مدیریت بحران در دوران رکود اقتصادی

مدیریت بحران و رکود اقتصادی

مدیریت بحران و مدیریت کسب‌و کار در شرایط رکود اقتصادی همانند فصل‌های بهار، تابستان، پاییز و زمستان، نیز یک مرحله طبیعی از چرخه‌ای از زندگی است که ما آن را با عنوان چرخه اقتصادی می‌شناسیم. همان‌طور که فصل‌ها می‌تواند شرایط آب و هوایی متفاوت و گاها شدیدی ایجاد کنند، بحران های اقتصادی می‌تواند چالش‌های بسیار زیاد و منحصر به فردی را برای صاحبان کسب‌وکار و مشاغل مختلف به همراه داشته باشد.

هر کسب‌وکاری به جهت آماده‌شدن برای شرایط اضطراری به یک برنامه مدیریت بحران نیاز دارد. ما مفیدترین و دقیق‌ترین دستورالعمل‌های گام به گام را در مورد چگونگی ایجاد یک برنامه مدیریت بحران به شما ارائه می‌دهیم. پس اگر شما هم قصد دارید تا با نحوه آموزش مدیریت بحران کسب‌وکارها در شرایط رکود اقتصادی بیشتر آشنا شوید، پیشنهاد می‌کنیم این مطلب را به هیچ عنوان از دست ندهید و تا انتها همراه آکادمی فراکوچ باشید.

 

برنامه مدیریت بحران چیست؟

همان‌طور که در مقدمه گفتیم، مدیریت بحران یک امر بسیار مهم و ضروری در مدیریت کسب‌و کار است؛ بنابراین برای آن پیشنهاد می‌شود تا از یک برنامه، به نام برنامه مدیریت بحران در شرایط خاص استفاده کرد؛ اما بهتر است تا توضیح دهیم که این برنامه در واقع چه چیزی است و برای چه از آن استفاده می‌شود.

در حقیقت، برنامه مدیریت بحران یا CMP، این توضیح را به ما می‌دهد که چگونه با مدیریت کسب‌و کار خود، می‌توانید از یک شرایط اضطراری مثل بحران اقتصادی به بهترین شکل ممکن بیرون بیایید. این برنامه می‌تواند به‌راحتی به شما بگوید که در این بحران زندگی چه کسانی درگیر خواهند شد و چه کاری انجام خواهند داد. برنامه مدیریت بحران تلاش خود را می‌کند تا میزان آسیب را به حداقل ترین ممکن در این شرایط برساند تا زندگی و کسب‌وکار شما متضرر نشود.

اشکال و انواع بحران

بحران‌ها در حقیقت در شکل‌ها و انواع مختلفی وجود دارند، اما آن‌ها معمولا نوع عملکرد، شهرت، امور مالی یا اهداف استراتژیک سازمان و یا کسب‌وکار شما را تحت تأثیر خود قرار می‌دهند. برخی از آن‌ها مثل بحران زندگی، بیشتر سلامت و ایمن بودن ما را مورد تهدید قرار می‌دهد. باید بدانید که طرح یا برنامه مدیریت بحران، یکی از کلیدی‌ترین بخش‌های مدیریت بحران‌ زندگی اعم از مدیریت بحران اقتصادی است.

بر اساس نظرسنجی دیلویت در سال ۲۰۱۸ از شرکت‌های بزرگ در سراسر جهان، ۸۴ درصد آن‌ها دارای برنامه مدیریت بحران اقتصادی هستند که این رقم در مقایسه با نظرسنجی سال ۲۰۱۵ که ۴۹ درصد بوده است، افزایش چشمگیری داشته است.

 

چند قانون برای مدیریت بحران

بسیاری از مدیران لایق و باهوش سازمان‌های بزرگ نمی‌توانند پتانسیل وقوع بحران را آن‌طور که باید جدی بگیرند؛ آنها ممکن است برنامه‌های بزرگی برای چنین شرایطی داشته باشند، یا ممکن است به اصطلاح بهترین شیوه‌ها را در مدیریت بحران اقتصادی دنبال کنند، اما هنوز به طرز غم‌انگیزی از آمادگی لازم برخوردار نیستند.

در ادامه چند قانون اصلی برای رهبری یک سازمان در زمان‌های بحران اقتصادی توسط دکتر “جو رابرتسون” (نویسنده کتاب اجرای قانون: راهنمای بقای رهبری بحران)، را با شما به اشتراک می‌گذاریم که می‌تواند برای شما به عنوان فردی که صاحب کسب‌وکاری است بسیار مفید واقع شود و با استفاده از این قانون‌ها، به مدیریت کسب‌و کار خود به بهترین شیوه ممکن در شرایط بحرانی بپردازید.

جو رابرتسون نویسنده کتاب اجرای قانون: راهنمای بقای رهبری بحران

۱) هیچ واکنش موفقیت آمیزی به بحران، از روز بحران آغاز نمی‌شود

برای برنامه‌ریزی برای بحران‌ها و به‌کارگیری عناصر فعال برای مقابله با بحران‌های احتمالی و منحرف کردن آن‌ها قبل از وقوع، آماده‌سازی لازم است. این رویکرد مستلزم ساختار و فرایندی است که نه تنها برای پاسخگویی به یک اختلال و از سرگیری سریع عملکرد، بلکه برای داشتن شانس بهتر به جهت دوری از بحران‌ها به طور کامل است.

پاسخ‌های موقت مبتنی بر این باور که سازمان دارای افراد خوبی است که می‌دانند چگونه کارها را اداره کنند، به اندازه برنامه‌ریزی و تمرین برای موفقیت، مؤثر نیستند. کدام تیم ورزشی در نظر دارد که بهترین استراتژی خود را برای کسب قهرمانی تمرین نکند؟ فقط به این دلیل که آنها بازیکنان بسیار خوبی دارند به این معنا نیست که آن افراد در تعامل سریع با یکدیگر در شرایطی که تحت فشار بدون تمرین هستند ماهر باشند و عملکرد خوبی را از خود نشان دهند.

 

۲) وظیفه خود را درست انجام دهید

یکی از مهم‌ترین کارهایی که باید در حین مدیریت بحران به عنوان یک رهبر در سازمان یا … انجام دهید، انجام کار درست و وظیفه خود در این وضعیت به بهترین شکل ممکن است. اگر کارمندان یا مشتریان خود را اولویت قرار دهید، رهبری شما در طول بحران این موضوع را می‌تواند به سادگی نشان دهد. رهبری واقعی در یک بحران به معنای گرفتن تصمیمات بسیار سخت و رهبری‌کردن با الگو است.


برای کسب اطلاعات و مهارت های بیشتر در این مورد پیشنهاد میکنم مقاله “۵ وظیفه اصلی مدیریت” فراکوچ را مطالعه فرمایید.


 

۳) با روشی که همیشه کارها را انجام داده‌اید، مدیریت بحران نکنید

لازم به ذکر است که در شرایط بحرانی همان‌طور که گفته شد، نباید این فرض را داشته باشید که مانند قدیم همان کارهای قبلی را بایستی انجام دهید، بلکه همان‌طور که از اسم این شرایط پیداست، وضعیت بحرانی است و برای نجات زندگی و کسب‌وکار خود از این شرایط بحرانی بایستی کارهای ویژه‌تری را انجام دهید که معمولاً این کارها در برنامه مدیریت بحران هم آورده شده است.

رکود اقتصادی و فردی که به فکر مدیریت این بحران است

۴) برای برنامه خود ارزش قائل شوید و پایبند باشید

داشتن یک برنامه مدیریت بحران بسیار مهم است، زیرا بدون آن، افراد تحت استرس ممکن است تصمیمات نادرستی بگیرند و ممکن است ناخواسته بحران را گسترش بدهند یا آن را بدتر کنند. ممکن است اقدام سریع و سازنده کلید بقای سازمان شما به جهت مدیریت کسب‌و کار باشد.

در پی یک بحران، یک برنامه مدیریت بحران کارکنان را بر اولویت‌های اصلی سازمان متمرکز نگه می‌دارد و با ترس و عدم اطمینان که می‌تواند آسیب را تشدید کند، مبارزه می‌کند. علاوه بر این، تمرین ایجاد یک طرح یا برنامه برای این شرایط به شما کمک می‌کند تا تهدیدات را شناسایی کنید، احتمال آنها را به حداقل برسانید و پاسخ را به بهترین شکل بهبود ببخشید.

همچنین بد نیست بدانید، در سال ۲۰۱۹، شرکت مشاوره PwC با بیش از ۲۰۰۰ مدیر ارشد در سراسر جهان مصاحبه کرد و دریافت که ۶۹ درصد آنها حداقل یک بحران شرکتی را در پنج سال گذشته تجربه کرده‌اند. در واقع، این مدیران به طور میانگین سه بحران را در همان بازه زمانی تجربه کردند. این بحران‌ها تقریباً به ۲۰ دسته مختلف تقسیم می‌شوند که رایج‌ترین آنها بحران مالی یا نقدینگی، شکست فناوری و شکست عملکردی است. مشکلات سایبری، بلایای طبیعی، رسانه‌های اجتماعی، و سوء رفتار رهبری نیز به‌طور برجسته در فهرست به چشم می‌خورد

 

جمع‌بندی

به عنوان فردی که صاحب کسب‌وکار و یا سازمانی است، در این مطلب سعی کردیم تا شما را با یکی از مهم‌ترین موارد در شرایط اضطراری آشنا کنیم و آن چیزی نیست جز مدیریت بحران. همان‌طور که در مقاله خدمتتان گفتیم، مدیریت بحران یکی از اساسی‌ترین مراحل برای مدیریت یک سازمان یا مدیریت کسب‌و کار است که می‌تواند در شرایط بحرانی و خاص مثل رکود اقتصادی شما را از وقوع یک بحران اقتصادی نجات دهد. همین‌طور درادامه این مطلب به این مورد پرداختیم که چگونه داشتن یک برنامه مدیریت بحران اقتصادی می‌تواند شما را جهت رسیدن به این هدف یاری رساند.

با تشکر از شما که وقت ارزشمندتان را در اختیار ما گذاشتید و به مطالعه این مطلب با موضوع آموزش مدیریت بحران در دوران رکود اقتصادی پرداختید. ممنون می‌شویم، پیشنهادات و انتقادات خود را با ما به اشتراک بگذارید و اگر سؤالی داشتید حتماً با کارشناسان مجموعه فراکوچ تماس بگیرید. مجموعه فراکوچ با داشتن چندین سال سابقه درخشان در زمینه کوچینگ و مشاوره برای کسب‌وکارهای مختلف، می‌تواند شما را در این راه یاری دهد.

این مقاله توانسته چقدر به شما کمک کند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *