استارت آپ چیست؟

استارتاپ چیست و چه شرکت‌هایی را می‌توان استارتاپ نامید؟
خانه » مقالات فراکوچ » بیزینس کوچینگ » استارت آپ چیست؟

اگر در حوزه دیجیتال مارکتینگ و تکنولوژی فعالیت داشته باشید، احتمالاً واژه استارت آپ (startup) به گوشتان خورده است. استارتاپ یا شرکت نوپا برخلاف باور عمومی، یک مفهوم جدید نیست؛ اما در ایران و برخی کشورهای دیگر به تازگی رواج یافته است. در سال‌های اخیر استارتاپ‌ها بخشی مهمی از اقتصاد بیشتر کشورها را تشکیل داده‌اند. پس بدون شک باید اطلاعات خودمان را در مورد استارتاپ‌ها افزایش دهیم و بدانیم که تعریف درست از یک استارتاپ چیست. در این مطلب از فراکوچ با ما همراه شوید تا با هم به بررسی مفهوم استارتاپ بپردازیم و بدانیم که استارتاپ چیست و چگونه راه‌اندازی می‌شود.

 

استارتاپ (startup) چیست؟

برای واژه استارت آپ (startup)، تعاریف مختلفی ارائه شده است و اگر به جست‌ و جوی این کلمه در اینترنت بپردازید تعاریف مختلفی از آن را مشاهده خواهید کرد. اما در همه آنها می‌توان چارچوب ثابتی را پیدا کرد که مفهوم اصلی تمام آنها مشابه یکدیگر است. در ادامه به بررسی مفهوم استارتاپ از دید “استیو بلنک” و مرکز کسب و کارهای کوچک آمریکا می‌پردازیم.

 

تعریف استارتاپ چیست از دید “استیو بلنک”

استیو بلنک (Steve Blank) یکی از بهترین تعاریف برای استارتاپ را ارائه کرده است:
استارتاپ‌، سازمانی موقتی است که برای جست‌وجوی مدل کسب‌وکار خود که مقیاس‌پذیر و تکرارپذیر می‌باشد، تشکیل شده‌است.

اما مقصود از تکرارپذیر و مقیاس‌پذیر در تعریف استارتاپ استیو بلنک چیست؟

  • مقیاس‌پذیر:
    مقیاس‌پذیر به این معنی می‌باشد که بتوان کسب‌وکار تشکیل شده را در آینده نزدیک با کمترین نیاز به منابع مالی و انسانی و … رشد و پرورش داد و روش‌های ایجاد ارزش در آن را سریع‌تر و بیشتر کرد.
  • تکرارپذیر:
    تکرارپذیری یعنی کسب‌وکاری که برای هدف درآمدزایی تشکیل شده را بتوان بارها و بارها تکرار کرد؛ یعنی محصول ایجاد شده و خدمت ارائه شده را به تولید انبوه رسانید.

استارتاپ چیست از دید مرکز کسب‌وکارهای کوچک آمریکا

استارتاپ‌ها کسب‌وکارهایی هستند که پتاسیل رشد بالایی دارند و تقریباً در حول محور تکنولوژی تشکیل شده‌اند.

اگر تعریف ساده‌تری از استارتاپ چیست را بخواهیم بگوییم، استارتاپ‌ها را دسته‌ای از کسب‌وکارها یا فرایندهایی می‌گویند که در آن، یک ایده ناب و جدید و البته خام، به‌ تدریج و طی عملیاتی، اجرایی شده که باعث تولید یک محصول یا خدمت می‌شود و در ادامه بستری را برای فروش آن فراهم می‌کنند. البته ناگفته نماند که برای تولید محصول یا خدمت و همچنین تبدیل ایده به یک نتیجه خاص، نیاز به همفکری و تلاش زیاد یک تیم استارتاپی قوی است.

تعریف استارت آپ چیست؟

ویژگی‌های اصلی یک استارتاپ چیست؟

برای اینکه بخواهیم کسب‌ و کار ایجاد شده را به عنوان یک استارتاپ معرفی کنیم، باید بررسی کنیم که آن کسب و کار ویژگی های یک استارتاپ را دارد یا خیر. برخی از ویژگی های استارتاپ‌ها عبارت‌اند از:

• تنوع و خلاقیت

هر استارتاپ ایده و خلاقیت منحصربه‌فرد خودش را دارد. این نشان می‌دهد که دنیای استارتاپ‌ها پر از ایده‌های مختلف است. خلاقیت به قدری برای استارتاپ‌ها مهم است که بسیاری از آنها از کوچینگ خلاقیت برای ارتقا سطح خلاقیت کارکنانشان استفاده می‌کنند.

• رشد

استارتاپ‌ها در ابتدا به شکل یک کسب‌وکار کوچک شروع به کار می‌کنند؛ اما به‌مانند کسب‌وکار کوچک فعالیت خود را ادامه نمی‌دهند. هدف اصلی هر استارتاپ رشد سریع و فزاینده است.

• اشتیاق محور بودن

در هنگام ایده‌پردازی در یک استارتاپ باید مشتاقانه در لحظه‌به‌لحظه جلسات حضور داشته باشید تا به نتیجه دلخواه خود برسید. آن زمان است که ترک‌ کردن محیط استارتاپی که برای خود ایجاد کرده‌اید، برایتان سخت خواهد شد.

• انعطاف‌پذیری بالا

یک استارتاپ باید به طور قابل‌ ملاحظه‌ای پویا و آماده انطباق با هر تغییری باشد. استارتاپ‌ها باید توانایی تأمین نیازهای لازم برای ساخت و ارائه محصولات خود در هر شرایطی را داشته باشد تا به یک تجارت پایدار تبدیل شود.

• حل مشکل

شرکت‌های تازه تأسیسی که در قالب استارت آپ شکل می‌گیرند، با ایده حل مشکلات موجود پا به میدان می‌گذارند. آن‌ها با ارائه محصولات و خدماتی که برای حل یک معضل ایجاد شده‌اند، باعث ایجاد تفاوت و تنوع در زندگی افراد می‌شوند.

ویژگی‌های اصلی یک استارتاپ چیست؟

یک استارتاپ چگونه موفق می‌شود؟

اغلب استارت آپ‌ها با وجود تلاش زیاد و وقت و سرمایه‌ای که مصرف می‌کنند، در نهایت شکست می‌خورند. اما برخی دیگر از آنها که با کوچینگ حرفه‌ای کسب و کار خود را جلو میبرند، موفق می‌شوند. برای موفق‌ بودن یک استارتاپ، باید چند شاخصه اصلی به شکلی درست و اصولی در کنار هم قرار بگیرند. پس در ادامه سؤالات مربوطه را با هم بررسی خواهیم کرد.

  • آیا تیم تشکیل شده به کار خود علاقه‌مند است؟

    اگر یک ایده برای تشکیل تیم استارتاپ بی‌نظیر و فوق‌العاده به نظر برسد، در صورتی‌ که کل تیم، همه توانایی خودشان را برای آن به کار نگیرند، حتماً ایده استارتاپ به شکست منجر می‌شود.

 

  • آیا سرمایه‌گذاران در آن حوزه کاری تخصص دارند؟

    یکی دیگر از مهم‌ترین فاکتورهای موفقیت یک ایده استارتاپ این است که سرمایه‌گذاران برای موفقیت و حل مشکلات استارتاپ‌ها سرمایه گذاری کنند و همچنین خود آنها اطلاعات کافی را در حوزه مشخص شده داشته باشند.

 

  • ابعاد بازار هدف استارتاپ چقدر است؟

    ابعاد بازار هدف، احتمال موفقیت یا شکست ایده استارتاپ را تعیین می‌کند. چه‌ بسا شرکت‌هایی که در حوزه‌های خاصی فعالیت می‌کنند ولی با وجود شکست دادن رقبای بزرگ خود، سود چندان زیادی کسب نمی‌کنند؛ چرا که بازار فروش بسیار محدود و کوچکی دارند.

به‌طورکلی اگر یک استارتاپ بتواند به این سؤال‌ها پاسخ مناسبی بدهد، می‌تواند شانس خودش را برای موفقیت بهبود بخشد تا در زمره شرکت‌های استارتاپی موفق قرار بگیرد.

 

 

استارتاپ ویکند چیست؟

استارتاپ ویکند (Startup Weekend) یک رویداد آموزشی جهانی است و با یک متد بین‌المللی در ایران و بیش از ۱۳۵ کشور دیگر در طول ۳ روز متوالی برگزار می‌شود. در رویداد استارتاپ ویکند، شرکت‌ها، کارآفرینان و شرکت‌کننده‌های زیادی در حوزه‌های مختلف مانند برنامه‌نویسان، طراحان گرافیک، بازاریاب‌های حرفه‌ای، مدیران تجاری و… گرد هم می‌آیند تا در طی ۵۴ ساعت ایده‌های خودشان را با هم در میان بگذارند، گروه تشکیل بدهند و هر گروه یک ایده را در دست بگیرد تا در نهایت ایده‌های برتر از نظر خلاقیت انتخاب شوند.
در ساعات انتهایی رویداد استارتاپ ویکند، ایده‌های تکامل‌ یافته به سرمایه‌گذارانی که در این رویداد حضور دارند عرضه می‌شود تا از آنها حمایت شود. رویداد استارتاپ ویکند فقط تئوری نیست؛ در این رویداد خیلی سریع و فوری ایده‌های ناب اجرا و مورد استفاده قرار می‌گیرند. مسئولان برگزاری استارتاپ ویکند، هدف از برگزاری استارتاپ ویکند را تقویت اکوسیستم کارآفرینی، از طریق آموزش علمی و عملی به افراد مشتاق برای ایجاد کسب‌وکار شخصی و اجرایی‌ کردن ایده‌های خود، مطابق با اصول ایجاد کسب‌وکار می‌دانند. این استارتاپ‌ها به سرمایه آن‌چنان بالایی نیاز ندارند و با تکنیک یادگیری سریع و تکنولوژی، رشد می‌کنند.
رویداد استارتاپ ویکند در آخر هفته برگزار می‌شود، در این رویداد، مشتاقان کارآفرینی گرد هم می‌آیند و ایده‌هایشان را با هم به اشتراک می‌گذارند و با تشکیل تیم به راه‌اندازی مدل‌های کسب‌وکار می‌پردازند.

 

 

کوچینگ و حل مشکل استارت‌آپ‌ها

امروزه مردم بیشتر به راه‌اندازی بیزینسی برای خود بوده و دیگر تمایلی به کار در یک سازمان و برای افراد دیگر ندارند. با توجه به این‌که شروع هر کاری چالش‌های خاص خود را داشته و استارت ‌آپ‌ها نیز از این امر مستثنی نیستند، اکثر آن‌ها برای کاهش صدمات و ضررهای احتمالی، ترجیحاً کار خود را در کنار یک کوچ ادامه می‌دهند. ما در این مقاله به بررسی کوچینگ و حل مشکل استارت‌آپ‌ها و یک سری مسائل و مشکلاتی خواهیم پرداخت که یک استارت آپ به‌طورمعمول با آن روبه‌رو خواهد بود. به ۵ مشکل رایج اشاره خواهیم داشت و شما خواهید دید که چگونه کوچینگ به کمک آن‌ها می‌آید و تجربه یک بیزینس عالی و موفق را برای صاحبان آن کسب‌وکارها به ارمغان خواهد آورد.

اگر هنوز با کوچینگ آشنایی ندارید و می‌خواهید بدانید کوچینگ چیست، اینجا را کلیک کنید.

 

۵ مشکل استارت آپ‌ها که تنها راه‌حل آن کوچینگ است:

۵ مشکل استارت آپ‌ها که تنها راه‌حل آن کوچینگ است

کوچ‌هایی که بیشتر وقت خود را به تشکیل جلسات کوچینگ با استارت آپ‌ها، صاحبان کسب‌وکار و کارآفرینان اختصاص می‌دهند، برخی الگوهای فوری برای حل مشکلات آن‌ها یافته‌اند. قطعاً الگوی مشاغل استارتاپی برای یک بوتیک با درآمد ماهانه ۲،۰۰۰ دلار با نانوایی‌هایی که فروش عمده دارند و هر سه کوکی را با یک دلار می‌فروشند، بسیار متفاوت است؛ اما هنوز هم، بدون توجه به ‌اندازه و درآمد، تقریباً در اکثر آن‌ها پنج مشكل مشترک و رایج پدیدار می‌شود:

  1. عدم مدیریت زمان:
    بسیاری از مشاغل كوچك به‌جای اینكه به رشد اقتصادی خود بپردازند برای انجام وظایف روزمره ازجمله تهیه محصول یا خدمات خود وقت صرف می‌کنند. کارآیی کوچینگ و حل مشکل استارت‌آپ‌ها درواقع نشان می‌دهد که کوچینگ با اولویت‌بندی اهداف و به‌اصطلاح اسمارت کردن آن‌ها به این مهم پرداخته و در تحقق آن‌ها به استارت آپ‌ها کمک می‌کند.
  2. تعیین چشم‌انداز‌های کوتاه‌مدت:
    کوچینگ در این‌گونه موارد مدیر یا صاحب استارت آپ را از توانایی‌های بالقوه‌اش آگاه می‌کند و درصورتی‌که آگاهی کافی از تسهیلات و پتانسیل‌ها وجود داشته باشد، سطح توقعات به همان نسبت افزایش یا کاهش خواهد یافت. درواقع کوچینگ به‌طور دقیق به تحقق اهداف متعالی توجه کرده و تنها به توانایی کنونی استارت آپ نخواهد پرداخت.
  3. عدم وجود فرآیندهای مستند، منظم، رویه‌ها، نقش‌ها و مسئولیت‌های کافی:
    کاملاً قبول است که این فرآیندها بسیار خسته‌کننده و دست‌وپا گیر به نظر می‌رسند؛ اما داشتن این‌ها دقیقاً به معنای دریافت سود است.
  4. بی‌توجهی و یا عدم توجه به میزان سود:
    برخی بررسی‌ها نشان می‌دهد که این موضوع چقدر در قیمت‌گذاری محصول یا خدمات برای صاحبان مشاغل کوچک موضوعی حیاتی است.
  5. عدم سرمایه‌گذاری:
    صاحبان کسب‌وکار باید برای موفقیت سرمایه‌گذاری کنند. باکمی تلاش و هزینه بیشتر در ابتدای کار منجر به نتیجه‌ای پرسود خواهد شد.

۵ مشکل استارت آپ‌ها که تنها راه‌حل آن کوچینگ است

یافتن مشکل برابر با طی نیمی از مسیر راه‌حل است:

کوچینگ و حل مشکل استارت‌آپ‌ها با یافتن و کنکاش در مورد مشکل آغاز می‌شود. برای یک بیزینس مشخص بودن مشکلات بسیار اهمیت دارد؛ درواقع اگر بتوانید مشکل را بیابید، نیمی از راه را رفته‌اید. برای مثال شخصی که به ساخت مجسمه می‌پردازد، باید به نوع جنس، شکل، وزن و فضای نگهداری آن‌ها را در نظر بگیرد. باید دقیق باشد و حتماً بیزینس خود را بیمه کند. مشتریان او چه قشری هستند و اینکه میزان حساسیت آن‌ها نسبت به ظرافت هر قطعه یا به‌طورکلی هر مجسمه چقدر است. مجسمه‌های سنگی بزرگ و هنرهای زیبا با قاب‌های سنگین اغلب به یک یا دو دستیار احتیاج دارند که کارهای متفرقه را انجام دهند. ممکن است برخی از مشتریان مجسمه‌ها را در کوتاه‌ترین زمان ممکن بخواهند.

حال تصور کنید مدیر این بیزینس خود فرد دقیقی است و تنها به کار خود اطمینان دارد و برای مشتریانی که حساسیت بیشتری داشتند، حتماً خود شخصاً در محل حاضرشده و کار را به انجام برساند. آیا آن مدیر به خود اجازه می‌دهد که یکی از دستیاران خود را برای این‌چنین سفارش‌هایی بفرستد؟ مسئله پیچیده‌تر این بود که آموزش به یک نصاب سطح پایین، زمان بیشتری از کار او می‌گیرد. با توجه به اینکه اغلب آن‌ها تنها پس از چند ماه، کار را ترک می‌کنند و تمام مهارت‌هایی را که مدیر با زحمت به آن‌ها اعطا کرده، از بین خواهند رفت. ممکن است بیزنسی پررونقی داشته باشد؛ اما با انواع استرس‌ها و صرف هزینه همراه است. اینجاست که کوچینگ و حل مشکل استارت‌آپ‌ها ثابت می‌کند که سخت‌کوشی دیگر کارایی نخواهد داشت.

یافتن مشکل برابر با طی نیمی از مسیر راه‌حل است

به نظر شما با کمک کوچینگ باید با کدام یک از مشکلات این استارت آپ مقابله کرد؟

مشکلات آن همان ۵ موردی است که در بالا به آن‌ها اشاره شد:

  • عدم مدیریت زمان
  • نبود چشم‌انداز مناسب
  • عدم وجود فرآیندهای مستند، منظم، رویه‌ها، نقش‌ها و مسئولیت‌های کافی
  • بی‌توجهی و یا عدم توجه به میزان سود
  • عدم تفکر و تعمق کافی

ممکن است در اینجا به این فکر کنید که به دلیل سطح پایین تأمین تجهیزات، کسب سود یک تجارت خدماتی بالاتر و هزینه‌هایش کمتر است. قطعاً یک بیزینس خدماتی با انتظار برای مشتری زمان زیادی را از دست خواهد داد که این زمان خود به میزان زیادی حائز اهمیت است. با کوچینگ و حل مشکل استارت‌آپ‌ها، درمی‌یابیم که درک هزینه شخصی برای انجام یک کار و درک ارزش زمان موردنظر برای آن در تجارت بسیار مهم است.

می‌دانید… ما برای آشنایی شما با کوچینگ فرصت خوبی را برایتان فراهم کرده‌ایم تا کوچینگ را آموزش ببینید. فقط کافی است اینجا را کلیک کنید.

 

صرف زمان در هر یک از وظایف زیر، هزینه پرداختی برای وظایف را کم خواهد کرد:

  • آموزش یک فرد تازه‌کار و جدید
  • توضیح فرایند به نیروی تازه‌وارد
  • صرف وقت برای کارهایی که یک کارمند کم‌درآمد و با مهارت کمتر می‌تواند انجام دهد
  • تحقیق در بازار هدف شما و درک چگونگی عرضه آن به بازار

بی‌شک همه این موارد ارزشمند هستند تا زمان ازدست‌رفته را در طولانی‌مدت جبران کنند؛ اما مشکل اصلی ظرفیت است. اگر به نظر شما مسئله جدی به نظر نمی‌رسد، مطمئن باشید که کسب‌وکارها به دلیل عدم توانایی در تأمین تقاضای مشتری، هرروز از حوزه کار استارت آپ خود خارج می‌شوند. به کمک کوچینگ و حل مشکل استارت‌آپ‌ها از طریق آن، اثبات شده که که گاهی رد کردن و ریجکت تقاضاها باعث افول و مرگ بیزینس می‌شود.

کوچینگ در این مورد چه می‌کند؟

کوچینگ با مراحل زیر این مدیر را در مسیر درست قرار داد:

  • ایجاد یک طوفان فکری که چرا کارمندانی که در هر ساعت مبلغ کمی دریافت می‌کنند، اغلب کار خود را ترک می‌کنند.
  • سطح‌بندی کارمندان که شامل دستیار یا شاگرد نصاب، نصاب ۱، نصاب ۲، نصاب ۳ و استاد و نصاب حرفه‌ای

با افزایش حقوق و مزایا در هر سطح، کارمندان جدید و بالقوه توانستند به ماندگاری در شرکت امیدوارتر شده و برای مدت طولانی‌تری در شرکت باقی می‌ماندند. این ساختار استخدامی منجر به افزایش نرخ نگهداری و رضایت کارکنان می‌شود. شرکت رو به ثبات است و پس‌ازاینکه مراحل، رویه‌ها و نقش‌ها و مسئولیت‌های خود را ثبت کرد، ادامه خواهد داد. این نه‌تنها باعث صرفه‌جویی در وقت تفکر می‌شود، بلکه با توجه به کارمندان موردنیاز، هزینه کمتری را (وقت) خود صرف آموزش کارکنان به‌صورت شخصی می‌کند. باوجود این سیستم‌ها، بیزینس موردنظر می‌تواند دید طولانی‌مدت از تجارت خود ایجاد کند. نگاه طولانی‌مدت، به‌نوبه خود، به او کمک می‌کند تا اهداف و سپس وظایف و ردیابی را برای رسیدن به این اهداف شکل دهد.

آیا می‌خواهید از خدمات کوچینگ ما استفاده کرده و یکی از کوچی‌های ما باشید؟

استفاده از خدمات کوچینگ موسسه فراکوچ

شرکت‌های استارتاپی ایرانی موفق

خب در ادامه مقاله به استارتاپ‌های ایرانی موفق رسیدیم. در این‌ رابطه می‌خواهیم چند مورد از بهترین استارتاپ های ایرانی موفق را نام ببریم و آنها را مورد بررسی قرار دهیم.

دیجی‌کالا یک فروشگاه اینترنتی و به‌ نوعی یکی از استارتاپ های ایرانی موفق می‌باشد که با جامعه آماری فراوانی که برای خود تشکیل داده است، در بیشتر حوزه‌ها نظیر لوازم‌خانگی، الکترونیکی، پوشاک و… محصولات خودش را ارائه می‌دهد. دیجی‌کالا در رتبه اول استارتاپ های ایرانی و تنها استارتاپ ایرانی است که در بین ۱۰۰ استارتاپ برتر دنیا قرار گرفته است.

آیا تاکنون برای شما پیش آمده که در خیابان ساعت‌ها منتظر تاکسی بمانید؟ یا برای فرستادن بسته‌ای به دردسر بیفتید؟ تیم اسنپ با ورود به حوزه تجارت الکترونیک، با الگوبرداری از کسب‌وکار اوبر (Uber) در ایران با کمک یک تیم استارتاپی ۵ نفره در سال ۱۳۹۳ تشکیل شد و رشد آن در سال ۱۳۹۵ به بیش از ۱۰۰ درصد رسید. هم اکنون این استارتاپ بخش‌های مختلفی نظیر اسنپ دکتر، اسنپ فود، داروخانه اسنپ و… را نیز به نرم‌افزار خود اضافه کرده است.

علی‌بابا، یکی از کامل‌ترین سایت‌های خرید آنلاین بلیط هواپیما، قطار، هتل و… در ایران است و پروازهای چارتری و خطوط داخلی و خارجی را نیز با کامل‌ترین اطلاعات به کاربران خود ارائه می‌دهد. این استارتاپ در ابتدای کار خود فقط بر روی فروش بلیط تمرکز داشت؛ اما پس از چندی تصمیم به ورود به حوزه گردشگری گرفت.

 

جمع بندی

در این مطلب از فراکوچ ما به موضوع استارتاپ چیست پرداختیم. باید بدانید که استارتاپ‌ها برای رشد و پویایی اقتصاد یک جامعه نقشی مهم و اساسی را ایفا می‌کنند. استارتاپ در پی خلق یک ارزش جدید است تا بتواند نیازهای مشتریان و بازار هدف خودش را برطرف کند. استارتاپ‌ها نه‌تنها در دنیای تکنولوژی، بلکه بر تمام بخش‌های یک جامعه تأثیر گذاشته‌اند و همین مورد، باعث جلب‌توجه بسیاری از افراد به این حوزه شده است.
ممنون از این که وقت خودتان را برای مطالعه این مقاله صرف کردید. برای ایجاد کسب‌وکار خود نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید؟ می‌توانید سؤالات خودتان را با کارشناسان تیم فراکوچ در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

1 دیدگاه برای “استارت آپ چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

© 2024 • تمامی حقوق وبسایت متعلق به آکادمی فراکوچ میباشد.