استارتاپ چیست و چه شرکت‌هایی را می‌توان استارتاپ نامید؟

استارتاپ چیست و چه کسب و کارهایی را می‌توان استارتاپ نامید؟

اگر در حوزه دیجیتال مارکتینگ و تکنولوژی فعالیت داشته باشید، احتمالاً واژه استارتاپ به گوشتان خورده است. استارتاپ برخلاف باور عمومی، یک مفهوم جدید نیست؛ اما در ایران و برخی کشورهای دیگر به تازگی رواج یافته است. در سال‌های اخیر استارتاپ‌ها بخشی مهمی از اقتصاد بیشتر کشورها را تشکیل داده‌اند. پس بدون شک باید اطلاعات خودمان را در مورد استارتاپ‌ها افزایش دهیم و بدانیم که تعریف درست از یک استارتاپ چیست. در این مطلب از فراکوچ با ما همراه شوید تا با هم به بررسی مفهوم استارتاپ بپردازیم و بدانیم که استارتاپ چیست و چگونه راه‌اندازی می‌شود و در ادامه آن، تعدادی از استارتاپ های ایرانی موفق را با هم بشناسیم.

 

استارتاپ چیست؟

برای واژه استارتاپ، تعاریف مختلفی ارائه شده است و اگر به جست‌ و جوی این کلمه در اینترنت بپردازید تعاریف مختلفی از آن را مشاهده خواهید کرد. اما در همه آنها می‌توان چارچوب ثابتی را پیدا کرد که مفهوم اصلی تمام آنها مشابه یکدیگر است. در ادامه به بررسی مفهوم استارتاپ از دید استیو بلنک و مرکز کسب و کارهای کوچک آمریکا می‌پردازیم.

 

تعریف استارتاپ چیست از دید استیو بلنک

استیو بلنک (Steve Blank) یکی از بهترین تعاریف برای استارتاپ را ارائه کرده است:
استارتاپ‌، سازمانی موقتی است که برای جست‌وجوی مدل کسب‌وکار خود که مقیاس‌پذیر و تکرارپذیر می‌باشد، تشکیل شده‌است.

اما مقصود از تکرارپذیر و مقیاس‌پذیر در تعریف استارتاپ استیو بلنک چیست؟

  • مقیاس‌پذیر:
    مقیاس‌پذیر به این معنی می‌باشد که بتوان کسب‌وکار تشکیل شده را در آینده نزدیک با کمترین نیاز به منابع مالی و انسانی و … رشد و پرورش داد و روش‌های ایجاد ارزش در آن را سریع‌تر و بیشتر کرد.
  • تکرارپذیر:
    تکرارپذیری یعنی کسب‌وکاری که برای هدف درآمدزایی تشکیل شده را بتوان بارها و بارها تکرار کرد؛ یعنی محصول ایجاد شده و خدمت ارائه شده را به تولید انبوه رسانید.

 

استارتاپ چیست از دید مرکز کسب‌وکارهای کوچک آمریکا

استارتاپ‌ها کسب‌وکارهایی هستند که پتاسیل رشد بالایی دارند و تقریباً در حول محور تکنولوژی تشکیل شده‌اند.


اگر تعریف ساده‌تری از استارتاپ چیست را بخواهیم بگوییم، استارتاپ‌ها را دسته‌ای از کسب‌وکارها یا فرایندهایی می‌گویند که در آن، یک ایده ناب و جدید و البته خام، به‌ تدریج و طی عملیاتی، اجرایی شده که باعث تولید یک محصول یا خدمت می‌شود و در ادامه بستری را برای فروش آن فراهم می‌کنند. البته ناگفته نماند که برای تولید محصول یا خدمت و همچنین تبدیل ایده به یک نتیجه خاص، نیاز به همفکری و تلاش زیاد یک تیم استارتاپی قوی است.

 

 

ویژگی‌های اصلی یک استارتاپ چیست؟

برای اینکه بخواهیم کسب‌ و کار ایجاد شده را به عنوان یک استارتاپ معرفی کنیم، باید بررسی کنیم که آن کسب و کار ویژگی های یک استارتاپ را دارد یا خیر. برخی از ویژگی های استارتاپ‌ها عبارت‌اند از:

 

• تنوع و خلاقیت

هر استارتاپ ایده و خلاقیت منحصربه‌فرد خودش را دارد. این نشان می‌دهد که دنیای استارتاپ‌ها پر از ایده‌های مختلف است. خلاقیت به قدری برای استارتاپ‌ها مهم است که بسیاری از آنها از کوچینگ خلاقیت برای ارتقا سطح خلاقیت کارکنانشان استفاده می‌کنند.

 

• رشد

استارتاپ‌ها در ابتدا به شکل یک کسب‌وکار کوچک شروع به کار می‌کنند؛ اما به‌مانند کسب‌وکار کوچک فعالیت خود را ادامه نمی‌دهند. هدف اصلی هر استارتاپ رشد سریع و فزاینده است.

 

• اشتیاق محور بودن

در هنگام ایده‌پردازی در یک استارتاپ باید مشتاقانه در لحظه‌به‌لحظه جلسات حضور داشته باشید تا به نتیجه دلخواه خود برسید. آن زمان است که ترک‌ کردن محیط استارتاپی که برای خود ایجاد کرده‌اید، برایتان سخت خواهد شد.

 

• انعطاف‌پذیری بالا

یک استارتاپ باید به طور قابل‌ ملاحظه‌ای پویا و آماده انطباق با هر تغییری باشد. استارتاپ‌ها باید توانایی تأمین نیازهای لازم برای ساخت و ارائه محصولات خود در هر شرایطی را داشته باشد تا به یک تجارت پایدار تبدیل شود.

 

• حل مشکل

شرکت‌های تازه تأسیسی که در قالب استارتاپ شکل می‌گیرند، با ایده حل مشکلات موجود پا به میدان می‌گذارند. آن‌ها با ارائه محصولات و خدماتی که برای حل یک معضل ایجاد شده‌اند، باعث ایجاد تفاوت و تنوع در زندگی افراد می‌شوند.

 

یک استارتاپ چگونه موفق می‌شود؟

اغلب استارتاپ‌ها با وجود تلاش زیاد و وقت و سرمایه‌ای که مصرف می‌کنند، در نهایت شکست می‌خورند. اما برخی دیگر از آنها که با کوچینگ حرفه‌ای کسب و کار خود را جلو میبرند، موفق می‌شوند. برای موفق‌ بودن یک استارتاپ، باید چند شاخصه اصلی به شکلی درست و اصولی در کنار هم قرار بگیرند. پس در ادامه سؤالات مربوطه را با هم بررسی خواهیم کرد.

 

  • آیا تیم تشکیل شده به کار خود علاقه‌مند است؟

    اگر یک ایده برای تشکیل تیم استارتاپ بی‌نظیر و فوق‌العاده به نظر برسد، در صورتی‌ که کل تیم، همه توانایی خودشان را برای آن به کار نگیرند، حتماً ایده استارتاپ به شکست منجر می‌شود.

 

  • آیا سرمایه‌گذاران در آن حوزه کاری تخصص دارند؟

    یکی دیگر از مهم‌ترین فاکتورهای موفقیت یک ایده استارتاپ این است که سرمایه‌گذاران برای موفقیت و حل مشکلات استارتاپ‌ها سرمایه گذاری کنند و همچنین خود آنها اطلاعات کافی را در حوزه مشخص شده داشته باشند.

 

  • ابعاد بازار هدف استارتاپ چقدر است؟

    ابعاد بازار هدف، احتمال موفقیت یا شکست ایده استارتاپ را تعیین می‌کند. چه‌ بسا شرکت‌هایی که در حوزه‌های خاصی فعالیت می‌کنند ولی با وجود شکست دادن رقبای بزرگ خود، سود چندان زیادی کسب نمی‌کنند؛ چرا که بازار فروش بسیار محدود و کوچکی دارند.

به‌طورکلی اگر یک استارتاپ بتواند به این سؤال‌ها پاسخ مناسبی بدهد، می‌تواند شانس خودش را برای موفقیت بهبود بخشد تا در زمره شرکت‌های استارتاپی موفق قرار بگیرد.

 

استارتاپ‌ها چگونه موفق می‌شوند؟

 

استارتاپ ویکند چیست؟

استارتاپ ویکند (Startup Weekend) یک رویداد آموزشی جهانی است و با یک متد بین‌المللی در ایران و بیش از ۱۳۵ کشور دیگر در طول ۳ روز متوالی برگزار می‌شود. در رویداد استارتاپ ویکند، شرکت‌ها، کارآفرینان و شرکت‌کننده‌های زیادی در حوزه‌های مختلف مانند برنامه‌نویسان، طراحان گرافیک، بازاریاب‌های حرفه‌ای، مدیران تجاری و… گرد هم می‌آیند تا در طی ۵۴ ساعت ایده‌های خودشان را با هم در میان بگذارند، گروه تشکیل بدهند و هر گروه یک ایده را در دست بگیرد تا در نهایت ایده‌های برتر از نظر خلاقیت انتخاب شوند.
در ساعات انتهایی رویداد استارتاپ ویکند، ایده‌های تکامل‌ یافته به سرمایه‌گذارانی که در این رویداد حضور دارند عرضه می‌شود تا از آنها حمایت شود. رویداد استارتاپ ویکند فقط تئوری نیست؛ در این رویداد خیلی سریع و فوری ایده‌های ناب اجرا و مورد استفاده قرار می‌گیرند. مسئولان برگزاری استارتاپ ویکند، هدف از برگزاری استارتاپ ویکند را تقویت اکوسیستم کارآفرینی، از طریق آموزش علمی و عملی به افراد مشتاق برای ایجاد کسب‌وکار شخصی و اجرایی‌ کردن ایده‌های خود، مطابق با اصول ایجاد کسب‌وکار می‌دانند. این استارتاپ‌ها به سرمایه آن‌چنان بالایی نیاز ندارند و با تکنیک یادگیری سریع و تکنولوژی، رشد می‌کنند.
رویداد استارتاپ ویکند در آخر هفته برگزار می‌شود، در این رویداد، مشتاقان کارآفرینی گرد هم می‌آیند و ایده‌هایشان را با هم به اشتراک می‌گذارند و با تشکیل تیم به راه‌اندازی مدل‌های کسب‌وکار می‌پردازند.

 

شرکت‌های استارتاپی ایرانی موفق

خب در ادامه مقاله به استارتاپ‌های ایرانی موفق رسیدیم. در این‌ رابطه می‌خواهیم چند مورد از بهترین استارتاپ های ایرانی موفق را نام ببریم و آنها را مورد بررسی قرار دهیم.

 

دیجی‌کالا یک فروشگاه اینترنتی و به‌ نوعی یکی از استارتاپ های ایرانی موفق می‌باشد که با جامعه آماری فراوانی که برای خود تشکیل داده است، در بیشتر حوزه‌ها نظیر لوازم‌خانگی، الکترونیکی، پوشاک و… محصولات خودش را ارائه می‌دهد. دیجی‌کالا در رتبه اول استارتاپ های ایرانی و تنها استارتاپ ایرانی است که در بین ۱۰۰ استارتاپ برتر دنیا قرار گرفته است.

 

آیا تاکنون برای شما پیش آمده که در خیابان ساعت‌ها منتظر تاکسی بمانید؟ یا برای فرستادن بسته‌ای به دردسر بیفتید؟ تیم اسنپ با ورود به حوزه تجارت الکترونیک، با الگوبرداری از کسب‌وکار اوبر (Uber) در ایران با کمک یک تیم استارتاپی ۵ نفره در سال ۱۳۹۳ تشکیل شد و رشد آن در سال ۱۳۹۵ به بیش از ۱۰۰ درصد رسید. هم اکنون این استارتاپ بخش‌های مختلفی نظیر اسنپ دکتر، اسنپ فود، داروخانه اسنپ و… را نیز به نرم‌افزار خود اضافه کرده است.

 

علی‌بابا، یکی از کامل‌ترین سایت‌های خرید آنلاین بلیط هواپیما، قطار، هتل و… در ایران است و پروازهای چارتری و خطوط داخلی و خارجی را نیز با کامل‌ترین اطلاعات به کاربران خود ارائه می‌دهد. این استارتاپ در ابتدای کار خود فقط بر روی فروش بلیط تمرکز داشت؛ اما پس از چندی تصمیم به ورود به حوزه گردشگری گرفت.

 

استارتاپ‌های موفق

 

کلام پایانی

در این مطلب از فراکوچ ما به موضوع استارتاپ چیست پرداختیم. باید بدانید که استارتاپ‌ها برای رشد و پویایی اقتصاد یک جامعه نقشی مهم و اساسی را ایفا می‌کنند. استارتاپ در پی خلق یک ارزش جدید است تا بتواند نیازهای مشتریان و بازار هدف خودش را برطرف کند. استارتاپ‌ها نه‌تنها در دنیای تکنولوژی، بلکه بر تمام بخش‌های یک جامعه تأثیر گذاشته‌اند و همین مورد، باعث جلب‌توجه بسیاری از افراد به این حوزه شده است.
ممنون از این که وقت خودتان را برای مطالعه این مقاله صرف کردید. برای ایجاد کسب‌وکار خود نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید؟ می‌توانید سؤالات خودتان را با کارشناسان تیم فراکوچ در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *