تعریف عزت نفس و توصیه های کاربردی برای افزایش اعتماد به نفس
عزت نفس درکی است که فرد در مورد خودش یا ارزشهایش دارد. یکی از سادهترین تعاریفی که برای حرمت نفس بیان میشود این است که کسی که عزت نفس دارد، خودش را خوب و دوستداشتنی میداند. عزت نفس می تواند انواع مختلفی از باورها را در بر بگیرد، مانند باورهایی که درباره ظاهر خود، اعتقادات، احساسات و رفتارهای خود داریم.
عزتنفس سالم باعث میشود به دیگران احترام بگذاریم و برایشان ارزش قائل باشیم، درنتیجه این موضوع باعث میشود افراد مقابل نیز با احترام با ما برخورد کنند.
چکیده مطالب
تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس
عزت نفس به معنای ارزیابی خودمان وارزشی که برای خود قائل می شویم دارد و از تجربه های مثبت زندگی نشات میگیرد و همراه با خصوصیاتی همچون انعطافپذیری، جسارت، احترام به خود و دیگران دیده می شود. اما اعتماد بنفس یعنی اعتماد فرد به توانایی هایش. در واقع اعتماد بنفس زمانی شکل می گیرد که موفقیتی به دست بیاید و حاصل یک پیروزی در یک مهارت است و همراه با خصوصیاتی همچون رفتن در دل چالشها، مسئولیتها و فرصتهای نو نمود پیدا می کند.
عزت نفس، میتواند زمینهای برای شکلگیری اعتماد به نفس باشد، اعتماد به نفس در واقع اعتمادیست که ما نسبت به تواناییهای خودمان داریم. اینکه ما تا چه حد نقاط قوتمان را بشناسیم و به آنها افتخار کنیم، میزان اعتماد به نفس ما را تعیین میکند. افتخار به نقاط قوتمان، ما را به سمت برطرف کردن مشکلاتمان و ارزیابی درست استعدادهایمان سوق میدهد. اینجاست کهتفاوت اعتماد بهنفس و عزت نفس و خودباوری آشکار میشود.
ویژگی افراد دارای عزت نفس :
- عدم زندگی کردن در گذشته و افکار منفی
- بیان نیازهای خود
- حس اطمینان داشتن به خود
- دید مثبت به زندگی
- توانایی “نه” گفتن
- دیدن نقاط قوت و ضعفهای خود
- از بازخورد دادن دیگران در مورد رفتارهایتان نمی ترسید
- آگاهی از حد و مرزهای خود
- جسارت
- پذیرش شکست
- ایمان به خود
تکنیکهای تقویت عزت نفس
خود را سرزنش نکنید
سرزنش کردن خود ، باعث از بین رفتن آرامش و نشاط شما در زندگی می شود. زیرا سرزنش کردن خود ، در ضمیر ناخودآگاه باقی میماند و باعث ایجاد انرژی منفی در ذهن می شود و باعث تحلیل توان شما می شود . البته این گفته بدان معنا نیست که اشتباهات را نادیده بگیرید. بلکه نشان میدهد که راجع به نقاط ضعف و قدرت، باید قضاوت منصفانه داشت.
انتظار نداشته باشید که دیگران از شما تعریف کرده و یا شما را تشویق کند
به این نکته توجه داشته باشید که هر کاری را برای خودتان انجام می دهید چون ممکن است بی توجهی یا حسادت و نظایر آن باعث شود که دیگران کمتر شما را تشویق کنند. ولی خودتان را هرچند وقت یکبار تحسین کنید و پاداش بدهید. این امر وجودتان را از شور و شوق و شادمانی لبریز میکند.
بر نقاط قوت خود پافشاری کنید
آگاهی از نقاط قوت خود و افتخار به خود ، و داشتن دید مثبت به خود و برجسته کردن امتیازات، احساس رضایت و خرسندی به شما خواهد داد. پس با هر نوع تفکر منفی برخورد کنید تا ناراحتی شما را فرا نگیرد.
محدودیتها و کمبودهای خود را بپذیرید و با آنها کنار بیایید
از اشتباه کردن نترسید بلکه به موفقیتها فکر کنید و بدانید که فقط شما نیستید که دارای این مشکل هستید. از این طریق جرأت پیشروی و مسئولیت پذیری پیدا میکنید و شادی بر زندگی تان حاکم میشود.
تعیین اهداف برای خودمان
زمانی از خودمان رضایت داریم که کارهای مورد انتظارمان را انجام داده باشیم. برای اهداف خود انتخاب کنید. سعی کنید هر روز یک اقدام عملی برای رسیدن به این هدف انجام دهید. در ادامه خواهید دید که به چه نتایج شگفت انگیزی خواهید رسید و حال بهتری نسبت به خود دارید. این یک روش عالی برای افزایش عزت نفس شماست.
تجسم کردن
روشی ثابت شده و قدرتمند برای ایجاد تغییرات مهمی در زندگی خود میباشد. در این روش در سکوت کامل ، ذهن خود را متمرکز کنید و صحنههای مثبتی را تجسم کنید. تجسم کردن باعث بالا رفتن عزت نفس و کمک برای دستیابی به اهداف می باشد .
فراموش نکنید شما کامل نیستید
خودتان سخت نگیرید. همهی ما اشتباه میکنیم و این کاملا طبیعی است ؛ البته تا زمانی که از خطاهایمان درس بگیریم و آنها را همینطور رها نکنیم. تنها معیارهایی که باید به آنها توجه کنید، معیارها و ارزشهای شخص خودتان هستند. دست از نگرانی در مورد آنچه دیگران در موردتان فکر میکنند بردارید و به جایش روی ویژگیهای خوبی که در خود میبینید تمرکز کنید. با این کار اطمینانی که به خود دارید بر ای همه مشخص میشود و کاستیهایتان را جبران که هیچ، بر خوبیهایتان هم اضافه میکند.
بخشندگی
سعی کنید در صورت بروز خطا و اشتباه از طرف دیگران نسبت به دیگران کینه نداشته باشید چون باعث به وجود آمدن انرژی منفی در خودتان می شود و باعث سلب آرامش شما می شود . واقعیت این است که ما با بخشش دیگران به راحتی می توانیم خشم و نگرانی خود را کنترل کنیم و به آرامش درونی برسیم.
ایجاد حس خوب در دیگران
وقتی حس خوبی به دیگران می دهیم ناخودآگاه حال خومان هم خوب می شود. شاید شما هم در زندگی به افراد زیادی بر خورده اید که برای درد دل و رهایی از مشکلات به آغوش شما پناه می برند. اگر شما بتوانید با تمرکز و توجه بر روی نقاط مثبت آنها حال آنها را خوب کنید و روزنه های امید رو دوباره در دلشان زنده نگه دارید شک نکنید که حال خودتان را هم بهتر کرده اید. این روش برای افزایش عزت نفس شما هم بسیار موثر و مفید است.