مهارت خودآگاهی چیست و چرا اهمیت دارد؟

مهارت خودآگاهی چیست؟

آیا می‌خواهید تصمیم‌گیرنده‌ای بهتر و رهبری مؤثرتر باشید؟ مهارت خودآگاهی یکی از مهمترین مهارت‌هایی است که در کوچینگ رهبری به توسعه و پرورش آن پرداخته می‌شود تا شما را تبدیل به بهترین رهبر و بهترین نسخه خودتان کند. مزایای مهارت خودآگاهی برای هر فرد متفاوت است و نمونه‌هایی از آن عبارت‌اند از افزایش نفوذ، دیدگاه بیشتر و روابط قوی‌تر. پس اگر شما هم قصد دارید بیشتر با این مهارت آشنا شوید و به طور دقیق بدانید که این مهارت چیست و چگونه می‌توان باعث توسعه و بهبود این مهارت شد، پیشنهاد می‌کنیم این مطلب را به هیچ عنوان از دست ندهید و تا انتها همراه فراکوچ باشید.

 

خودآگاهی چیست؟

روان‌شناسان شلی دووال و رابرت ویکلاند برای مهارت خودآگاهی این تعریف را ارائه کرده‌اند:

مهارت خود آگاهی توانایی تمرکز بر روی خود است و اینکه چگونه اعمال، افکار یا احساسات شما با استانداردهای درونی شما همسو می‌شوند. خودآگاهی یعنی رفتار خود را با ارزش‌های خود هماهنگ کنید و به درستی درک کنید که دیگران شما را چگونه درک می‌کنند.”

به زبان ساده، آنهایی که مهارت خود آگاهی بالایی دارند، می‌توانند اعمال، احساسات و افکار خود را به طور عینی تفسیر کنند. این یک مهارت نادر است، زیرا بسیاری از ما به تفاسیر هیجان محور از شرایط خود می‌پردازیم. همچنین باید بدانیم که توسعه مهارت خودآگاهی مهم است؛ زیرا به رهبران این امکان را می‌دهد تا رشد و اثربخشی خود را ارزیابی کنند و در صورت لزوم مسیر خود را تغییر دهند.

 

دو نوع مهم مهارت خودآگاهی چیست؟

به طور کلی دو نوع مهارت خود آگاهی وجود دارد که در ادامه هر دو نوع مهارت خودآگاهی را برای شما شرح می‌دهیم.

خودآگاهی عمومی

آگاهی از اینکه چگونه می‌توانیم در برابر دیگران ظاهر شویم. به دلیل این آگاهی، ما بیشتر به هنجارهای اجتماعی پایبند هستیم و به گونه‌ای رفتار می‌کنیم که از نظر اجتماعی قابل قبول باشد. در حالی که این نوع آگاهی فوایدی دارد، ممکن است افراد دارای مهارت خود آگاهی عمومی زمان زیادی را صرف نگرانی در مورد اینکه دیگران در مورد آنها چه فکر می‌کنند بگذرانند.

خودآگاهی خصوصی

مهارت خود آگاهی خصوصی، توانایی متوجه‌ شدن و تأمل در مورد وضعیت درونی خود است. کسانی که خودآگاهی خصوصی دارند، درون‌نگر هستند و نسبت به احساسات و واکنش‌های خود کنجکاو هستند.

به عنوان مثال، وقتی که در حال آماده شدن برای یک جلسه مهم هستید، توجه به احساسات فیزیکی و نسبت دادن صحیح آنها به اضطراب شما در مورد جلسه، نمونه‌ای از مهارت خودآگاهی خصوصی است.

دو نوع مهم مهارت خودآگاهی

 

چرا خودآگاهی اهمیت دارد؟

یک گروه علمی به نام گروه Eurich ماهیت مهارت خود آگاهی را مورد تحقیق قرار داده است. تحقیقات آن‌ها نشان می‌دهد که وقتی به درون خود نگاه می‌کنیم، می‌توانیم ارزش‌ها، افکار، احساسات، رفتارها، نقاط قوت و ضعف خود را روشن کنیم و تأثیری را که روی دیگران می‌گذاریم تشخیص دهیم.

تحقیقات Eurich دریافت که افراد دارای مهارت خودآگاهی شادتر هستند و روابط بهتری دارند. آنها همچنین حس کنترل فردی و اجتماعی و همچنین رضایت شغلی بالاتری را تجربه می‌کنند.

 

مزایای مهارت خود آگاهی

همان‌طور که قبلاً ذکر کردیم، تقویت خودآگاهی فواید مختلفی دارد و ویژگی‌های هر کدام بستگی به خود فرد دارد. در اینجا چند نمونه از فواید متداول برخورداری از مهارت خودآگاهی آورده شده است:

  • این مهارت قدرتی به ما می‌دهد تا بر نتایج تأثیر بگذاریم
  • به ما کمک می‌کند تا تصمیم گیرندگان بهتری شویم
  • به ما این امکان را می‌دهد که چیزها را از منظرهای چندگانه درک کنیم
  • ما را از پیش فرض‌ها و تعصباتمان رها می‌کند
  • مهارت خودآگاهی به ما کمک می‌کند تا روابط بهتری ایجاد کنیم
  • به ما توانایی بیشتری برای تنظیم احساساتمان می‌دهد
  • باعث کاهش استرس می‌شود
  • ما را شادتر می‌کند

 

شکاف خودآگاهی چیست؟

خودآگاهی یکی از عناصر اصلی در اصطلاحات رهبری و کوچینگ است. اگرچه بسیاری از رهبران درباره میزان خودآگاهی به خود می‌بالند، اما تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد از مردم این معیارها را دارند. بسیاری از ما با این پیام بزرگ شدیم که نباید احساسات خود را نشان دهید؛ بنابراین سعی می‌کنیم آنها را نادیده بگیریم یا آنها را سرکوب کنیم. ما احساسات منفی را یا درونی می‌کنیم (که منجر به عصبانیت، رنجش، افسردگی و تسلیم شدن می‌شود) و یا آنها را بیرونی می‌کنیم و دیگران را سرزنش می‌کنیم یا آنها را مورد آزار و اذیت قرار می‌دهیم.

فقدان مهارت خودآگاهی می‌تواند یک نقص قابل توجه در رهبری باشد. مطالعه‌ای که توسط آدام دی. گالینسکی و همکارانش در مدرسه مدیریت کلوگ نورث وسترن انجام شد، نشان داد که مدیران اغلب، با بالا رفتن از نردبان شرکت، اعتماد به نفس و عزت نفس بیشتری پیدا می‌کنند. از جنبه منفی، آنها تمایل دارند بیشتر خود را جذب کنند و کمتر دیدگاه‌های دیگران را در نظر بگیرند. در یک مطالعه جداگانه، محققان کانادایی فعالیت مغز را در افرادی که در موقعیت‌های قدرت قرار دارند، مورد بررسی قرار دادند. آنها شواهد فیزیولوژیکی پیدا کردند و به این نتیجه رسیدند که با افزایش قدرت، توانایی همدردی با دیگران کاهش می‌یابد و کمتر قادر به در نظر گرفتن نیازها و دیدگاه‌های دیگران می‌شوند. اساساً این رهبران معتقد هستند نیازی به تغییر ندارند و در عوض فکر می‌کنند که دیگران نیاز به این تغییر دارند.

شکاف خودآگاهی چیست؟

 

چگونه مهارت خود آگاهی را توسعه و بهبود دهیم؟

چندین راه برای توسعه مهارت خودآگاهی وجود دارد. البته به خاطر داشته باشید که این کار به زمان و زحمت بسیاری نیاز دارد.

 

  1. نقاط قوت و ضعف خود را بشناسید.

می‌توانید با یادگیری جایی که قوی‌ترین و ضعیف‌ترین در آن هستید، ایجاد مهارت خودآگاهی را آغاز کنید. یک تجزیه و تحلیل شخصی انجام دهید تا درک بهتری از این موضوع داشته باشید. همچنین پیشنهاد می‌شود تا در آزمون‌های شخصیتی مختلف شرکت کنید تا نقاط قوت و ضعف شخصیت خود را بهتر بشناسید. شناختن بهتر نقاط قوت و ضعف خود می‌تواند کمک شایانی در بهبود مهارت خودآگاهی شما داشته باشد.

وقتی درک کردید که شخصیت شما چگونه با شخصیت افراد دیگر مقایسه می‌شود، می‌توانید کشف کنید که چه چیزی به شما انگیزه می‌دهد و چگونه با دنیا ارتباط دارید.

 

  1. به تأثیری که دارید فکر کنید.

زمانی که دارای مهارت خود آگاهی باشید، درک می‌کنید که چگونه به طور غریزی فکر می‌کنید، با دیگران ارتباط برقرار می‌کنید و تصمیم می‌گیرید. یک راه عالی برای درک این چیزها این است که یک دفتر خاطرات داشته باشید، جایی که در مورد روز خود، کارهایی که انجام داده‌اید، احساساتی که تجربه کرده‌اید و پیامدهای این موارد بنویسید. داشتن این ژورنال به شما کمک می‌کند در مورد اینکه چه چیزی برای شما مفید است و چه چیزی برای شما مناسب نیست، فکر کنید تا از تأثیر خود بر سایر افراد آگاه‌تر باشید.

یک پیشنهاد دیگر می‌تواند استفاده از مدیتیشن باشد. مدیتیشن به افزایش و تقویت خودآگاهی شما کمک می‌کند و همچنین می‌تواند استرس را کاهش دهد. در این حال بی سر و صدا در مورد روز خود، روابطتان با مردم و اینکه واقعاً چه کاری مفیدی انجام داده‌اید و چه کاری را بهتر می‌توانستید انجام دهید فکر کنید.

 

  1. روی دیگران تمرکز کنید.

افرادی که دارای مهارت خودآگاهی هستند، آگاه هستند که چگونه گفتار و اعمالشان بر دیگران تأثیر می‌گذارد. برای آگاهی بیشتر از اینکه چگونه بر دیگران تأثیر می‌گذارید، باید مدیریت احساسات و مدیریت رابطه را یاد بگیرید. وقت بگذارید و آنچه را که می‌گویید بسنجید و به این فکر کنید که چگونه حرف‌های شما روی شخصی که با او صحبت می‌کنید تأثیر خواهد گذاشت. همچنین با گوش دادن به دیگران سعی کنید بفهمید که حرف‌های دیگران چه تاثیری بر روی شما میگذارد.

اگر متوجه شدید که استرس، عصبانیت یا ناامیدی خود را به دیگران منتقل می‌کنید، فوراً دست از کار بکشید. در عوض، ببینید آیا می‌توانید چیز مثبتی در مورد وضعیت پیدا کنید یا خیر. چند نفس عمیق بکشید؛ اگر متوجه شدید که نمی‌توانید احساسات خود را کنترل کنید، محل را ترک کنید و از آن جا دور شوید.

مدیریت شما بر روی حرف‌ها و اعمالتان نشان می‌دهد که به اندازه کافی به دیگران اهمیت می‌دهید و مراقب هستید کاری را انجام ندهید که بر روی آنها تأثیر منفی بگذارد. نشان دادن تواضع در مهارت خودآگاهی، بخش مهمی از این امر است. وقتی متواضع هستید، توجه و انرژی خود را بر روی دیگران متمرکز می‌کنید و نه روی خود.

 

  1. درخواست بازخورد کنید.

دریافت بازخورد برای توسعه مهارت خودآگاهی بسیار مهم است؛ می‌توانید از همکاران و اعضای تیم خود بازخورد دریافت کنید، چه با پرسش‌های مستقیم و چه با بازخوردهای غیرمستقیم. وقتی از اطرافیانتان بازخورد می‌خواهید، این کار فرصتی به شما می‌دهد تا رفتار خود را از دید آنها ببینید. علاوه بر این، می‌تواند به شما کمک کند نقاط ضعفی را که نمی‌بینید یا ترجیح می‌دهید نادیده بگیرید را شناسایی کنید.

تقویت مهارت خودآگاهی

 

اهمیت مهارت خودآگاهی در کوچینگ و مشاوره

مهارت خودآگاهی ابزار قدرتمندی است که وقتی به طور منظم تمرین شود، بیش از هر چیز دیگری می‌تواند برای کوچ‌ها و مشتریان مفید باشد. برای ایجاد تغییر واقعی، تأثیرگذار و پایدار، افراد باید بتوانند به درون خود نگاه کنند و با آن محیط داخلی آشنا شوند.

در جلسات کوچینگ ایجاد خودآگاهی، تقریباً برای همه مراجعان باید اولویت اصلی باشد، پس از آن می‌توان کار کوچینگ و مشاوره سنتی‌تر را آغاز کرد. به عنوان مثال، می‌توانید به شخص در مورد عادت‌های بدش مشاوره دهید که ابتدا نسبت به خود، آگاه باشد.

 

چند نکته برای خودآگاهی در روابط

تمرکز

یکی از راه‌های بهبود مهارت خودآگاهی در روابط، تمرین تمرکز حواس است، مخصوصاً زمانی که با عزیزان خود در تعامل هستید. به کلماتی که می‌گویند، لحن، زبان بدن و حالات صورتشان دقت کنید. ما اغلب اطلاعات بسیار بیشتری را با سه مورد آخر تبادل می‌کنیم تا اینکه فقط با کلمات خود ارتباط برقرار می‌کنیم.

صحبت

در مورد رابطه به طور منظم بحث کنید. مهم این است که همه چیز را در چشم انداز نگه دارید و اطمینان حاصل کنید که چیزی بین شکاف‌ها قرار نمی‌گیرد. هنگامی که به طور منظم در مورد رابطه خود با عزیزان خود صحبت می‌کنید، اجتناب از مواردی که می‌تواند به مشکل تبدیل شود یا نادیده گرفته شود، بسیار سخت‌تر است. همچنین به شما کمک می‌کند تا در مورد خود فکر کنید و آماده باشید تا افکار، احساسات و رفتارهای خود را با عزیزان خود در میان بگذارید.

 

جمع‌بندی

مهارت خودآگاهی مهارت مهمی است که می‌توانیم آن را برای پیشرفت در مسیر شخصی خود پرورش دهیم و همه ما می‌توانیم از آن استفاده کنیم. در زندگی‌های پر استرس و مدرن امروزه، برقراری ارتباط آسان نیست. داشتن هوش عاطفی و تنظیم احساسات باید از ارزشمندترین مهارت‌ها باشد؛ اما مهارت خودآگاهی پایه و اساس این هوشمندی است.

در این مقاله در رابطه با مفهوم مهارت خودآگاهی صحبت کردیم، انواع آن را گفتیم و توضیح دادیم که چگونه می‌توانید این مهارت را در خود توسعه دهید. در صورت داشتن هرگونه سؤال در رابطه با مهارت خودآگاهی می‌توانید با کارشناسان مجموعه فراکوچ تماس بگیرید. با سپاس فراوان از همراهی شما.

 

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *