چگونه نه بگوییم؟ تمرین مهارت نه گفتن

چگونه نه بگوییم؟

همه ما به خوبی می‌دانیم که نه گفتن همیشه آسان نیست. زمانی که انتخاب میکنیم “نه” بگوییم باید با دو چالش درونی و بیرونی روبرو شویم.

  • چالش بیرونی: رویارویی با فردی که درخواست او را رد کرده‌ایم.
  • چالش درونی: رویارویی با احساس عذاب وجدانی که به دلیل ناامید کردن دیگری پیدا کرده‌ایم.

هنگامی که یکی از همکاران از شما می‌خواهد پروژه‌ای را انجام دهید که واقعا از توانایی شما خارج است، نه گفتن بدون ناراحت کردن آن‌ها یک مهارت ارزشمند است. یا مثلا وقتی دعوت نامه‌ای دریافت می‌کنید که برای آن آماده نیستید، توانایی یا مهارت “نه گفتن” باعث می‌شود وضعیت ناخوشایندی ایجاد نشود.

در مقاله قبلی (مهارت نه گفتن) ما به اهمیت و ضرورت این مهارت حیاتی پرداختیم، در این مقاله می‌خواهیم با هم، قدم های عملی برای یادگیری و پرورش این مهارت برداریم. به نظز شما چگونه می‌توانید لحن خود را در ایمیل یا پیامک تغییر دهید تا شخصی که درخواست او را رد می‌کنید بفهمد که هنوز برای شما اهمیت دارد؟ در ادامه چند استراتژی را بررسی می‌کنیم و همچنین نمونه‌هایی از نه گفتن را با هم می‌خوانیم.

 

چرا مهارت نه گفتن مهم است؟

از آنجایی که در کودکی همواره از ما انتظار میرفت تا درخواست‌های اعضای خانواده، معلم و … را انجام دهیم و این مهارت به ما آموزش داده نشده است، ممکن است در بزرگسالی نیز همان مسیر را پیش بگیریم و همواره جوابمان به درخواست دیگران مثبت باشد. اگرچه همه ی ما میخواهیم برای هم نوعان خود مفید باشیم و به آنها کمک کنیم اما گاهی بله گفتن به درخواست های آنها فقط باعث میشود کار دیگری به لیست کارهایی که فرصت نداریم انجام دهیم اضافه شود. هرگز فراموش نکنید که زمان، دارایی مهمی برای شماست.

 

چگونه مهارت نه گفتن را تقویت کنیم؟

 

  • آماده باشید و برای نه گفتن برنامه ریزی کنید!

در لحظه به کسی نه گفتن به نظر دشوار میرسد. اگر از ناراحت کردن و یا ناامید کردن دیگران میترسید و نمیتوانید نه بگویید، از افراد بخواهید که درخواست خود را برای شما پیامک یا ایمیل کنند تا بتوانید با آنها بعدا تماس بگیرید. در زندگی امروزی همه ما برنامه روزانه شلوغی داریم، بنابراین کاملاً منطقی است که بگویید قبل از پاسخ دادن باید برنامه خود را بررسی کنید. هنگامی که آنها برای پیگیری دوباره به شما پیام دادند، بسیار راحت‌تر می توانید پاسخ مودبانه‌ای به آنها بدهید و بگویید که نمی‌توانید با درخواست آنها موافقت کنید.

 

چگونه نه بگوییم؟

 

  • لازم نیست همیشه دلیل کارتان را توجیه کنید!

بهانه آوردن شاید به نظر راه مودبانه‌ای برای رد درخواست باشد اما موقعیت‌های ناخوشایند دیگری را ایجاد می‌کند. مشکل بهانه آوردن این است که به افراد این فرصت را می‌دهد تا درخواست خود را تغییر دهند. در این صورت یگر نمی‌توانید درخواست آن‌ها را رد کنید. برای درک بهتر این مورد به مثال زیر توجه کنید:

فرض کنیم شما دعوت کسی را برای نوشیدن یک قهوه رد می‌کنید؛ زیرا از قبل برای آن روز برنامه‌ای دارید. سپس از شما می‌پرسند چه روزی برای شما مناسب است؟ یا شما به کسی می‌گویید که نمی‌توانید به مهمانی بروید؛ زیرا نمیتوانید فرزندانتان را در خانه تنها بگذارید. بعد آنها به شما اجازه می‌دهند تا بچه‌های خود را بیاورید!

صرفنظر از هر نوع بهانه ای که دارید ، افرادی که مصمم هستند شما را مجبور میکنند تا درخواست آن ها را قبول کنید و شما نمی توانید با آن ها مخالفت کنید. بنابراین ناچارا برای جلوگیری از مشاجره با آن ها مجبور میشوید موافقت کنید.

 

  • راه حل جایگزینی ارائه دهید!

اگر فردی که از شما درخواستی دارد، فردی است که می‌خواهید با او رابطه خوبی داشته باشید چه؟ می‌توانید راه حل جایگزینی که خواسته‌های او را برآورده کند و از تاثیر منفی نه جلوگیری کند ارائه دهید. اگر هم در موقعیتی قرار گرفتید که واقعاً نمی‌توانید “بله” را بگویید حتی اگر دوست دارید، باز هم می‌توانید راه‌حل جایگزینی ارائه دهید. احتمالا این راه را برای افرادی که به شما نزدیک هستند یا افرادی که برایتان مهم هستند انتخاب میکنید.

به مثال های زیر توجه کنید:

اگر شخصی می‌خواهد در پروژه‌ای با او همکاری کنید، او را به شخص دیگری که ممکن است علاقه‌مند باشد معرفی کنید.

یا وقتی دوست جدید شما را به مهمانی‌ای دعوت می‌کند که شما تمایلی به شرکت در آن ندارید. از آنها بپرسید آیا می‌خواهند قهوه ای بنوشند یا به جای آن با هم فعالیت دیگری انجام دهید.

در هر صورت هدف اصلی این است که با سازگاری آن‌ها را ناراحت نکنیم و از احساس عذاب وجدان و احساس گناه خود جلوگیری کنیم.

 

  • صداقت بهترین رفتار است!

گاها افرادی با استفاده از تکنیک “ارائه دادن راه حل جایگزین” به دیگران امید بیهوده می‌دهند. امیدوار کردن دیگران در حالی که می‌دانید شرایط تغییری نمی‌کند و شما مایل به انجام کاری نیستید کاری به دور از اخلاق است. اگر میدانید که جواب شما منفی است و شما به هیچ عنوان شرایط انجام کار را ندارید پس با گفتن بله خیال انها را راحت نکنید. در این موارد صداقت داشتن تنها کاری است که میتوانید برای آنها انجام دهید. به آنها با صداقت تمام بگویید که نمیتوانید پیگیر کار انها باشید.

همچنین اگر درخواست‌هایی که از شما می‌شود خلاف اخلاق است، صریحا و با صداقت بگویید که نمی‌توانید آن کار را اجام دهید. برای مثال اگر همکار شما از شما می‌خواهد به جای او در جلسه حضور بزنید چون خودش به علت مشغله‌ی زیاد نمی‌تواند در جلسه شرکت کند، به او بگویید متاسفم که سرت خیلی شلوغ است کاش می‌توانستم برایت کاری کنم اما صداقت برای من مهم است و نمی‌توانم برایت حضور بزنم.

تکنیک‌های بیشتر برای تقویت مهارت نه گفتن را در مقاله چگونه به دیگران نه بگوییم مطالعه کنید.

 

چگونه نه گفتن را تقویت کنیم؟

 

کلام آخر

در عصر حاضر که همه‌ی ما با برنامه‌ی روزانه‌ی شلوغی داریم، یادگیری مهارت نه گفتن یکی از مهارت‌های ضروری است. همیشه به یاد داشته باشید که چیزی گران بهاتر از زمان وجود ندارد و زمان شما سرمایه شماست. پس اگر واقعا نمی‌توانید خواسته‌های دیگران را اجابت کنید، مهارت‌های نه گفتن را یاد بگیرید تا به طور موثر به خودتان و چه بسا به دیگران کمک کنید. از اینکه تا پایان مقاله همراه فراکوچ بودید سپاس گزاریم. در صورت داشتن هرگونه سوال، انتقات و پیشنهاد با کارشناسان مجموعه فراکوچ تماس بگیرید.

 

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *