساسات مزاحم باید به کنار گذاشته شوند . قضاوت ها و شنیده ها و اطلاعات مربوط به دغدغه مراجع تنها زمانی باید به کار آید که آنچه از فکر مراجع تراوش کرده خمیر مایه گفتگوها و پرسشهای کوچ شود. آن چه عامل حواس پرتی است باید کنار گذاشته شود. از روش های سودمند در بالا بردن ظرفیت توجه به شخص مقابل ، آگاه بودن به لحطه حال است. یک کوچ باید با ذهنی کاملا خالی و بدون هیچ پیش فرضی درحضور مراجع خود قرار بگیرد تا تمرکز تام بر گفتار و معانی گفتار مراجع خود داشته باشد. نتیجه این نوع گوش دادن به مراجع، تواناتر کردن مراجع خواهد بود.  

پرسشگری

نکته مهم درکوچینگ، کوچ کردن مراجع است نه مسئله او. زیرا خود مراجع است که باید مسئله اش را حل کند. پرسشگری به مراجع کمک میکند تا وی بهتر به موضوع خود بیندیشد . بهترین نوع سوالات در کوچینگ سوالات ساده و بازهستند. سوالهای پیچیده باعث هدر دادن انرژی کوچ  ومراجع می شوند. سوالاهای کوچینگی سوالاتی با اهداف روشن هستند. یک کوچ با توجه  به موضوع مراجع ،می تواند کمک به جمع آوری اطلاعات کند یا سبب تشویق برای جمع آوری ایده ها شود یا در فرد ایجاد انگیزه برای اقدام نماید. سوالاتی که با چرا پرسیده می شوند توصیه نمیشود زیرا درمراجع حالت تدافعی به وجود می آورد و جلسه را به سمت نامطلوبی به پیش می راند.  

نقش استعاره در کوچینگ

تمثیل یا متافور نوعی از ارتباط است که بخشی از ادبیات داستانی محسوب می شود و به وسیله آن مجموعه ای از تجارب به صورت داستان به حوزه دیگری از تجارب وارد می شود و گفتگورا به صورت موثرتری به پیش می برد. درادبیات از تمثیل گاه به عنوان گونه ای از استدلال برای تاثیر بیشتر استفاده می کردند. تمثیل ها در آموزش و درمان و در جلسات کوچینگ، به عنوان روشی ارتباطی طراحی می شود که به صورت غیر مستقیم در ارتباط با مراجع به فرایند تغییر کمک میکند . (در حقیقت استعاره ها می توانند مانند یک میانبر برای ناخودآگاه ما ، راهی برای دور زدن عقل و ذهن منطقی ما باشند)  

نقش شهود در کوچینگ

همه ما با یک هدیه درونی  قوی متولد می شویم. این هدایا در اصطلاح “روشن بینی ” نام دارند یا به بیانی دیگر ” شهود” . توجه به شهود در کوچینگ میتواند اعتبار دادن به حدس هایی باشد که یک کوچ درهنگام توجه به صحبتهای مراجع در ذهنش شکل می گیرد. شهود می تواند باعث ایجاد اعتماد به نفس قوی کوچ و مراجع  شود .استفاده از شهود به کوچ کمک میکند با توجه به رفتار و انرژی مراجع، گره ذهنی او راحت تر باز شود.  کوچینگ زمانی  ساده تر میشود که یک کوچ  همراه با گوش دادن دقیق به مراجع به حدسها و شهودش نیز اعتماد کند و آن را با اجازه از طرف مراجع به وی  باز خورد دهد .   نتیجه گیری جهان امروز سرعت بسیار زیادی گرفته است. انسان هایی که تمایل به پیشرفت و موفقیت دارند، بهتر میدانند که باید خود را با شتاب زمانه هماهنگ سازند. دنیای هر فردی که مایل به پیشرفت است به طور مرتب باید از آن چه که هست به سوی دنیای مطلوب گام بردارد و به سوی آینده ای دلخواه به پیش برود. در این فرایند، کوچینگ یکی از بهترین ابزار گام برداشتن  در مسیر این هماهنگی و پیشرفت انسان به سوی دنیای مطلوبش است. کوچینگ، مهارتی است که با توسعه علوم و تکنولوژی، ارتباطات و کار و مشاغل گوناگون، همراهی دارد و می تواند به میزان قابل توجهی قابلیت های انسانی را با توجه به رشد و توسعه تمام موارد ذکر شده افزایش دهد. این مهارت، به انسانها کمک میکند تا تفکری عمیق تر یا فهمی غنی تر از موضوعات بیابند ودر مقابل چالش ها بهترین تصمیمات را بگیرند. همچنین کمک می کند تا افراد خودشان بیندیشند، اقدام کنند و در نهایت چیزی یاد بگیرند. در حقیقت کوچینگ به انسانها کمک میکند تا در بهترین زمان ممکن، یعنی در لحظه حال ، بهترین خودشان باشند. با آگاهی به استعدادها و توانمندی ها و شرایطشان تصمیم های کاربردی بگیرند و به سوی عملگرایی و اقدام پیش بروند.    
 

کاری از:

دانش پژوه ترانه محمود نژاد

منابع : استار، جولی. ( ۱۳۹۹). کوچینگ، مربی گری درخشان ( ترجمه علیرضا سهرابی). انتشارات هورمزد: تهران صاحبی، علی. (۱۴۰۰). زندگی سراسر قصه گویی است، انتشارات اسبار: تهران قاسمی، علی و فدایی، مهدی. (۱۳۹۸). دنیای مطلوب من، انتشارات سایه سخن: تهران افشارجلیلی، یاشا. (۱۴۰۰). تعریف کوچینگ از دیدگاه  ICF برگرفته از https://impactcoaching.ir/blog/5-coachingdefinition.html استفانز، دز.( ۲۰۲۰). نقش شهود درکوچینگ برگرفته از
Become a Better Coach by Developing Your Intuition
 
آموزش کوچینگ به زبان ساده
شما میتوانید فایل pdf این آموزش را از طریق لینک زیر دانلود کنید

دانلود PDF مقاله 

1/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *