چکیده مطالب
روش های پیدا کردن احساس خوشبختی در زندگی
بودا می گوید: «نفرت را با نفرت از بین نمی برند، برای از بین بردن آن عشق و احساس محبت لازم است.»
زمانی لینکلن یکی از افسرانش را که مدام با تعدادی از همکارانش مشاجره می کرد، سرزنش کرد و گفت: «انسانی که می خواهد بیشترین استفاده را از خود و توانایی هایش بکند، فرصت مشاجره کردن ندارد.» کسی که همیشه بحث می کند، به نتیجه خوبی نمی رسد. او کنترل خود را از دست می دهد و عصبانی می شود. به همه چیزهایی که بزرگتر از حقوق مساوی انسان هاست، تسلیم شوید و حتی اگر می دانید چیزی حق شماست، آن را واگذار کنید.
بهتر است در مبارزه برای حق، اجازه دهید سگی شما را گاز بگیرد. حتی اگر سگ را بکشید، گاز گرفتن او درمان نمی شود؛ بنابراین، بهترین روش پیروز شدن در بحث، پرهیز از آن است. یک شاعر انگلیسی می گوید: «به انسانها باید طوری آموزش داد که احساس نکنند به آنها چیزی آموزش داده می شود و مطالب جدید و ناشناخته را باید جوری برای آنها تعریف کرد که انگار مطالب فراموش شده را دوباره به یادشان می آوریم.»
سقراط به شاگردان خود در یونان میگفت: «من فقط یک چیز می دانم و آن این است که هیچ نمی دانم.» در بین انسان ها، کسانی که منطقی فکر می کنند، معدودند. اغلب افراد متعصب هستند. اکثر افراد دچار پیشداوری، حسادت، سوءظن، خودخواهی و ترس و غرور هستند معمولاً نمیخواهند افکارشان را درباره مذهب، مدل مو، کمونیسم و یا بازیگر مورد علاقه خود عوض کنند.
همه ما عادت داریم که باور کنیم چیزی که قبلاً معتقد بودیم درست است و رنجش ما هنگامی آغاز می شود که کسی به صحت اعتقادات ما شک کند و این باعث می شود بیش از پیش به معتقداتمان علاقه نشان بدهیم. نتیجه این است که اغلب ما به استدلالهای مختلفی پناه می آوریم تا همچنان به اعتقادات خود پایبند بمانیم. فرانکلین میگوید: «این جمله را اصل قرار دادم که: در مقابل احساسات دیگران گذشت کنم و از مخالفت مستقیم پرهیز کنم و عقایدم را با قاطعیت عنوان نکنم.» حتی از استفاده از عباراتی نظیر «مطمئناً»، «بدون شک» و…که نشانه عقیده ثابت و قاطع است، خودداری می کردم و به جای آن کلماتی مانند «گمان می کنم»، «به نظر من» و… به کار می بردم و یا اینکه می گفتم: «در حال حاضر جنین به نظر می رسد.»
به نظرات طرف مقابل احترام بگذارید و هرگز به او نگویید در اشتباه است.
یک ضربالمثل قدیمی می گوید: «با دعوی کردن به چیزی نمیرسید. اگر گذشت کنید به بیش از آنچه که توقع دارید، خواهید رسید.»
اگر در اشتباه هستید، خیلی زود به اشتباهتان اعتراف کنید.اگر عصبانی و غضبناک شده اید و حرف های ناشایست بر زبان می آورید، به سبب اینکه خشم خود را با حرف زدن بیرون ریخته اید احساس آرام و سبکی خواهید کرد؛ اما طرف مقابل چه طور؟ آیا او هم مثل شما احساس سبکی می کند؟ آیا لحن خشمگین شما باعث می شود او با شما موافقت کند؟ سخن لینکلن را فراموش نکنید: «یک قطره عسل بیش از یک کیلو زهر، مگس به سوی خود جذب می کند!»
با نرمی و ملایمت صحبت را شروع کنید.
در هنگام صحبت با مردم، بحث خود را درباره مسائل مورد اختلاف با آن ها شروع نکنید، بلکه تلاش کنید از جایی که او را قبول دارد، آغاز کنید. اگر امکان دارد بر این نکته کنید که هر دوی شما به سوی یک مقصود رهسپارید و تنها اختلاف شما، شیوه های مختلف است. گوینده خبره در ابتدا چند جواب «بله» را از طرف می گیرد. الگوهای روان شناسه در اینجا کاملاً روشن هستند. وقتی کسی «نه» می گوید، این حرف را جدی می زند. خیلی بیشتر از یک یا ۲ کلمه حرف زده است. همه سلول ها، اعصاب، غدد و عضلههای فرد جمع می شوند تا او در موقعیت مخالف قرار گیرد.
بهترین شیوه رسیدگی به شکایات
بیشتر انسان ها وقتی می خواهند کسی را با خود هم عقیده کنند، متکلم وحده می شوند. به خصوص فروشندهها که در اثر این اشتباه، مشتری های زیادی را از دست می دهند. اجازه بدهید طرف مقابل هم صحبت کند چرا که او درباره مسائل و مشکلاتش بیش از شما آگاهی دارد؛ بنابراین چند سؤال از وی بپرسید و اجازه دهید او اطلاعاتی به شما بدهد. اگر با حرف هایش مخالف بودید هرگز حرفش را قطع نکنید.
چرا که این اصلاً خوب نیست. آن ها هنگامی که ایده ای در سر دارند دنبال یک جفت گوش شنوا هستند نه کسی که مثل رادیو مدام صحبت کند. پس صمیمانه و با دقت به حرف دل آن ها گوش دهید. افراد را تشویق کنید و آنچه در سر دارند را به زبان بیاورید. این روش در تجارت هم کاربرد دارد. لارشفوکو فیلسوف فرانسوی نوشته است: «اگر می خواهید دشمن داشته باشید، بر دوستان خود برتری بطلبید، اما اگر جویای دوست هستید، اجازه دهید آنها بر شما برتری داشته باشند.» این حرف صحیح است. چرا؟ زیرا وقتی دوستان ما برتری یافتند به احساس مهم بودن می رسند.
یک ضربالمثل آلمانی می گوید: «خالصترین لذت همانا آن لذت شیطانی است که ما از تماشای گرفتاری ها و مشکلات دیگران می بریم!» بله واقعاً ممکن است بعضی از دوستان شما از دیدن مشکلات شما بیش از پیروزیهایتان لذت ببرند. پس بیایید فروتن باشیم. این صفت تأثیر خوبی دارد.
به جای گفتن از موفقیت ها، اجازه دهید دیگران از خود تعریف کنند.
چطور می توان همکاری دیگران را جلب کرد؟ این یک سؤال است که باید به آن به خوبی فکر کرد. هیچکس دوست ندارد حس کند کسی چیزی به او فروخته و یا کسی به او دستور داده که کاری را بکند. ما مایلیم حس کنیم خودمان جنسی را می خریم و مطابق میل و اراده خود عمل می کنیم. ما نیاز داریم که درباره آمال، خواستهها و نیازهایمان با ما مشورت کنند.
۲۵ قرن پیش اندیشمند چینی گفته است: علت اینکه دریا و رودخانه، تکریم و احترام صدها رود و جویبار را جلب خود میکنند، این است که در منطقهای پست در جریانند. پس به همین دلیل هم انسان دانا اگر می خواهد بر دیگران برتری پیدا کند، باید خودش را کوچکتر از آنها نشان دهد و اگر می خواهد رهبر عدهای باشد، باید عقب سر آنها قرار بگیرد؛ بنابراین، با اینکه مقامش بالاتر از دیگران است، کسی سنگینی مقام بالای او را حس نمی کند. در نتیجه، حتی اگر در مقام اول باشد، احساس کسی از طرف او جریحهدار نمی شود.
((اجازه بدهید طرف حس کند، ایده برای خود اوست)).
فراموش نکنید که کسی ممکن است کاملاً در اشتباه باشد اما خودش نداند. او را محکوم نکنید. هر انسان کوتهفکری می تواند این کار را انجام دهد. او را درک کنید. این کار فقط از عهدهی انسان های فهمیده، باهوش و ایثارگر بر می آید. اگر به خاطر مطالعهی این کتاب شما یک درس آموخته باشید و آن هم اینکه مسائل را از دید طرف بنگرید و از زاویهی دید او به مسائل نگاه کنید، اگر فقط همین نکته را از این کتاب یاد بگیرید، مطمئن باشید مسیر زندگی شما به سوی راهی درست تغییر کرده است.
((صادقانه سعی کنید مسائل را از دید طرف ببینید.))
مردم چه میخواهند؟ آیا آرزو نمیکردید جملهی معجزهآسایی میدانستید تا توسط آن از دعوا و مشاجره جلوگیری کنید، احساسات بد را دور کنید و حس نیت طرف را فعال کرده و او را وادار کنید تا به حرف های شما گوش دهد؟ جوابتان مثبت است. این جمله این است: ((اصلاً به خاطر حسی که داری تو را مقصر نمی دانم. من هم اگر به جای تو بودم بی شک همین احساس را داشتم.)) این جمله اخموترین و خشمگین ترین انسان ها را آرام میکند و شما می توانید این جمله را بگویی و صد در صد با طرف صمیمی باشید. چون اگر شما هم جای طرف بودید، دقیقاً همین احساس را داشتید.
۱۲ اصل برای موافق کردن دیگران با خود
-
اصل اول: بهترین روش پیروز شدن در بحث، پرهیز از آن است؛
-
اصل دوم: به نظرات طرف مقابل احترام بگذارید و هرگز به او نگویید در اشتباه است؛
-
اصل سوم: اگر در اشتباه هستید، خیلی زود به اشتباهتان اعتراف کنید؛
-
اصل چهارم: با نرمی و ملایمت صحبت را شروع کنید؛
-
اصل پنجم: طوری رفتار کنید که طرف بلافاصله به شما جواب ((بله، بله)) بدهد؛
-
اصل ششم: اجازه دهید طرف مقابل هر چقدر می خواهد حرف بزند؛
-
اصل هفتم: اجازه دهید طرف حس کند، ایده برای خود اوست؛
-
اصل هشتم: صادقانه سعی کنید مسائل را از دید طرف ببینید؛
-
اصل نهم: نسبت به خواسته ها و ایدهی طرف همدردی نشان بدهید؛
-
اصل دهم: به انگیزههای شریفتر مردم متوسل شوید؛
-
اصل یازدهم: ایده های خود را مجسم کنید و به صورت نمایشی درآورید؛
-
اصل دوازدهم: حس برتری یافتن و مبارزه طلبی را در افراد برانگیزید.