[typed string0=” کوچ و کوچی، افراد حاضر در جلسات کوچینگ” typeSpeed=”40″ startDelay=”0″ backSpeed=”40″ backDelay=”500″ loop=”6″]

کوچ کیست

 

[toc]

کوچ کیست؟

اگر با کوچینگ آشنا شده باشید باید بتوانید درباره اصطلاح «کوچ» حدس‌هایی بزنید. درواقع کوچ فردی است که به‌طور حرفه‌ای آموزش دیده است تا شما را همراهی کرده که توانایی‌های خود را به حداکثر برسانید و به نتایج دلخواه خود برسید. به زبان ساده، کوچ‌ها ترکیبی از دوست و مشاوری قابل‌اعتماد هستند. آن‌ها کسانی هستند که شما را حمایت می‌کنند تا اهداف خود را شناسایی کرده و در طول مسیر شما را تشویق می‌کنند تا نسخه بهتری از خودتان را بسازید. کوچ به فردی گفته می‌شود که تخصص و مهارت استاندارد شده‌ی کوچینگ را در بستری آکادمیک، معتبر و ساختارمند کسب کرده و با استفاده از ابزارها و تکنیک‌های خاص کوچینگ و سبک کار حرفه‌ای خود مراجع یا کوچی را تا رسیدن به هدف همراهی و حمایت می‌کند.

 

کوچی کیست؟

«کوچی» یا همان «مراجع» کسی است که دغدغه رشد و توسعه فردی و شغلی دارد. او برای مسائلی چون انتخاب مسیر درست، اخذ تصمیمات مهم و حیاتی، ایجاد رابطه سازنده با کارکنان و یا هر مسئله‌ای که به بهبود عملکردش مرتبط است روی حمایت و تسهیلگری کوچ حساب ویژه باز می‌کند. کوچی همچنین با داشتن یک کوچ در کنار خود، میزان تعهد و مسئولیت‌پذیری خود را افزایش داده و پروسه اقدام و رسیدن به هدف را تسریع می‌بخشد.

خصوصیات و مهارت‌های یک کوچ معتبر و حرفه‌ای

ازنظر فدراسیون بین‌المللی کوچینگ، یک کوچ معتبر باید دارای ۸ صلاحیت یا شایستگی بوده و درعین‌حال نسبت به منشور اخلاقی موردنظر ICF متعهد و پاسخگو باشد. اگرچه هر فرد می‌تواند به‌نوبه خود مهارت‌های یک کوچ را کسب نماید؛ اما افرادی می‌توانند حرفه‌ای عمل کنند که در کنار ۸ صلاحیت استاندارد کوچینگ این ۷ مهارت را به‌طور کامل درک کرده و جزء منش خود کنند. این هفت مهارت عبارت‌اند از:

  1. ایجاد رابطه صمیمانه و امن
  2. توانایی هدف‌گذاری صحیح
  3. نشان دادن همدلی
  4. بهره‌گیری از شهود
  5. گوش دادن فعال
  6. پرسشگری هوشمندانه
  7. ارائه بازخورد سازنده

 

 

کوچ چگونه من را در مسیر رسیدن به هدف همراهی می‌کند؟

در جلسات کوچینگ کوچ به‌عنوان یک همراه بی‌طرف، بدون هیچ‌گونه قضاوتی در کنار شما خواهد بود. به مسئله و خواسته شما عمیقا گوش می‌دهد و در مورد مسائلی که عنوان می‌کنید سؤال می‌پرسد، کنکاش می‌کند، قسمت‌های تاریک ذهن شما با چراغ آگاهی روشن می‌کند و آن‌ها را همچون یک آینه به شما نشان می‌دهد. این لحظه را آها مومنت (Aha moment) نیز می‌نامند؛ لحظه‌ای که به یک موضوع پی می‌برید، نسبت به چیزی آگاهی پیدا کرده و بخشی گمشده را در خود می‌یابید. حالا با آن آگاهی به‌دست‌آمده کوچ با حفظ و مدیریت تعهد شما نسبت به رسیدن به هدف موردنظر برنامه اقدامی را طرح‌ریزی می‌کند. به شما انگیزه تداوم و تعهد را القاء می‌کند. این موارد فقط و فقط با حضور در یک جلسه کوچینگ به‌طور تجربی قابل‌لمس خواهد بود. پیشنهاد می شود برای درک بهتر نحوه عملکرد کوچینگ، خود یک جلسه کوچینگ تجربه کنید.

 

 

کوچ چیست؟

چه کسانی با جلسات کوچینگ به نتیجه می‌رسند؟

مسلما کوچینگ برای همه انسان ها کارکرد ندارد. کوچ پذیر بودن به معنای گشوده بودن و انعطاف‌پذیری برای دریافت بازخورد های انتقادی و سازنده و نگاه کردن به درون خود است. اینکه تا چه حدی ظرفیت و تعهد کافی داشته باشید تا بفهمید چگونه می‌توانید روبه‌جلو حرکت کنید و علاقه‌مند به رشد باشید. نه‌تنها هر چیزی را به خود نسبت نداده و انتقادپذیر هستید بلکه به آن‌ها به‌عنوان یک فرصت می‌نگرید. شما بازخورد و انتقاد را کاملاً می‌شنوید، آن را بررسی و رصد می‌کنید تا ببینید تا چه حد در مورد شما صدق می‌کند. اگر بله درصدد اصلاح آن برآمده و درصورتی‌که جوابتان نسبت به آن بازخورد منفی بود، خیلی محترمانه این را عنوان می‌کنید. درواقع به سطحی از بلوغ رسیده‌اید که منطقی با کوچ خود گفتگوی مشارکتی داشته باشید. چه‌بسا که در این گفتگوها به بینش عمیقی نسبت به خود دست خواهید یافت.

 

کوچینگ برای چه مراجعانی مثمر ثمر نخواهد بود؟

علاوه بر اینکه کوچینگ برای افراد سالمی است که ازلحاظ روانی در سلامت کامل به سر می‌برند و دغدغه رشد خود را دارند؛ اما برای همه افراد به یک اندازه تأثیرگذار نیست و ممکن است برای عده‌ای فاقد تأثیر موردنظر باشد؛ اما چه افرادی؟

  • افرادی که ذهنی با ساختار بسته و محدود دارند (static mindset)؛
  • افراد با انتقادپذیری پایین، خودشیفته یا خودپسند؛
  • کسانی که درگیر گفتگوهای درونی با خود هستند و نمی توانند این گفتگوها را رها کنند؛
  • انسان های افسرده و کسانی که از سلامت روانی برخوردار نیستند؛
  • نسبت به کوچینگ دید خوبی ندارند؛
  • افرادی که به الگوهای فکری و رفتاری تکراری عادت کرده‌اند و تغییر آن‌ها برایشان امریست محال؛
  • به منتور، مشاور یا مدرس نیاز دارند.
  • و …

 

چه موقع موضوع مراجع یا مسئله اش کوچ پذیر نیست؟

این سؤال بسیاری از مراجعان به جلسه کوچینگ است. در پاسخ به این سؤال باید گفت که با شرکت در یک جلسه کوچینگ می‌توانید متوجه شوید که مسئله شما کوچ پذیر است یا خیر.

  • مسائلی که مربوط به شخص سومی باشد؛
  • مراجع از سلامت کامل روان برخوردار نباشد و نیاز به درمان داشته باشد؛
  • مراجع اطلاعات و دانش لازم را برای رسیدن به هدفش نداشته باشد؛
  • مراجع درگیر وسواس شدید، افسردگی شدید یا عادت شدید باشد؛
  • مراجع نیاز به درمان بالینی داشته باشد؛
  • خواسته مراجع تحت کنترلش نباشد؛

 

برای مثال اگر در جلسه کوچینگ، کوچ متوجه شود که مسئله مراجع در مورد شخص سومی است؛ کوچ طبق صلاحدید خود او را به مشاور یا روان‌درمانگر ارجاع خواهد داد. گاهی ممکن است مراجع برای جلوگیری از آزمون‌وخطا و اتلاف وقت نیاز به منتور داشته باشد؛ بنابراین کوچ او را به منتور ارجاع خواهد داد تا مراجع بتواند از تجارب و دانش و تخصص یک منتور استفاده کند.

 

چطور بفهمم در این موقعیت از زندگی‌ام کوچینگ مفید است؟

در برخی موقعیت‌های زندگی هر فرد، شرایط به‌گونه‌ای است که نمی‌توان به کسی اعتماد کرد؛ یا گاهی ترس از  قضاوت دیگران یا احساس تحت سلطه بودن مانع از انتخاب مسیر یا گزینه درست می‌شود. ممکن است بخواهیم تصمیمی بگیریم که ماهیت آن محرمانه است و برایمان مهم است که قبل از اتخاذ آن تصمیم کسی از آن آگاه نشود. در چنین شرایطی تنها کسی که پکیجی کامل از حفظ محرمانگی، بی‌طرفی، عدم قضاوت و بدون ارائه راهکار است، یک کوچ خواهد بود. کوچ های حرفه ای و آموزش دیده کلینیک فراکوچ، به حفظ محرمانگی و رعایت اصول اخلاقی کوچینگ پایبند بوده و دائما از نظر کیفیت و اثربخشی جلساتشان مورد رصد قرار می گیرند.

ویژگی های برترین کوچ ها!

کوچ چیست؟
  1. کوچی که بتواند محیط امنی برای شما ایجاد کند.
  2. شما برای هدف گذاری در مسیر درستی هدایت کند.
  3. شما را در تنظیم برنامه عملیاتی مناسب با اهداف و توانایی هایتان راهنمایی کند.
  4. ابزار و منابع مناسب را در اختیار شما قرار دهد.
  5. عملکرد شما را همواره ارزیابی کند.
  6. اطلاعات را به طور دقیقی یادداشت و حفظ کند.
اصول اخلاقی کوچینگ را مطالعه کنید.

چگونه یک کوچ خوب و حرفه‌ای انتخاب کنم؟

امروزه با رشد سریع صنعت کوچینگ، بسیاری از افراد از تأثیرات کوچینگ بر روند توسعه و پیشرفت خود آگاه‌تر شده و نسبت به قبل برای شرکت در جلسات کوچینگ رغبت بیشتر و بیشتری از خود نشان می‌دهند. به همین اندازه که تقاضای جلسه کوچینگ به وجود آمده، افرادی نیز درصدد برآورده کردن این نیاز برآمده‌اند. عده‌ای برای افزایش درآمد و رونق کسب‌وکار خود به این حرفه روی آورده‌اند. برخی افراد حتی با استفاده (و بهتر بگوییم سوءاستفاده) از عنوان شریف کوچ، در این میان در حال فعالیت هستند. از این لحاظ، انتخاب کوچ کار دشوار و حساسی محسوب می‌شود.

برای جلوگیری از سوءاستفاده افراد سودجو و قرار گرفتن در مسیر اشتباهی، حتماً با کلینیک‌ها و مؤسسات معتبر کوچینگ مانند کلینیک فراکوچ در ارتباط باشید. قطعاً آن‌ها می‌توانند شما را به‌گونه‌ای درست و مطلوب راهنمایی نمایند. این مؤسسات کوچ‌های مورد اعتماد و معتبری را به شما معرفی خواهند کرد.

برای انتخاب کوچ چه مواردی را در نظر بگیرید؟

  • کوچ حتما کوچینگ را در یکی از آموزشگاه معتبر و رسمی آموزش دیده باشد؛
  • کوچ تجربه برگزاری جلسات کوچینگ را داشته باشد؛
  • مراجعینی که با این کوچ جلسه داشته اند، از کیفیت جلسات رضایت داشته باشند؛
  • کوچ، کوچینگ را زندگی کرده و در زندگی شخصی از این مهارت استفاده کند؛
  • گرایش کوچ با موضوعی که مسئله شماست مرتبط باشد.
  • ترجیها کوچ، مورد تایید مَراجع، مدارس و کلینیک های معتبر کوچینگ باشد.

لازم است کوچ معتبر باشد و مدرک داشته باشد؟

برای پاسخ به این سؤال چالش‌برانگیز نظرات متفاوتی وجود دارد. بستگی به مراجع دارد. گاهی مراجعان داشتن مدرک را در اولویت انتخاب کوچ موردنظر خود قرار می‌دهند. برخی افراد برای تجربه و سابقه آن فرد اهمیت قائل می‌شوند؛ اما نکته قابل‌توجه در این مورد این است که حتماً پیش از فیکس کردن جلسه کوچینگ با یک کوچ، حتماً مطمئن شوید که تحصیلات و آموزش‌های لازم را در مؤسسات معتبر کوچینگ گذرانده باشد. صرف داشتن مدرک مبنای مناسبی برای انتخاب یک فرد به‌عنوان کوچ معتبر نیست؛ یعنی بهتر است علاوه بر اطمینان از سوابق آموزشی، از سابقه و تجربه آن کوچ هم مطمئن شده و پس از تحقیق و بررسی لازم وارد جلسات کوچینگ با وی شوید.

چه موقع متوجه شوم جلسات کوچینگ باعث تغییر مثبت در زندگی من شده‌ است؟

پس از تجربه حضور در جلسات تحولی کوچینگ، افراد به آگاهی‌ها و اطلاعاتی در مورد خود و توانایی‌هایشان می‌رسند که با تعهد و مسئولیت‌پذیری و البته تداوم در برگزاری جلسات و انجام اقدامات تعیین‌شده در هر جلسه می‌توان تغییر را احساس کنند. درواقع کوچ برای همین در کنار مراجع است که انگیزه لازم جهت ادامه مسیر و حفظ تعهد او را تقویت نموده و در تمام مسیر همراه و حمایتگرش باشد. اگر مراجع در برخی مواقع از مسیر خارج شود، این کوچ است که او را از این مسئله آگاه کرده و تمهیدات لازم برای برگرداندن وی به فرایند را به کار می‌گیرد. در اکثر مواقع مراجعان این تغییر را در هفته‌های اول پس از جلسات کوچینگ حس می‌کنند؛ مگر اینکه:

  • فرد تعهد لازم نسبت به تغییر و تحول مورد نیازش را نداشته باشد؛
  • به دلایلی فرایند کوچینگ در مسیر مطلوب نباشد. مثلاً هدف درستی دنبال نشده باشد یا ریشه آن مسئله به‌صورت عمقی پیدا نشده است؛
  • فرد به مشاور یا تراپی نیاز دارد؛
  • مراجع نسبت به کوچ، نسبت به خود و کوچینگ گارد دارد؛
  • فرد روی نقاط ضعف خود متمرکز است؛
  • توقع دارد در مدت کوتاه با کوچینگ به نتیجه ای برسد که نیاز به ماه‌ها تلاش و پیگیری دارد؛
  • و غیره.

اقدامات موردنیاز مراجع، قبل، در حین و پس از اتمام جلسه

افرادی که به اصطلاح کوچی یا مراجع هستند باید مرحله دشوار انتخاب کوچ را پشت سر گذاشته و هماهنگی لازم را برای شروع یک فرایند تغییر در خود انجام دهند. پس از انتخاب یک کوچ معتبر و حرفه ای و تعیین زمان با او، بهتر است شرایط را برای خود مهیا کنند. برای رزرو جلسه کوچینگ با کوچ های کلینیک فراکوچ، به پورتال فراکوچ به آدرس زیر مراجعه فرمایید.

my.faracoach.com

انواع کوچ ها

تا کنون باید آموخته باشید که کوچ کیست و چه کاری انجام می دهد. کوچ شما میتواند معلم خصوصی، مشاور یا مدیر شما باشد. حرفه کوچینگ زمینه های عملیاتی متفاوتی را شامل می‌شود اما دو حوزه اصلی برای آن می‌توان در نظر گرفت. هر کدام از این حوزه ها، به مجموعه مهارت های مشابه اما متنوعی نیاز دارند:

 

کوچینگ کسب و کار و سازمانی   Business coaching

کوچینگ زندگی   Life coaching

 

کوچ ها چه کار می کنند؟

کوچ کیست و چه وظیفه ای دارد؟ ادامه متن دقیقا در مورد همین سوال است.

 

کوچ ها مراجعین خود را در زمینه های مختلف حرفه ای و یا شخصی تشویق و همراهی می کنند. البته باید این را در نظر داشته باشید که کوچینگ با مشاوره ، راهنمایی و هر گونه خدمات درمانی متفاوت است. همانطور که توانایی ها و وظایف یک کوچ با مشاوران و رواندرمانگران متفاوت است. شما کوچ را استخدام می‌کنید تا در پروژه های حرفه‌ای خاص، اهداف شخصی و مراحل مختلف زندگی به شما را همراهی کند.

 

کوچ‌ها با تجزیه و تحلیل وضعیت فعلی، شناسایی باورهای محدودکننده و سایر چالش ها و موانع احتمالی که با آن روبرو هستید به شما کمک می‌کنند. آن ها در طراحی برنامه عملیاتی مشخصی برای دستیابی به نتایج خاص در زندگی نیز در کنار شما هستند.

وظایف کوچ در رابطه با مراجع خود چیست؟

رابطه بین مراجع و کوچ بیشتر شبیه یک مشارکت است تا یک خیابان یک طرفه. از جمله وظایف کوچ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

    • شناسایی ، شفاف سازی و ایجاد چشم اندازی برای اهداف مشتری
    • اصلاح اهداف در صورت نیاز
    • خودشناسی و تشویق به رشد
    • به کار گیری استراتژی ها و برنامه عملیاتی متناسب با اهداف
    • افزایش مسئولیت پذیری برای افزایش بهره وری

ویژگی های برترین کوچ ها!

    • کوچی که بتواند محیط امنی برای شما ایجاد کند.
    • شما برای هدف گذاری در مسیر درستی هدایت کند.
    • شما را در تنظیم برنامه عملیاتی مناسب با اهداف و توانایی هایتان راهنمایی کند.
    • ابزار و منابع مناسب را در اختیار شما قرار دهد.
    • عملکرد شما را همواره ارزیابی کند.
    • اطلاعات را به طور دقیقی یادداشت و حفظ کند.

پرکاربردترین کلمات این حوزه:

بیزینس کوچینگ

لایف کوچینگ

کوچینگ سازمانی

 

خب قدم دوم سفر کوچینگ رو گذروندید!

 

گام سوم

مشاوره آموزشی رایگان

شما این فرصت را دارید، با تکمیل فرم زیر، قبل از انتخاب دوره آموزشی مناسب خود، از مشاوره رایگان کارشناسان آموزشی مجموعه فراکوچ استفاده نمائید.

مشاوران آموزشی
موسسه فراکوچ
پاسخگوی شما هستند
[cool-timeline layout=”one-side” designs=”design-3″ skin=”default” category=”step”    show-posts=”10″ order=”ASC” icons=”YES” animations=”none” date-format=”F d” story-content=”summery”start-on=”0″]

 

این مقاله توانسته چقدر به شما کمک کند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *