کوچینگ رابطه، تحولی عظیم در روابط بین‌ فردی

کوچینگ رابطه چیست؟

شاید با خودتان فکر کنید که مهارت مدیریت رابطه و برقراری ارتباط با دیگران، یک امر غریزی و ذاتی باشد، اما در اکثر مواقع هنگام ارتباط با دیگران، دچار مشکلات زیادی می‌شویم و می‌بینیم که توانایی لازم برای برقراری ارتباط درست و موثر با دیگران را نداریم. در دنیای امروز، داشتن یک رابطه سالم و بدون تنش و استرس با دیگران، دغدغه تعداد بسیار زیادی از افراد است.

آیا تا به‌ حال به هزینه‌های بسیار زیادی که برای روابط اشتباه خود پرداخت کرده فکر کرده‌اید؟ احساس خوشبختی و رضایت از زندگی هر انسانی، به میزان زیادی به روابط او اعم از روابط دوستانه، خانوادگی، کاری و … بستگی دارد. داشتن روابط سالم در زندگی می‌تواند نیازهای ما را برطرف کند، از ما حمایت کند و شور و شوق زندگی را به ما هدیه دهد. مهارت مدیریت رابطه، شما را با نحوه ایجاد یک رابطه خوب و پایدار با دیگران آشنا می‌کند. اما شاید برای شما سؤال پیش آمده باشد که مهارت مدیریت رابطه چیست و نحوه یادگیری آن چگونه است؟ یا اصلاً کوچینگ رابطه چیست؟ این مهارت‌ها در روابط عاطفی ما چه تأثیری دارند؟ در ادامه این مقاله، به تمام سؤالاتی که در ذهن شما به وجود آمده جواب خواهیم داد. با فراکوچ تا انتهای مقاله همراه باشید.

 

مهارت مدیریت رابطه چیست؟

مهارت مدیریت رابطه، به توانایی ایجاد، حفظ و نگهداری روابط با دیگران اشاره دارد. این مهارت‌ها هم در زمینه‌های شخصی و هم در زمینه‌های حرفه‌ای بسیار مهم هستند، زیرا مهارت مدیریت رابطه افراد را قادر می‌سازد تا ارتباطات قوی، اصولی و موثر با دیگران داشته باشند و مشکلات به وجود آمده را به شیوه‌ای سازنده حل کنند. کوچینگ رابطه، تمامی جهات رابطه اعم از روابط زناشویی، روابط کاری، دوستانه و … را شامل می‌شود. برقراری ارتباط موثر با دیگران، ترکیبی از هفت مهارت است که در زیر به آن‌ها اشاره کرده‌ایم:

  • خوب گوش‌دادن
  • برقراری ارتباطات غیرکلامی
  • مدیریت استرس
  • محترمانه و قاطعانه صحبت‌کردن
  • ایجاد اعتماد و اعتبار
  • حل تعارض
  • مهارت مذاکره

در ادامه مقاله، مولفه‌های کلیدی در مهارت مدیریت رابطه که به آنها اشاره کردیم و اهمیت آن‌ها در حوزه‌های مختلف زندگی را با هم بررسی می‌کنیم.

 

۱) یک شنونده واقعی باشید.

گوش‌ دادن فعال مهارتی است که در آن شما به آنچه که طرف مقابل می‌گوید توجه می‌کنید و در صورت نیاز از او سوال می‌پرسید تا هرگونه ابهام و سوء تفاهم رفع شود. ما معمولاً هنگام صحبت با دیگران بیشتر بر روی چیزی که می‌خواهیم بگوییم تمرکز داریم؛ در حالی‌ که در برقراری ارتباط با دیگران، گوش‌ دادن مهم‌تر از صحبت‌ کردن است. توانایی گوش‌ دادن فعال، واضح صحبت‌ کردن و انتقال حس همدلی و درک متقابل برای ایجاد ارتباط موثر با دیگران، در مهارت مدیریت رابطه امری ضروری است. 

خوب گوش‌ دادن تنها توجه به کلمات بیان شده نیست؛ بلکه شامل همدلی و درک احساسات و دیدگاه طرف مقابل و نشان‌ دادن تمایل به ادامه بحث برای یافتن زمینه‌های مشترک در روابط عاطفی و سایر روابط نیز است. هنگامی که شما یک شنونده واقعی باشید، نه‌ تنها درک بهتری از فرد مقابل پیدا می‌کنید، بلکه این احساس را در او به وجود می‌آورید که حرف‌هایش را شنیده و فهمیده‌اید؛ همین امر در شکل‌گیری ارتباط بین شما بسیار موثر خواهد بود.

 

۲) ارتباطات غیرکلامی

دومین مهارت مدیریت رابطه، توجه به ارتباطات غیرکلامی است. ارتباطات غیرکلامی یا همان زبان بدن مانند طرز نگاه‌ کردن، گوش‌ دادن، تماس چشمی، لحن صدا، حرکات و اشارات بدن و واکنش نشان‌ دادن در طول ارتباط با دیگران، در ۹۰ درصد اوقات، بیشتر از کلمات، احساس شما را به طرف مقابل نشان می‌دهد. با کار روی مهارت های ارتباط غیرکلامی و استفاده از آن در روابط عاطفی، خانوادگی و کاری خود می‌توانید منظور خود را بهتر بیان کنید، موقعیت‌ها و مشکلات مختلف را مدیریت کرده و در خانه و محل کار، ارتباط درست و مناسبی با اطرافیان خود ایجاد کنید.

 

مهارت های مدیریت رابطه

 

۳) مدیریت استرس

مهارت کنترل استرس، سومین مورد از انواع مهارت مدیریت رابطه است. تحقیقات نشان داده که ۶۵ درصد افراد در هنگام شکل‌گیری اختلاف و مشکل با همسر، فرزندان، رئیس، دوستان و همکاران خود دچار استرس شده و حرف و عملی از آنها سر زده که بعداً از انجام آن پشیمان شده‌اند. اما راه‌ حل رفع این مشکل چیست؟ اینجاست که مهارت کنترل استرس که یکی از موارد مهارت مدیریت رابطه است، به کمک شما می‌آید. گاهی اوقات با فکر کردن، یادداشت کردن و دور کردن افکار آلوده و بیهوده نسبت به دیگران، می‌توان استرس را کنترل کرد. اگر بتوانید استرس خود را کنترل کرده و خونسردی خود را حفظ کنید، هم برای خودتان پشیمانی به بار نخواهید آورد و هم به ایجاد حس آرامش در طرف مقابل کمک خواهید کرد.

در موقعیت‌های مختلف نظیر مصاحبه‌های شغلی، حضور در جلسه‌ای بسیار مهم، معرفی کالا یا خدمات تولیدی خود و یا در جلسه خواستگاری، باید این توانایی را داشته باشید که احساسات خود را مدیریت و استرس را کنترل کنید تا پاسخ مناسبی داشته و ارتباط مؤثری برقرار نمایید.

 

۴) صحبت قاطعانه

مورد شماره چهار در مهارت مدیریت رابطه، قاطعانه صحبت‌ کردن است. قاطعانه صحبت‌ کردن با طرف مقابل باعث شفاف‌ سازی گفتگو بین شما و افزایش قدرت تصمیم‌گیری و اعتماد به‌ نفس می‌شود. قاطع بودن به این معنی است که شما افکار، احساسات و نیازهای خودتان را بدانید و آن‌ها را صادقانه بیان کنید. این که هم بر روی حرف خود پافشاری کنید و هم به دیگران احترام بگذارید، به معنی با غرور و خصمانه رفتار کردن نیست؛ برقراری ارتباط موثر به شکل قاطعانه به معنی درک طرف مقابل است؛ نه تحمیل عقاید خود به دیگران!

 

۵) حل تعارض

یکی دیگر از مؤلفه‌های مهم در مهارت مدیریت رابطه، حل تعارض است. وجود تعارض و مشکل در هر رابطه‌ای اجتناب‌ ناپذیر است، اما حل تعارض‌ها می‌تواند موجب استحکام و طول عمر رابطه شود. حل تعارض، شامل شناسایی علت اصلی تعارض و همفکری با طرف مقابل برای سازش، مذاکره یا یافتن راه‌ حلی خلاقانه است است که نیازهای هر دو طرف را برآورده کند.

 

۶) ایجاد اعتماد و اعتبار

ایجاد اعتماد و اعتبار نیز جنبه مهمی از مهارت‌های مدیریت رابطه است. اعتماد پایه و اساس هر رابطه موفقی چه در زمینه شخصی و چه در زمینه حرفه‌ای است. افرادی که با مهارت مدیریت رابطه آشنایی دارند، می‌دانند که باید با صادق و شفاف‌ بودن و انجام وعده‌ها، اعتمادسازی کنند. اعتبار، شامل نشان‌ دادن تخصص و شایستگی در زمینه کاری خود است که با انجام یک کار با کیفیت و مستمر بدست می‌آید. در زمینه‌های کاری و حرفه‌ای، مهارت مدیریت رابطه برای ایجاد تیم‌های موفق و سازنده نیز ضروری است؛ زیرا روابط قوی بین اعضای یک تیم و مدیران آنها، می‌تواند منجر به افزایش بهره‌وری، ارتباطات بهتر و ایجاد محیط کاری شاداب‌تر شود. مهارت مدیریت رابطه، به شبکه‌ سازی افراد کمک می‌کند و افراد را قادر می‌سازد تا شراکت‌هایی با یکدیگر داشته باشند که به فرصت‌ها و همکاری‌های جدید منجر شود.

در زمینه شخصی نیز مهارت مدیریت رابطه برای ایجاد دوستی‌های پایدار و روابط عاطفی بسیار مهم است. افرادی که با مهارت مدیریت رابطه آشنایی دارند، می‌توانند عمیق‌تر با دیگران ارتباط برقرار کنند و از عزیزان خود در مواقع سخت حمایت و مراقبت کنند. آنها همچنین می‌توانند درگیری‌ها و اختلافات را به شیوه‌ای سازنده و مثبت حل کنند تا استحکام روابط از بین نرود. پس داشتن مهارت مدیریت رابطه برای ایجاد روابط قوی و مثبت در هر دو زمینه شخصی و حرفه‌ای ضروری است.

 

مهارت مدیریت رابطه

۷) مهارت مذاکره

یک روش مهم برای مهارت مدیریت رابطه، داشتن توانایی مذاکره است. کشف خواسته‌ها و نیازهای خودمان و دیگری و تلاش برای پیدا کردن راهی که به‌ وسیله آن، افراد به اهداف مد نظرشان برسند و خواسته های هر دو طرف برآورده شود، با فراگیری مهارت مذاکره میسر است.

 

مفهوم کوچینگ رابطه چیست؟

تا اینجای مقاله با مهارت مدیریت رابطه آشنا شدید، اما کوچینگ رابطه چیست؟

کوچینگ یکی از علوم کاربردی است که از ترکیب علوم مختلف انسانی شکل‌ گرفته است. به دلیل اینکه این علم یک علم تلفیقی است، می‌توان زیرشاخه‌های بی‌شماری را برای آن تعریف کرد. به عبارتی دیگر، هر نقشی که انسان در زندگی می‌آفریند، می‌تواند یک تخصص از کوچینگ را به خودش اختصاص دهد. کوچینگ رابطه نیز یکی از شاخه‌های علم کوچینگ است که برای عموم مردم کاربرد دارد و وظیفه آن بهبود مهارت مدیریت رابطه است. چنانچه مایل به مطالعه بیشتر در رابطه‌ با نقش کوچینگ در زندگی مشترک هستید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله کوچینگ در زندگی مشترک را نیز مطالعه فرمایید.

هنگامی که اسم رابطه به میان می‌آید، ۹۹ درصد افراد می‌پندارند که منظور از رابطه، رابطه مشترک است؛ اما این‌طور نیست! رابطه به‌ تمامی روابط اعم از روابط کاری، روابط عاطفی، روابط زوجین و حتی رابطه با خود گفته می‌شود. پس به همین علت نمی‌توان گفت که کوچینگ رابطه فقط مختص به زوجین و روابط عاطفی است، بلکه متعلق به‌ تمامی روابط انسانی است. حیطه فعالیت در کوچینگ رابطه بسیار گسترده است. قبل از هر فعالیتی، انسان به ارتباط با خود مشغول می‌باشد. همان‌ طور که انسان‌های موفق و نام آشنا در هر رشته‌ای بارها بیان کرده‌اند، “بهترین سرمایه‌گذاری برای انسان، سرمایه‌گذاری بر روی خودش است”. از ارتباط با خود که گذر کنیم، انسان تقریباً در تمام طول زندگی به ارتباط با دیگران نیاز دارد. از شاخص‌ترین این ارتباطات، ارتباط‌های کاری و روابط عاطفی است.

کوچینگ رابطه یا ریلیشنشیپ کوچینگ شاخه‌ای از لایف کوچینگ است و به موضوعات متنوعی می‌پردازد که در نهایت تغییر باور، رفتار و تفکر را برای ما به ارمغان می‌آورد. از آنجا که حرفه کوچینگ، یک حرفه نتیجه‌گرا است، تمرکز کوچینگ رابطه بر اهداف رابطه و دستیابی به خواست مراجعین است. برای دستیابی به یک رابطه با کیفیت فارغ از هر نوعی، نیاز به بازنگری در ارزش‌های فردی، تغییر چشم‌انداز، مدل‌های فکری، رفتاری و … داریم.

در ادامه، مطالعه مقاله نقش کوچینگ در اصلاح روابط افراد را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

 

کوچینگ رابطه

 

کلام آخر

مهارت مدیریت رابطه انواع مختلفی دارد و شما را با دنیای جدیدی از روابط انسانی آشنا می‌کند. شما می‌توانید با شرکت در جلسات کوچینگ رابطه، انتظارات خود از دیگران را به حد تعادل برسانید تا احساس خوبی از زندگی به دست بیاورید که همین امر باعث کاهش مشکلات شما می‌شود. ممنون از اینکه وقت خود را صرف مطالعه مقاله مهارت مدیریت رابطه کردید. در صورت داشتن هرگونه سؤال می‌توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *