تفاوت میان کوچینگ و منتورینگ

کوچینگ و منتورینگ

کوچینگ و منتورینگ چه تفاوتی با هم دارند؟

کوچینگ و منتورینگ دو شاخه نزدیک به هم در علم روانشناسی هستند که برای ارتقا سطح یک فرد یا یک گروه استفاده می شوند. در این مقاله معنای اصلی کوچینگ و منتورینگ را عنوان و تفاوت های اصلی این دو مهارت را مطرح می کنیم. سپس به بررسی اینکه هر یک از مهارت های کوچینگ و منتورینگ در چه شرایطی کاربردی هستند، می پردازیم.

 

 تعریف کوچینگ چیست؟

برای تعریف کوچینگ همین ابتدا باید بگویم میتوانید به لندینگ “ کوچینگ چیست؟ ” بروید و این تعریف بسیار مهم رو خیلی کامل و جامع مطالعه کنید. اما به صورت خلاصه میتوان گفت کوچینگ(coaching)  به عنوان یک رابطه متمرکز بر توسعه تعریف می شود. در این رابطه کوچ به مراجع (یا در اصلاح کوچی) کمک می کند تا هر چه سریع تر، بهتر و کارآمدتر به اهداف خود برسد و از تمام پتانسیل و توانایی های خود استفاده کند. به عبارتی، کوچینگ فرآیند درگیر شدن با گفت­و­گوی منظم و ساختار یافته با مراجع است. هدف، افزایش آگاهی و رفتار مراجع برای دستیابی به اهداف کوچی است. به عبارت دیگر، یک کوچ از مراجع خود برای رسیدن به یک هدف خاص یا موقعیت مطلوب حمایت می­کند. در انجام این کار، در مقابل منتورینگ، در کوچینگ رابطه بین کوچ و کوچی اغلب برابر و بنابراین صمیمی تر است.

 

 تعریف منتورینگ چیست؟

منتورینگ (mentoring) یک رابطه متمرکز بر توسعه فرد با منتور (mentor) مربوط به یک حوزه است که در این رابطه، منتور مهارت ها و تجربیات خود را به یک مِنتی(mentee)  منتقل می کند. در واقع منتور کسی است که دانش، مهارت و یا تجربه خود را برای کمک به دیگری برای رشد و پیشرفت وی، به اشتراک می گذارد.

بر اساس فرهنگ لغت کمبریج، منتور فردی است که با تجربه کافی در یک شغل، از فردی با تجربه کمتر حمایت کرده و با توصیه­های مناسب، به وی کمک می کند تا در کار خود پیشرفت کند.

بر خلاف کوچینگ در منتورینگ تمرکز یک منتور (راهنما) بر روی یک فرد (به اصطلاح «مرشد» یا «مِنتی») است و نه کمک به حل یک مشکل خاص. به عبارتی، منتور به عنوان یک راهنمای قابل اعتماد برای مراجع عمل می­کند و هدف اصلی او انتقال دانش نسبتاً غیررسمی در یک بازه زمانی طولانی است.

 

کوچینگ و منتورینگ

 

 مهارت های کوچینگ در مقابل مهارت های منتورینگ

هر کوچ و منتور باید علاوه بر داشتن مدارک تخصصی مخصوص به کار خود، ویژگی ها و خصوصیاتی را در خود تقویت کنند. این ویژگی ها باعث می شود تا کوچ و منتور در فرآیند کوچینگ و منتورینگ، تعامل و درک کافی از فرد یا مجموعه متقاضی را به دست بیاورند و حداکثر راهنمایی و کمک را به او داشته باشند.

 

خصوصیات مورد نیاز یک منتور در فرآیند منتورینگ:

  • علاقه شدید برای کمک به دیگران؛
  • داشتن تجربه، دانش و بینش دست اول در زمینه کاری؛
  • توانایی در روابط و مهارت های بین فردی؛
  • تعهد طولانی مدت اختصاصی؛
  • توانایی ایجاد انگیزه، تشویق کردن و الهام بخش بودن؛
  • کمک برای شناسایی اهداف.

 

خصوصیات مورد نیاز یک کوچ در فرآیند کوچینگ:

  • توانایی درک متقابل در یک رابطه مساوی میان کوچ با مراجعه کننده (کوچی)؛
  • داشتن توانایی شناسایی منابع متعدد و کمک کننده؛
  • توانایی شناخت نقاط قوت و به چالش کشیدن کوچی؛
  • مهارت مقابله با مشکلات و فکر نکردن به جنبه های منفی؛
  • توانایی بالا بردن سطح آگاهی و مسئولیت پذیری؛
  • توانایی کمک به ایجاد تعادل میان مهارت های بین فردی و مهارت های عملی.

 

کوچینگ و منتورینگ

 

 تفاوت کوچینگ و منتورینگ در چیست؟

شاید بسیاری از ما همچنان باور داشته باشیم که کوچینگ و منتورینگ از نظر فلسفی شبیه به هم هستند؛ اما مشخصه های یک کوچ و یک منتور متفاوت است. به طور کلی، در تفاوت کوچینگ و منتورینگ، کوچ ها برای هدایت افراد در هر زمینه به منظور دستیابی به اهداف، آموزش های ویژه ای دیده اند. اما منتور ها از طرف دیگر، آموزش رسمی در زمینه منتورینگ ندارند. آن ها در اصل بر انتقال مهارت های خاص در جهت کسب موفقیت های بیشتر در کسب و کار به شخص دیگری تمرکز دارند.

به لحاظ دیدگاه کوچینگ و منتورینگ، تفاوت کوچ و منتور را می توان اینگونه شرح داد که کوچ ها به گونه ای آموزش دیده اند که هنگام رویارویی مراجعه کننده با مشکلات، به جای مشاوره و مطرح کردن نظرات خود، برای کمک به فرد در یافتن راه حل ظاهر می شوند. منتور ها نیز بر کمک به فرد در یافتن راه حل خود تمرکز دارند؛ اما در صورت لزوم وارد عمل می شوند و راه درست حل مساله را نشان می دهند.

 مشارکت و همکاری با کوچ یا منتور ممکن است کوتاه مدت و یا بلند مدت باشد. در تفاوت کوچینگ و منتورینگ به لحاظ زمانی، کوچینگ معمولاً به عنوان یک تعامل و یا رابطه کوتاه مدت دیده می شود و در این تعامل، کوچ با مراجع بر روی اهداف خاصی کار می کند و هنگامی که این اهداف محقق شد، رابطه دوباره ارزیابی می شود. با این حال، در مواردی ممکن است که یک رابطه کوچینگ سال ها به طول انجامد؛ زیرا اهداف افراد با گذشت زمان ممکن است تغییر کند. در مقابل، رابطه منتورینگ به طور معمول به عنوان یک تعامل بلند مدت دیده شده است. منتور ها می توانند با تمرکز بر توسعه و اهداف شغلی بلند مدت با یک مِنتی همکاری کنند. با این وجود، مواردی هم هست که یک منتور، از مِنتی برای مدت کوتاهی حمایت می کند. مثلا در طول انتقال و ترفیع فردی به عنوان مدیر جدید، مدیر قبلی در نقش منتور برای مدت کوتاهی از جایگزینش حمایت می کند.

 

کوچینگ و منتورینگ

 

سخن پایانی

مبحثی که به آن پرداختیم مبحث بسیار مهمی در انتخاب کوچ و منتور می باشد. اینکه با شناخت تفاوت کوچینگ و منتورینگ، بدانیم برای ادامه راه به کوچ یا منتور نیاز داریم، می تواند ما را در انتخاب درست و در نتیجه پیشرفت بیشتر کمک کند. از طرفی کوچ و یا منتور ساعات زیادی را با شما سپری خواهد کرد و صحبت های زیادی برای تعامل با شما خواهد داشت؛ پس بهتر است برای وقت و پول خود برنامه ریزی کنید و از بهترین شخص و شرکت برای کمک گرفتن استفاده کنید تا به بیشترین حد بازدهی برسید.

انتخاب بهترین نوع تسهیل­گر برای شما بستگی زیادی به ترجیحات شخصی شما دارد. اگر می خواهید مهارت­های خود را با هدایت و حمایت هم زمان، به سطح بالاتری ارتقا دهید، پیدا کردن یک کوچ حرفه ای در زمینه مورد نظرتان تصمیم درستی برای شما خواهد بود. تیم فراکوچ این امکان را به شما می دهد تا از بهترین کوچ ها کمک بگیرید و در مسیر موفقیت با سرعت قدم بردارید.

هر تسهیل­گر کسب­و­کار به مراجعان خود کمک می­کند تا از نقطه A (وضعیت فعلی) به نقطه B (وضعیت مطلوب) برسند؛ اما رویکردها و روش­های یک مشاور در مقابل یک کوچ به طور قابل‌توجهی متفاوت است.

کوچینگ رشته جدید علمی نیست که به یک باره و ناگهانی به وجود آمده باشد. با این حال ظهور کوچینگ در دهه اخیر بوده است که واقعا می توان مفهوم ” کوچینگ ” را در زمینه تجارت و کسب و کار و خارج از محیط ورزشی یا گود مسابقات دید. پیش از ابداع واژه کوچینگ، افراد فعال در این عرصه برای اشاره به خودشان از عناوینی نظیر ” مربیگری “، مشاور، راهنما و گاهی از واژه دستیار استفاده می کردند

  • درخواست مشاوره

مشاوره آموزشی رایگان

شما این فرصت را دارید، با تکمیل فرم زیر، قبل از انتخاب دوره آموزشی مناسب خود، از مشاوره رایگان کارشناسان آموزشی مجموعه فراکوچ استفاده نمائید.

مشاوران آموزشی
موسسه فراکوچ
پاسخگوی شما هستند
5/5 - (24 امتیاز)

10 دیدگاه برای “تفاوت میان کوچینگ و منتورینگ

    • Fahime Jamali گفته:

      سلام دوست عزیز. ممنون از شما که تا انتهای مقاله همراه ما بودید. خوشحالیم که مطالب براتون مفید بوده.

  1. Reza گفته:

    سلام و عرض ادب.
    پیشنهاد شما برای حل مشکلات سازمان‌ها، استفاده از منتورینگ هست یا کوچینگ سازمانی؟

    • Fahime Jamali گفته:

      سلام دوست عزیز.
      تفاوت دو شاخه منتورینگ و کوچینگ در این است که “منتور به شما ماهی می‌دهد و کوچ به شما ماهی گیری آموزش می‌دهد”. اگر میخواهید توانایی های خود را افزایش دهید تا خود قادر به حل مشکلاتتان باشید، کوچینگ و اگر میخواهید از تجربه شخصی ماهر در زمینه کاری خودتان بهره ببرید، منتورینگ به شما کمک خواهد کرد. باز هم پیشنهاد میکنیم حتما مقاله کوچینگ سازمانی چیست را مطالعه کنید و در صورت داشتن هرگونه سوال با کارشناسان مجموعه فراکوچ تماس بگیرید.

  2. Rahele Shams گفته:

    مرسی ازتون که تفاوت کوچینگ و منتورینگ رو واضح توضین داده بودید. یه سوالی داشتم فقط من. دوره‌های کوچینگ فراکوچ چه زمانی برگزار میشه؟ همه میتونن شرکت کنن؟

    • Fahime Jamali گفته:

      ممنون از شما بابت همراهیتون. بله برای شرکت در دوره های کوچینگ نیاز به پیش‌نیاز خاصی ندارید.
      برای آگاهی از زمان و نحوه ی برگزاری کلاس ها با همکارانم در واحد آموزش تماس بگیرید.

    • Fahime Jamali گفته:

      سلام همراه گرامی. بله درسته هر دو مورد به نحوی میتونن به کسب و کار شما کمک کنند. ممنون که نظرتونو با ما به اشتراک گذاشتید.🌹🌹

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *