کوچینگ چیست؟

در سال ۲۰۱۳ بیل گیتس در یکی از بزرگترین دورهمی ها به اهمیت کوچینگ در آینده بشر پرداخت. اولین جملات بیل گیتس در این کنفرانس این بود:

“Everyone needs a coach. It doesn’t matter whether you’re a basketball player, a tennis player, a gymnast or a bridge player. We all need people who will give us feedback. That’s how we improve.“

همه به یک مربی نیاز دارند. فرقی نمی کند بسکتبالیست باشید، تنیسور، ژیمناستیک یا بازیکن بازی بریج. همه ما به افرادی نیاز داریم که به ما بازخورد بدهند. اینطوری پیشرفت می کنیم.

آیا میتوانید تصور کنید که کسی نمیخواهد در کار خود پیشرفت کند؟ قطعا خیر. همه ما میخواهیم در کار، تخصص و درآمد خود پیوسته پیشرفت کنیم. همه ما میخواهیم در سازمان یا مجموعه ای که هستیم پیوسته رو به جلو حرکت کنیم و بازدهی کارمان را افزایش دهیم. نقاط قوت و ضعف خود را به صورت واضح پیدا کنیم و با شفاف سازی امور به راحتی راه رسیدن به قله های پیشرفت را بیابیم.

سوال اینجاست که آیا رسیدن به موارد بالا توسط دانش و مهارت فعلی خودمان قابل انجام است؟ اگر هست پس چرا تا به الان این اتفاق نیفتاده؟! برگشت بزنیم به حرف بیل گیتس بزرگترین کارافرین امریکایی که میگفت همه به یک مربی نیاز دارند! در واقع، کار مربی همین است که با ارائه بازخورد های سازنده و حمایت تا رسیدن به موفقیت شخص مراجع را همراهی کند. کارشناسان بزرگ دنیا امروزه برای رفع این مشکل استفاده از کوچینگ را پیشنهاد داده اند. امروزه استفاده از کوچینگ به یک فرهنگ در سازمان ها و شرکت های مدرن تبدیل شده و توجه خاصی معطوف این بخش شده است.

تعریف کوچینگ چیست؟

در پاسخ به این سوال که کوچینگ چیست؟ باید بگویم کوچینگ فرآیندی است که یک کوچ (فرد مربی در حوزه کوچینگ) با داشتن مهارتِ ایجاد یک فضای امن، قابل اعتماد و اطمینان، باعث ایجاد ارتباط با مراجع خود می شود. در کوچینگ، یک کوچ حرفه ای، با گوش دادن فعال و پرسیدن سؤالات کلیدی از مراجع، به او یادآور می ‌شود که از تمامی توانایی خود، در جهت حل مسائل استفاده کند. چرا که کوچ‌ها اعتقاد دارند که هیچ‌ کس به اندازه خود فرد، برای حل مسائلش، از جنبه‌ های زندگی خود آگاه نیست.

به زبان ساده، کوچینگ فرآیندی است که هدف آن بهبود عملکرد است و به جای گذشته یا آینده دور، بر «زمان حال» تمرکز دارد. به عبارتی، «کوچینگ باز کردن پتانسیل یک فرد برای به حداکثر رساندن عملکرد خود است.»

در کوچینگ، کوچ‌ها بدون هیچ قضاوتی، به مراجع کمک می ‌کنند که تکه‌ های پازل زندگی خود را کنار هم چیده و از آن تابلوی زیبا و شفافی بسازد. کوچینگ یک رابطه حمایتی دوسویه است که در آن کوچ با همراه شدن با مراجع، باعث می شود مراجع تمام نیرو و تمرکز خود را بر روی مسیر رسیدن هدف بگذارد.

کوچ بین چیست؟

درواقع واژه “کوچ بین” یک خطای شنیداری است و همچنین کلمه ای وجود خارجی ندارد! احتمالا هنگامی که از دوست خود یا شخص دیگری این واژه را شنیده‌اید این اشتباه بوجود آمده و بجای کلمه کوچینگ، از کوچ بین استفاده شده. این مورد برای دیگر کلمات این حوزه هم بوجود آمده و افراد زیادی تعاریفی مثل سایت کوچ بین، کوچ بین چیست؟ بیزینس کوچ بین یا برنامه کوچ بین را بکار برده اند. حال که متوجه معنا و ساختار درست این کلمات شده اید بهتر است به سراغ تعاریف دیگر واژه های این حوزه یعنی منتورینگ و مشاوره برویم و آنهارا به خوبی از هم تفکیک کنیم.

فرق بین کوچینگ ، مشاوره و منتورینگ

تفاوت کوچینگ با منتورینگ

آیا کوچینگ یک مهارت بین المللی است؟

حوزه کوچینگ به مفهوم امروزی آن در اواسط سال ۱۹۸۰ میلادی توسط توماس لئونارد در ایالات‌متحده آمریکا ایجاد شد.  در سال ۱۹۹۵، چند کوچ حرفه‌ای ICF  را به‌عنوان مؤسسه‌ای غیرانتفاعی پایه‌گذاری کردند تا کوچ‌های همکار با پشتیبانی از یکدیگر این حرفه را توسعه دهند. طبق گزارش فدراسیون بین‌المللی کوچینگ،  ICF تا سال ۲۰۱۷ حدود ۳۰ هزار عضو از ۱۴۰ کشور جهان را به خود اختصاص داده است. اکنون حرفه‌ کوچینگ به‌خوبی شناخته شده است و شغل معتبری تلقی می‌گردد و گفته می‌شود که این حرفه طی سال‌های آتی، پس از مشاغل حوزه IT، به دومین صنعت در حال رشد تبدیل خواهد شد.

اهداف ICF  :

  1. توسعه شایستگی های اصلی کوچینگ
  2. ایجاد منشور اخلاقی و استانداردهای حرفه ای
  3. ایجاد یک برنامه معتبر بین المللی
  4. تنظیم دستورالعمل ها از طریق اعتباربخشی برای برنامه های آموزشی ویژه مربی
  5. ارائه آموزش مداوم از طریق رویدادهای در سطح جهانی، جوامع عملی (CPs) و یادگیری آرشیو شده
  6. هدایت و اطلاع رسانی گفتگوها در مورد آینده کوچینگ.

آیا من هم به کوچینگ نیاز دارم؟

بعد ازینکه به سوال کوچینگ چیست پاسخ دادیم، نیاز است که به این مورد بپردازیم که آیا کوچینگ به درد من میخورد؟ کوچینگ چگونه میتواند به من در جهت رسیدن به اهدافم کمک کند؟ برای رسیدن به این پاسخ ها میتوانید از مشاوره رایگان فراکوچ استفقاده کنید. برای دریافت مشاوره رایگان کافی است فرم درخواست جلسه مشاوره رایگان را پر کنید تا مشاورین ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.

رزرو یک جلسه کوچینگ رایگان
در یک جلسه کوچینگ چه میگذرد؟

در یک جلسه کوچینگ چه می گذرد؟

البته که این مطلب کاملا به کوچ، روش کار او و موضوع جلسه بستگی دارد؛ اما به طور کلی، در هر جلسه ، ابتدا به ارزیابی میزان پیشرفت و چگونگی انجام تعهدات لازم در جلسه قبل پرداخته می‌شود. سپس کوچ با شنیدن دغدغه و صحبت های فرد مراجع بازخورد صحیح و کارشناسانه را به کوچی میدهد تا فرد مراجع نسبت به نقاط منفی و موانع و یا موارد امیدبخش آگاهی پیدا ‌کند و این روند تا انتهای جلسه ادامه پیدا میکند؛  در انتهای جلسه مطالب عنوان شده جمع‌بندی شده و موارد ضروری به کوچی گوشزد می‌شود.

رزرو یک جلسه کوچینگ رایگان

فراکوچ نماینده ICF (کوچینگ بین المللی) در ایران

آموزشگاه آزاد فنی و حرفه‌ای فراکوچ به عنوان زیرمجموعه مؤسسه فراکوچ در بحث آموزش، از نیمه دوم سال ۱۳۹۶ در رشته‌های متعددی فعالیت خود را آغاز خواهد نمود. در حال حاضر، فراکوچ اولین آموزشگاه کشور است که مجوز برگزاری دوره آموزشی کوچینگ با ارائه مدرک معتبر ملي قابل ترجمه با کد بین‌المللی ISCO-08 (زیرمجموعه سازمان جهانی کار (ILO)) از سازمان فنی و حرفه‌ای کشور را دارد.

دوره‌های آموزش کوچینگ در موسسه فراکوچ از نظر محتوا بر اساس استانداردهای فدراسیون بین‌المللی کوچینگ (ICF) طراحی شده است تا دانش‌پذیر پس از گذراندن دوره، تمام صلاحیت‌های کوچینگ را آموخته و تمرین کرده باشد. کیفیت علمی و آموزشی این دوره به گونه‌ای است که این موسسه پس از ۱۵ ماه پیگیری و کار کارشناسی و اجرایی در سطح ملی در خردادماه ۱۳۹۹ موفق به تدوین و ثبت این دوره تحت عنوان استاندارد شایستگی «کوچینگ توسعه فردی و کسب‌وکار» در سازمان فنی و حرفه‌ای کشور گردید.

اعتبار دوره های آموزش کوچینگ آکادمی بین المللی فراکوچ:

  1. دارای تاییدیه از فدراسیون بین المللی کوچینگ (ICF)؛
  2. معتبرترین دوره آموزش و تربیت کوچ حرفه ای در کشور؛
  3. مبتنی بر استاندارد ملی آموزش کوچینگ توسعه فردی و کسب و کار؛
  4. اعطاء گواهینامه و مدرک معتبر ملی کوچینگ از سازمان فنی و حرفه ای کشور؛
  5. زیر نظر سازمان جهانی مهارت و کار (ILO) با اعتبار بین المللی در ۱۷۱ کشور جهان.

سوالات متداول

کوچینگ در دنیای امروزی در ابعاد بسیار بزرگ و متنوع قابل استفاده میباشد. اما به صورت خصوصی تر قابل استفاده برای مدیران، کارشناسان ارشد سازمان ها و علاقه مندان به حوزه مشاوره میباشد. ازین رو برترین ویژگی های کوچینگ در برای این قشر موارد ذیل میباشند :

۱- افزایش سطح توانایی برقراری ارتباط جمعی

۲- افزایش عمق دید نسبت به فعالیت های روزمره

۳- دریافت بازخورد های سازنده

۴- افزایش آگاهی نسبت به توانایی ها و استعداد های پنهان

۵- تسلط بر نیمه تاریک وجود

۶- افزایش توانایی در حل مسائل پیچیده و آسان سازی امورات

لایف کوچ یا مربی زندگی کسی است که از طریق چالش های شخصی یا شغلی به مشتریان مشاوره و تشویق می کند. یک مربی زندگی به مشتریان کمک می کند تا به اهداف نهایی خود برسند. یک مربی زندگی می تواند به افراد در زمینه های مختلف زندگی کمک کند.

برای مطالعه بیشتر راجه به لایف کوچینگ به مقاله “ لایف کوچینگ چیست مراجعه کنید” . 

مهارت‌های کوچینگ، ویژگی‌ها و اقداماتی هستند که بر کمک به افراد برای بهبود عملکرد تمرکز دارند. هدف مهارت‌های مربیگری به‌جای تمرکز بر کمبودها، طرح سؤال‌های کاوشگر است تا از طریق کار گروهی، رهبری مثبت و نقاط قوت، دیگران را به سمت پیشرفت و یادگیری راهنمایی کند.

برای مطالعه بیشتر راجه به مهارت های کوچینگ به مقاله “مهارت های کوچینگ  مراجعه کنید” . 

دسته های تقسیم بندی کوچینگ بسیار وسیع هستند و میتوان به صورت کلی کوچینگ را به دسته های ذیل تقسیم بندی کرد:

  1. کوچینگ زندگی (لایف کوچینگ)
  2. بیزینس کوچینگ ( کوچینگ کسب و کار)
  3. کوچینگ رهبری (کوچینگ سازمانی)
  4. کوچینگ اجرایی
  5. کوچینگ عملکرد

برای مطالعه بیشتر و دقیق تر انواع کوچینگ به مقاله انواع کوچینگ فراکوچ مراجعه کنید.

کوچینگ و منتورینگ دو شاخه نزدیک به هم در علم روانشناسی محسوب میشوند که برای ارتقا سطح فرد یا مجموعه استفاده میشوند.  هر کوچ و منتور باید علاوه بر داشتن مدارک تخصصی یکسری ویژگی ها و خصوصیات را در خودشان تقویت کنند این ویژگی ها باعث میشود تا تعامل و درک کافی از فرد  یا مجموعه متقاضی را به دست بیاورند و حداکثر راهنمایی و کمک را به او داشته باشند.

برای مطالعه بیشتر راجه به تفاوت های کوچینگ و منتورینگ به مقاله ” تفاوت کوچینگ و منتورینگ” مراجعه کنید.

کوچ بین یک خطای شنیداری است و اشاره به واژه کوچینگ دارد. معمولا افرادی که در این حوزه تخصصی ندارند دچار این اشتباه میشود و چون این واژه به گوششان نخوره اشتباها بجای واژه کوچینگ از کوچ بین استفاده میکنند.

همین الان در دوره مدیر در نقش کوچ ثبت نام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۴۶ پاسخ به “کوچینگ چیست”

  1. شهری نیم‌رخ
    شهری

    بسیار عالی و آموزنده

    1. admin-FaraCoach نیم‌رخ

      خوشحالیم که مقاله برای شما مفید بوده

      1. Maryam Seddighi نیم‌رخ
        Maryam Seddighi

        سپاس از مقاله خوبتون درباره‌ی کوچینگ چیست.
        مقاله‌ای هم دارید که وظایف یک کوچ رو به طور کامل شرح داده باشه؟

        1. Fahime Jamali نیم‌رخ
          Fahime Jamali

          ممنون از شما برای همراهیتون.
          مقاله کوچ کیست رو مطالعه کنید.

  2. نسیم نیم‌رخ
    نسیم

    سلام
    چطور میشه کوچ شد ؟
    هر کسی می تونه کوچ بشه ؟

    1. admin-FaraCoach نیم‌رخ

      سلام
      روز بخیر
      ممنونم که موضوع مورد توجه تون بود
      بعد از شرکت در دوره تربیت کوچ و کسب صلاحیت های لازم می تونید به عنوان کوچ فعالیت کنید
      برای مطالعه بیشتر و شرکت در دوره از لینک https://faracoach.com/product/coaching-training/ استفاده کنید و یا با همکاران ما با شماره ۰۲۱۹۱۰۹۱۱۲۱ تماس بگیرید

      1. نسیم نیم‌رخ
        نسیم

        سپاسگزارم
        با چه واحدی تماس بگیرم؟

        1. admin-FaraCoach نیم‌رخ

          برای کسب اطلاعات بیشتر با واحد ثبت نام تماس بگیرید
          ۰۲۱۹۱۰۹۱۱۲۱ داخلی ۱۰۰۱ جناب آقای حقیقی پور

  3. علی نیم‌رخ
    علی

    مقاله بسیار خوبی بود . ممنون

    1. admin-FaraCoach نیم‌رخ

      از بازخورد تون سپاسگزاریم و خوشحالیم که این مقاله تونست به دانسته های شما اضافه کنه

  4. دینا نیم‌رخ
    دینا

    مطالب بسیار عالی در مورد کوچینگ بود
    ممنون

    1. Fahime Jamali نیم‌رخ
      Fahime Jamali

      ممنون ار همراهی شما.
      خوشحالیم که مطالب براتون مفید بوده🌹🌹

      1. Zahra Pahlavan نیم‌رخ
        Zahra Pahlavan

        عالی بود. سپاس از تیم فراکوچ

        1. Fahime Jamali نیم‌رخ
          Fahime Jamali

          خوشحالیم اطلاعات براتون مفید بوده.
          موفق باشید. 🌹🌹

  5. Saeed نیم‌رخ
    Saeed

    سلام. وقتتون بخیر. من‌ برای کارم دچار چالش‌هایی شدم و نیازمند کمک هستم. این مقاله رو خوندم و متوجه نشدم که الان منتور میتونه به من کمک کنه یا کوچ. ممکنه راهنماییم کنین؟

    1. Fahime Jamali نیم‌رخ
      Fahime Jamali

      سلام دوست عزیز.
      تفاوت منتور و کوچ در این یک جمله خلاصه میشه؛ منتور به شما ماهی می‌دهد و کوچ به شما ماهی‌گیری را آموزش می‌دهد”
      باز هم پیشنهار میکنیم برای درک تفاوت این دو شاخه، حتما به مقاله تفاوت کوچینگ و منتورینگ مراجعه کنید و اگر باز هم سوالی داشتید با کارشناسان مجموعه فراکوچ تماس بگیرید.
      موفق باشید🌹🌹

      1. Setare نیم‌رخ
        Setare

        برای شرکت در دوره‌های کوچینگ‌باید پیش‌نیاز خاصی داشت؟

        1. Fahime Jamali نیم‌رخ
          Fahime Jamali

          سلام دوست عزیز. شما میتونید در دوره های تربیت کوچ شرکت کنید و مهارت های مورد نیاز یک کوچ رو فرا بگیرید.
          موفق باشید 🌹🌹

  6. فیروز کریمیان نیم‌رخ
    فیروز کریمیان

    عالی بود. ممنون از اطلاعات مفیدتون

    1. Fahime Jamali نیم‌رخ
      Fahime Jamali

      ممنون از شما. خوشحالیم که مفید بوده براتون🌹

  7. Ehsan Akbari نیم‌رخ
    Ehsan Akbari

    سلام. من میخوام از کوچینگ اسفاده کنم اما نمیدونم چه نوع کوچینگی مناسب من هست. از کجا بدونم چه نوع کوچینگی می‌تونه به من کمک کنه؟

    1. Fahime Jamali نیم‌رخ
      Fahime Jamali

      سلام دوست عزیز. به کمک کوچ میتونید پی ببرید که در حال حاضر چه نوع کوچینگی نیاز اصلی شماست. فرم درخواست جلسه کوچینگ رو پر کنید تا همکارانم برای تعیین وقت جلسه کوچینگ با شما تماس بگیرند.

  8. Sadegh Akrami نیم‌رخ
    Sadegh Akrami

    سلام. من فرق کوچینگ و روانشناسی رو متوجه نشدم. چه تفاوتی دارن اینا؟ خیلی شبیه هم هستند که.

    1. Fahime Jamali نیم‌رخ
      Fahime Jamali

      سلام دوست عزیز. هدف در کوچینگ تقویت مهارت ها و در مشاوره، غلبه بر موانع روانشناختی است. پیشنهاد میکنم حتما مقاله تفاوت اصلی کوچینگ، منتورینگ و مشاوره در چیست؟ زا مطالعه کنید.

  9. Javad نیم‌رخ
    Javad

    سلام. من میخواستم در دوره‌های کوچینگ شرکت کنم. میشه راهنماییم‌ کنین؟

    1. Fahime Jamali نیم‌رخ
      Fahime Jamali

      فرم مشاوره رایگان آموزشی رو پر کنید تا همکارانم در واحد آموزش با شما تماس بگیرند.
      امیدوارم به زودی در دوره های تربیت کوچ ببینیمتون 🌹🌹

  10. Amir Azizi نیم‌رخ
    Amir Azizi

    سلام خدمت تیم فراکوچ. ممکنه‌ی درباره‌ی کوچینگ سازمانی هم صحبت کنید؟

    1. Fahime Jamali نیم‌رخ
      Fahime Jamali

      سلام دوست عزیز. کلمه ” کوچینگ سازمانی ” رو در کنار “فراکوچ” بنویسید و سرچ کنید تا به همه مقالات ما در مورد کوچینگ سازمانی دسترسی داشته باشید.
      موفق باشید 🌹🌹

  11. امین نیم‌رخ
    امین

    مطالب مفیدی بود. ممنون از شما🌹🌹

    1. Fahime Jamali نیم‌رخ
      Fahime Jamali

      خوشحالیم که مطالب براتون مفید بوده.
      ممنون از شما بخاطر همراهیتون.

  12. Hasan Hashemi نیم‌رخ
    Hasan Hashemi

    بورسیه‌ی کوچینگ فراکوچ به چه صورتی هست؟

    1. Fahime Jamali نیم‌رخ
      Fahime Jamali

      سلام دوست عزیز. با مراجعه به صفحه اعطای بورسیه کوچینگ از شرایط مطلع شوید.

  13. Dr.hashemi نیم‌رخ
    Dr.hashemi

    ممنون که کامل کوچینگ رو توضیح داده بودید. سپاس‌گزارم

    1. Fahime Jamali نیم‌رخ
      Fahime Jamali

      ممنون از شما بخاطر همراهیتون.
      موفق باشید🌹

  14. Kazem Ghafouri نیم‌رخ
    Kazem Ghafouri

    سلام. در مجموعه‌ی فراکوچ فقط دوره‌های کوچینگ برگزار میشه؟ ممکنه دوره‌هایی خارج از مجموعه و در سازمان‌های درخواست‌دهنده برگزار بشه؟

    1. Fahime Jamali نیم‌رخ
      Fahime Jamali

      سلام. برای اطلاع از زمان برگزاری دوره ها و هماهنگی برای برگزاری جلسات، با کارشناسان مجموعه تماس بگیرید تا شما رو راهنمایی کنند.
      موفق باشید🌹🌹

  15. Fateme Pahlavan نیم‌رخ
    Fateme Pahlavan

    من کامل متوجه نشدم کوچینگ چیه. در فضای مجازیتون، توضیحات بیشتری در این باره ندادید؟ که دقیقا فرقش با سایر حوزه‌های مرتبط مثل منتورینگ چیه؟

    1. Fahime Jamali نیم‌رخ
      Fahime Jamali

      سلام دوست عزیز. خوندن مقاله تفاوت کوچینگ و منتورینگ میتونه این ابهام شما رو برطرف کنه.

  16. Kordipoor نیم‌رخ
    Kordipoor

    ممنون از شما بابت توضیحات کاملتون درباره کوچینگ.
    موفق باشید🌹

    1. Fahime Jamali نیم‌رخ
      Fahime Jamali

      ممنون از شما بابت همراهیتون.🌹🌹

  17. Ranjbar نیم‌رخ
    Ranjbar

    عالی بود. موفق باشید

    1. Fahime Jamali نیم‌رخ
      Fahime Jamali

      سلام. خواهش میکنیم. ممنون از شما بابت پیگیریتون 🌹

  18. sadeghi نیم‌رخ
    sadeghi

    سلام من بر مبنای چه چیزهایی میتونم کوچ ها رو ارزیابی کنم؟

  19. AmirAli نیم‌رخ
    AmirAli

    خدا قوت
    ممنون بابت توضیحات کامل و عالیتون

  20. حامد دوستی نیم‌رخ
    حامد دوستی

    عالی بود. سپاس فراوان از فراکوچ عزیز😍❤️

    1. farahnaz نیم‌رخ
      farahnaz

      سپاس از همراهی شما🌹🌹

5/5 - (61 امتیاز)