«همه مهارت های فردی و اجتماعی که نیاز دارید»
مهارت های کوچینگ، توانایی ها و اقداماتی است با هدف کمک به افراد در جهت بهبود عملکرد، توسعه شخصی و تسهیل فرآیندهای تغییر. اما یک کوچ خوب کیست؟ معیارهای سنجش کیفیت یک جلسه کوچینگ چیست؟ چه چیزی یک کوچ مبتدی را از یک کوچ حرفه ای متمایز می کند؟
مجموعه ای از مهارت های کوچینگ ضروری وجود دارد که هر کوچ خوب از آن ها برخوردار است. این مهارت ها به جای تمرکز بر روی کمبودها، با طرح سوالات تحقیقات مناسب و به جا، دیگران را به سمت پیشرفت و یادگیری در کار تیمی، رهبری مثبت و نقاط قوت هدایت می کنند. حال سوال اینجاست که این مهارت ها کدامند؟ آیا کسب و توسعه این مهارت ها آسان است؟ آیا شما از این مهارت ها برخوردارید؟ در این مقاله، مهارت های ضروری کار یک کوچ را مطرح می کنیم تا به این نکته دست یابیم که چگونه می شود به یک کوچ موثرتر تبدیل شویم.
چکیده مطالب
مهارت های اصلی و کلیدی کوچینگ کدامند؟
یک کوچ از مراجعین خود در دستیابی به یک هدف خاص یا یافتن راه حل برای موقعیتی که در آن قرار دارند، حمایت می کند. رهبرانی که از مهارت کوچینگ زیادی استفاده کنند، با استفاده از مهارت ها و تکنیک کوچینگ، ضمن جلب اعتماد دیگران، موجب بستن پیوندهای محکمی در سازمانشان می شوند.
در ادامه چند مهارت اساسی کوچینگ آورده شده است که به شما برای موفقیت کمک می کند:
-
توانایی هدف گذاری
اولین مهارت مهم کوچینگ که هر کوچ باید داشته باشد، توانایی استخراج اهداف واضح، قابل دستیابی، به خوبی تعریف شده و انگیزشی از مراجع است. اهداف و نقاط عطف صحیح اقدامات را هدایت می کند و انرژی مراجع را بر روی یک هدفِ روشن متمرکز می کند. بهطورکلی، کوچینگ رویکردی متمرکز بر هدف دارد. این مهارتِ کوچ است که بتواند در جهت کمک به مراجع برای کشف و ارزیابی اهداف خود، برخی از تکنیک های تعیین هدف اثبات شده مانند SMART را انتخاب نماید.
-
برقراری ارتباط موثر
مهارت ضروری دیگر برای کوچینگ ارتباط موثر است. برقراری ارتباط واضح و شفاف موجب جلب اعتماد دیگران شده و باعث می شود که افراد انتظارات روشنی داشته باشند. همه کوچ ها باید بتوانند اعتماد و صمیمیت حرفه ای را با مراجعین خود ایجاد کنند تا از نظر روانی جو امنی را برای کار مداوم آن ها ایجاد کنند.
برخی نتایج فراگیری مهارت ارتباط موثر:
- در درجه اول فرد با خود و اطرفیانش رابطه ای آگاهانه برقرار می کند؛
- خود و دیگران را همان طور که هستند، می پذیرد؛
- به نیازها، خواسته ها، افکار و ارزش هایش آگاه تر می شود؛
- عزت نفس بیشتری پیدا می کند و برای رسیدن به خواسته هایش قدم اول را بر می دارد؛
- با طرف مقابل مستقیما رابطه برقرار می کند.
-
گوش دادن فعال
بسیاری از مواقع ما میشنویم و حتی میتوانیم حرف های طرف مقابل را بعد از اتمام تکرار کنیم اما در اصل به آن سخنان هیچ توجهی نداریم! شاید فکر کنیم توانایی خوب صحبت کردن تنها عامل موثر در ایجاد یک ارتباط موثر باشد. چه بسا در ابتدا با مخاطب بتوان خوب هم صحبت کرد اما نمی توان گفت که ارتباط مؤثری اتفاق خواهد افتاد و تأثیر ماندگاری خواهد داشت. اما ”گوش دادن” یکی از اساسی ترین عوامل مؤثر در موفقیت و ایجاد روابط مؤثر است. یک مهارت عالی کوچینگ گوش دادن فعالانه به مراجع، جمع آوری اطلاعات و سپس فیلتر کردن و شفاف سازی آن برای مشتری است. یک شنونده فعال خنثی، غیر قضاوت کننده و درگیر است.
-
پرسشگری
پرسیدن سوالات قدرتمند یکی از مهم ترین مهارت های کوچینگ است. سوالات درست به مشتریان شما کمک می کند تا اهداف خود را روشن کرده و برای مشکلات خود پاسخ و راه حل پیدا کنند. دانستن انواع صحیح سوالات و پرسیدن آن ها در زمان مناسب، کلید موفقیت یک فرآیند کوچینگ است.
مهارت پرسشگری، توانایی کوچ را در این موارد بالا میبرد:
- ایجاد تمرکز؛
- تحریک و خلق ایدهها؛
- تشویق به اکتشاف؛
- ایجاد تعهد.
-
کنجکاوی
تفاوت بین دانش و کشف، کنجکاوی است. سعی کنید قضاوت نکنید و تا جایی که ممکن است متوجه شوید که چه چیزی واقعا برای مراجع شما اهمیت دارد. به اهداف یا مشکلات او علاقه واقعی نشان دهید و به جای تمرکز بر روی سوال یا تکنیک بعدی، در لحظه بمانید. یک طبیعت کنجکاو به دیگران می آموزد که یادگیری و پیشرفت یک سفر است تا یک هدف نهایی.
-
ایجاد آگاهی
همه ما دنیا را از دریچه نگاه خود مینگریم و نگرش ما به رخدادها تحت تأثیر عوامل مختلفی چون فرهنگ، تاریخ، هنجارها و ارزشهای رایج است. یک کوچ به ما کمک می کند تا از زوایای پنهان شخصیت، رفتار، افکار و … خود آگاه شویم و از نقاطی که ممکن است به تنهایی قادر به دیدن آن ها نباشیم و باعث از دست رفتن منابع و فرصت های ما شوند را آگاه شویم.
-
همدلی
یکی دیگر از مهارت های مربیگری بسیار مهم این است که به مشتری خود نشان دهید که او را واقعا درک می کنید. وقتی توانایی ذاتی برای دیدن دیدگاه دیگران و درک آن ها را داشته باشید، حتی در مورد موضوعات دشوار نیز تصمیمات خوبی می گیرید؛ زیرا تمرکز شما بر بهبود شرایط است نه شناسایی آنچه باعث مشکل شده است. همدلی باعث ایجاد اعتماد می شود و عنصر مهم یک رابطه کوچینگی عالی است.
-
بازخورد
افراد دوست دارند و نیاز دارند بدانند که عملکردشان به چه اندازه خوب بوده است. بازخورد می تواند یک تشویق ساده باشد یا بازخورد منفی از رفتار یا اقدامات وی که به هنرمندانه ترین حالت ممکن به مراجع داده می شود. بازخورد کمک می کند که مسائل را از زاویه دیگری نگاه کنیم. از طرفی مراجع نیز از طریق بازخورد به کوچ، شیوه عملکرد کوچ را بهبود می بخشد. بازخورد باید به گونه ای باشد که در آن قضاوتی صورت نگرفته باشد. تنها آنچه که پدیدار شده و به نظر می رسد بیان شود تا شخص متوجه شود که چه نقاط کوری وجود دارد که به آن بی توجه است.
-
مسئولیت پذیری و مسئولیت سپاری
مسئولیتپذیر شدن به معنای توانایی تصمیمگیری آگاهانه و انجام رفتارهایی است که به دنبال بهبود خود و یا کمک به دیگران باشد. از همه مهمتر، یک فرد مسئول عواقب اعمال و تصمیمات خود را میپذیرد. اگر مسئولیت کاری را قبول کنیم، طبیعتاً بر روی آن قدرت و نفوذ خواهیم داشت. لذا مربیان باید مراجع را تشویق کنند تا احساس توانمندی داشته باشد و مسئولیت شرایط خود را بر عهده گیرد.
-
استفاده از روش ها و تکنیک های درست
کوچینگ مؤثر فراتر از توانایی پرسیدن سؤالات صحیح است. دانستن زمان و نحوه استفاده از تکنیک کوچینگ مناسب، یکی از مهارت های کلیدی کوچینگ است. تکنیکها و ابزارهای کوچینگ، در صورت استفاده صحیح، می توانند مسیر زندگی مراجع را تغییر داده و به رشد مستمر، شکوفایی و موفقیت پایدار کمک کنند.
-
پیگیری
کار واقعی بعد از اتمام جلسه و زمانی شروع می شود که مراجع باید آموخته های خود را در زندگی روزمره پیاده سازی کند. در گفتار این امر آسان است؛ اما همیشه موانع (غیرقابل پیشبینی)، حواسپرتیها یا الگوهای غیر مفید وجود دارد که گام برداشتن در این مراحل را سختتر از آنچه که به نظر میرسد، میکند. بنابراین یک کوچ حرفه ای مراجعین خود را پس از جلسه تنها نگذاشته و با موافقت خود مراجع، اجرایی شدن اقدامات لازم را پیگیری می کند.
چگونه مهارت های کوچینگ خود را ارتقا دهیم؟
در ادامه راه هایی برای پیشرفت مهارت های کوچینگ را با هم مرور می کنیم :
-
از نقاط قوت خود آگاه باشید؛
-
اهداف خود را مشخص سازید؛
-
در مقابل عقاید دیگران جبهه نگیرید؛
-
برای داشتن هدفی واضح، سعی کنید اهداف خود را مشخص، قابل اندازه گیری، قابل دستیابی، مرتبط و مبتنی بر زمان قرار دهید؛
-
به دنبال یک کوچ یا منتور حرفه ای باشید؛
-
بر روی اطرافیانتان نظارت داشته باشید و فردی را بیابید که به او اعتماد دارید و از وی کمک یا راهنمایی بخواهید
-
اعتماد به نفس داشته باشید؛
- اگر شما یک کوچ هستید، در مورد چگونگی کوچ کردن دیگران، مثبت اندیش باشید.
جمع بندی
تجربه معمولاً بهترین راه برای بهبود مهارت های مربیگری شماست، اما می توانید با تمرین آگاهانه، یادگیری تکنیک های مرتبط را تسریع کنید. کوچینگ یک مهارت ذهنی و درونی است و شما می توانید در هر زمان که بخواهید، مهارت های مرتبط با آن را بهبود ببخشید.
بر اساس مهارتهایی که در این مقاله عنوان شد، شاید قصد داشته باشید این مهارت ها را به صورت حرفه ای بیاموزید!
تمام این مهارت ها و تمام آن چیزی که شما نیاز دارید تا یک کوچ حرفه ای باشید، در دوره های آموزشی آنلاین آکادمی بین المللی فراکوچ، آموزش داده می شود. همچنین اگر قصد دارید در زمینه ای خاص در ارتباط با زندگی و یا کسب و کار خود از مهارت های یک کوچ کمک بگیرید، کوچ های حرفه ای مجموعه فراکوچ، در کلینیک فراکوچ آماده ارائه خدمات کوچینگ به شما هستند. ما قدم به قدم در کنار شما هستیم.
با مشاورین ما به صورت رایگان در ارتباط باشید.
مشاوره آموزشی رایگان
شما این فرصت را دارید، با تکمیل فرم زیر، قبل از انتخاب دوره آموزشی مناسب خود، از مشاوره رایگان کارشناسان آموزشی مجموعه فراکوچ استفاده نمائید.