موفقیت در کسب و کار با کوچینگ

 

یکی از عوامل مهم و تعیین کننده در سازمانها، میزان دانش و تجربه و تخصص حرفه ای موجود در سازمانها است که باعث ایجاد مزیت نسبی و موفقیت آن کسب و کار میشود.

 

 

موفقیت در کسب و کار با کوچینگ

 

یکی از عوامل مهم و تعیین کننده در سازمانها، میزان دانش و تجربه و تخصص حرفه ای موجود در سازمانها است که باعث ایجاد مزیت نسبی و موفقیت آن کسب و کار میشود. امروزه بسیاری از استارت آپ ها و کسب و کارها ، از مدیران جوان و کارآفرینانی ،  بهره میبرند که ممکن است دارای همه  تجارب،  تخصص  ها و دانش حرفه ای مورد نیاز نباشند. دارندگان کسب و کار و یا مدیران جوان اغلب در گیر حل و فصل مشکلاتی هستند که  در حقیقت  خود ، عوارض  مشکلات ریشه ای تری هستند  و لذا  بجای شناخت حرفه ای و فنی دلایل اصلی و برطرف کردن موانع بصورت ریشه ای  ، اغلب ،  این مدیران  درگیر حل و فصل مشکلات و عوارض ناشی از این کاستی ها ی ریشه ای میباشند.

کارآفرینان و صاحبان کسب و کار ، همه روزه هزینه ها و سرمایه های زیادی را برای رفع این گونه عوارض میپردازند در حالیکه، این مشکلات دوباره تکرار میشوند و همچنان در  کسب و کارشان باقی مانده و  باعث ایجاد هزینه ، ریسک ، نا کارائی و از دست دادن فرصت ها میشوند.

جالب است بدانید هر ورزشکار، هنرمند یا کارآفرین بزرگی که دستاورد قابل‌توجه‌ای داشته است، کوچی را در کنارش داشته است. مایکل جوردن بازیکن اسطوره‌ای بسکتبال که در اوایل دهه ۱۹۹۰ شیکاگو بولز را به سه قهرمانی پیاپی در لیگ ملی بسکتبال آمریکا رساند، مربی بزرگی مانند فیل جکسون را در کنار خود داشت. مارک بنیوف کارآفرین اینترنتی و بنیانگذار شرکت موفق سیلزفورس (Salesforce) از خدمات کوچینگ آنتونی رابینز استفاده کرده است. مطابق پژوهش فدراسیون جهانی کوچینگ (ICF) دست‌کم یک‌سوم شرکت‌های موفق که در فهرست فورچون ۵۰۰ (Fortune 500) قرار می‌گیرند، از خدمات کوچینگ برای مدیران و رهبران سازمانی خود استفاده می‌کنند.

مربیان به آنها  کمک میکنند تا در هر بخش از سازمان که به نتایج مطلوب نمیرسند ، یک ارزیابی و کارشناسی  حرفه ای را انجام داده و برای بهبود عملکرد ها ، روش های مناسب و اثر بخشی را پیشنهاد دهند. هرچند ممکن است در داخل سازمان نیز افراد حرفه ای و جود داشته باشند ، اما نظرات حرفه ای کارشناسان و مربیان  خارج از سیستم در مورد مشکلات  ، میتواند راه کارها و تفکرات جدیدی را وارد سازمان کند. این مشکلات میتوانند در بخش های مدیریت عمومی ، فروش و بازاریابی ، عملیات ، محصولات ، تامین مالی و منابع انسانی باشد و استفاده از افراد با تجربه در هر بخش بعنوان مربی میتواند آثار زیادی در افزایش عملکرد کسب و کار داشته باشد.

 

 

وظایف یک مربی تجارت و کسب و کار چیست ؟

 

– شناخت دلایل و ریشه های مشکلات موجود
– معرفی جنبه های واقعی و اثرات، بصورت سیستماتیک و موثر
– کمک به مدیریت موثر در سازمان
– کاهش ضایعات و افزایش کارائی و بهره وری
– افزایش سود آوری و توسعه سازمان و کسب و کار در طولانی مدت

مربیان ممکن است برای دوره های کوتاه مدت و یا طولانی مدت ،در کنار سازمان حضور داشته و بعنوان بازوی مدیریت ، با سازمان همکاری های مشاوره ای و غیر اجرائی داشته  و حتی در مواردی در کوتاه مدت  مجبور به ورود در اجرا شوند.

 

 

منافع داشتن مربی برای سازمانها؟

 

منافع اصلی استفاده از مربیگری در کسب و کار عبارتند از:
– استفاده از دانش و آگاهی ، تخصص و پشتیبانی نیرو های حرفه ای
– آموختن از پروسه مربیگری بعنوان یک شرکت کننده فعال
– فراگیری مهارت های مدیریتی برای مدیریت سازمان بصورت سود ده و کارا
– کار با مشاوران حرفه ای متناسب با نیاز
– یافتن ریشه های مشکلات سازمان
– بدست آوردن یک راهنما و نقشه عمل با تاکید بر اولویت ها برای بهبود در سازمان

امروزه  توصیه میشود مدیران و کارآفرینان ،  در این چرخه پر هزینه گرفتار نشوند و با استفاده از متخصصین حرفه ای در نقش مربی ، مشکلات و دلایل اصلی مشکلات را شناسائی و رفع کنند.

این مقاله توانسته چقدر به شما کمک کند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *