هنر گوش دادن یک مهارت برای برقراری روابط اجتماعی قوی با دیگران است. گوش دادن یعنی توانایی دریافت و درک صحیح پیامها در فرآیند ارتباط؛ چرا که گوش دادن فعال با شنیدن متفاوت است و این مهارت نیاز به تمرین مداوم و تقویت دارد…
در ادامه به موضوعات مورد اهمیت در مورد “گوش دادن” خواهیم پرداخت است و تفاوت های بین گوش دادن و شنیدن را بررسی می کنیم؛ اگر شما هم قصد دارید تا با روش های رشد این مهارت در خود آشنا شوید، این مقاله را از دست ندهید و تا انتهای مطلب همراه فراکوچ باشید.
چکیده مطالب
گوش دادن فعال چیست؟
گوش دادن فعال (Active listening) یک مهارت اجتماعی مهم است. این مهارت نقش موثری در ایجاد ارتباط موفق و بهبود روابط اجتماعی دارد و به صمیمیت و همدلی میان افراد منجر میشود . این توانایی، کلید همهی ارتباطات موثر است. به عنوان یک کوچ، اولین گام برای برگزاری یک جلسه کوچینگ مناسب، توانایی گوش دادن به شیوه ای موثر است. تا زمانی که یک کوچ از ماهیت و معنای دقیق یک سوال یا مشکل مُراجع خود آگاه نباشد، نتیجه ای که از جلسه می گیرند، ممکن است دقیقاً چیزی نباشد که به آن احتیاج دارد.
مهارت گوش دادن فعال به کوچ ها کمک میکند تا هسته اصلی یک موضوع را مشخص و با عمق بیشتری شروع به کار کنند. بنابراین، این مهارت یک عامل اساسی در ایجاد رابطه مثبت با کوچی (مراجعه کننده) است.
تست مهارت شنیداری
مجموعه فراکوچ برای شما عزیزانی که به دنبال تقویت مهارت های فردی خود هستید آزمون ها و محصولات رایگان و ویژه ای را تهیه کرده است. یکی از این آزمون های ارزشمند که همه شما عزیزان میتوانید در این آزمون شرکت کنید و به نقاط قوت و ضعف خود پی ببرید تست مهارت شنیداری است. اما کار در همینجا تمام نمیشود، شما پس از آزمون میتوانید به صفحه پاسخ ها مراجعه کنید و راهکار های تخصصی خود را به صورت رایگان دریافت کنید.
برای این کار کافیست روی بنر زیر کلیک کنید …
هدف از گوش دادن فعال چیست؟
گوش دادن فعال به شما کمک می کند اعتماد ایجاد کنید و موقعیت ها و احساسات دیگران را درک کنید. به نوبه خود، این مهارت به شما قدرت می دهد تا حمایت و همدلی مناسبی با مراجع خود داشته باشید. برخلاف گوش دادن انتقادی، گوش دادن فعال به جای پاسخ دادن، به دنبال درک درست مساله است. هدف این است که طرف مقابل شنیده شود، تایید شود و در جهت یافتن راه حل مناسب قرار گیرد.
چرا گوش دادن فعال مهم است؟
ایجاد عادت به گوش دادن فعال می تواند تأثیرات مثبتی در بسیاری از زمینه های کلیدی زندگی شما داشته باشد:
۱) در روابط اجتماعی
توانایی شما در گوش دادن فعالانه در رابطه با یکی از اعضای خانواده یا دوستی که دوران سختی را پشت سر می گذارد، یک مهارت ارتباطی ارزشمند است. این به شما کمک می کند تا زمانی که طرف مقابل واقعاً می خواهد شنیده شود، نظرات و راه حل های خود را ارائه نکنید. شنونده فعال بودن در روابط، خود مستلزم این است که بدانید مکالمه بیشتر درباره مخاطب شما است تا شما. این امر به ویژه زمانی که طرف مقابل از نظر عاطفی پریشان است بسیار مهم است.
۲) در محل کار
اگر در محل کار در یک موقعیت نظارتی هستید یا اغلب با همکارانتان تعامل دارید، گوش دادن فعال بسیار مهم است. این مهارت به شما کمک می کند تا مسائل را درک کرده و برای ایجاد راه حل ها همکاری کنید. همچنین صبر شما را به نمایش می گذارد.
۳) در جامعه
تکنیکهای گوش دادن فعال مانند تأمل کردن، پرسیدن سؤالات باز، جستجو، شفافسازی و تماشای زبان بدن دیگران، به شما کمک میکند تا در هنگام ملاقات با افراد جدید، روابط خود را توسعه دهید. معمولا افرادی که شنوندگان فعال و همدل هستند، در شروع و حفظ مکالمات خوب عمل می کنند.
مزایای گوش دادن فعال
گوش دادن یعنی احترام به طرف مقابل، زمانی که ما با دقت به سخنان طرف مقابل گوش می دهیم، آن شخص متوجه می شود که حرف های او برای ما اهمیت دارد و او هم سعی می کند به بهترین نحو سخنان خودش را ارائه دهد؛ بنابراین باعث احترام متقابل می شود.
۱) گوش دادن باعث ایجاد روابط می شود.
وقتی شما به حرف های دیگران خوب گوش می کنید این حس را به فرد مقابل منتقل میکنید که برای او ارزش قائل هستید و او را درک میکنید و در واقع در حال برقراری ارتباط محکم و قوی هستید. همین موضوع زمینه ساز گفتوگوی هرچه بیشتر و ایجاد صمیمیت می شود .همچنین در گوش دادن فعال، ارائه بازخورد مناسب از سخنان مخاطب، نشان می دهد که شما احساسات فرد را درک کرده و با او همدلی می کنید.
۲) گوش دادن باعث کمک به خودمان و دیگران میشود.
گوش کردن نه تنها برای طرف مقابل اهمیت دارد، بلکه وقتی شنونده خوبی باشیم برای خودمان هم سودمند است؛ چرا که باعث مستحکم تر شدن روابط و همچنین ایجاد اعتماد در طرف مقابل میشود.
۳) ایده های جدید خلق میشوند.
هر فردی که صحبت میکند میتواند با بیان دیدگاه های خود ایده های جدیدی را در اختیار شما قرار دهد؛ بنابراین زمانی که به دقت به صحبت های دیگران گوش میکنید، در اصل میتوانید از بین کلمات و جملات آن ها وارد دنیای تازه ای شوید و ایده های تازه ای را کشف کنید.
چطور مهارت گوش دادن موثر را در خود تقویت کنیم؟
در واقع افراد باید بتوانند مهارت گوش دادن را در شرایط و محیطهای گوناگون بکار بگیرند و با حذف موانع به افزایش این مهارت در خود کمک کنند. سه رکن اساسی گوش دادن فعال عبارتند از:
- توجه (attention)
- نحوه برخورد (attitude)
- سازگاری (adjustment)
توجه، مستلزم هماهنگی کامل با کلمات و حرکات گوینده است. رفتار صحیح، نگرش مثبت و سازگاری به معنای مطابقت زبان بدن و واکنش های شما در مقابل صحبت گوینده است.
۸ راهکار برای تقویت مهارت گوش دادن
وقتی شخص دیگری در حال صحبت کردن است، با دقت گوش دهید تا دقیق حرف های او را درک کنید. به او زمان بدهید تا صحبتش تمام شود. وسط حرفش نپرید، جمله اش را ادامه ندهید و حرفش را قطع نکنید. نگذارید رشته کلام از دست او خارج شود. این امر باعث می شود که فرد مقابل بیشتر احساس درک شدن و پذیرفته شدن را از جانب شما دریافت کند.
۱- از قضاوت عجولانه بپرهیزید.
وقتی حرف مخاطبتان را قطع میکنید، این کار باعث ناراحتی آن شده و باعث می شود منظور طرف مقابل را درست و کامل متوجه نشوید. قبل از هر گونه پیش داوری و یا سوال پرسیدن، اجازه دهید مخاطبتان حرفش را تمام کند؛ سپس پیغام او را تجزیه و تحلیل کرده و پاسخ او را بدهید.
۲- رابطه چشمی برقرار کنید.
برقراری تماس چشمی نشان دهنده احترام و توجه شما به مخاطبتان است. فراموش نکنید که دور از هر گونه حواس پرتی، تمام توجه خود را به مخاطب خود بدهید.
۳- سوال بپرسید.
خودتان را مجبور کنید خوب گوش بدهید تا بتوانید سوال مناسب بپرسید. سوال پرسیدن می تواند به شما کمک کند تا مهارت گوش دادن را در خودتان تقویت کنید. و با این کار نشان می دهید صحبت های طرف مقابل برایتان اهمیت دارد.
۴- در هنگام گوش دادن، گوینده را تایید کنید.
زمانی که گوینده در حال صحبت است، با استفاده از کلماتی نظیر «موافقم» «دقیقا» صحبت های او را تایید کنید تا نشان دهید حرفهایش را درک می کنید. هم چنین اگر چیزی گفته شد که خلاف نظر شما بود، خود را جای طرف مقابل قرار دهید و با ذهنیتی باز به قضایا نگاه کنید تا بتوانید به یک استدلال محکم در جهت اثبات نظر مخالفتتان دست پیدا کنید.
۵- خلاصه کردن گفته های طرف مقابل
بعد از اتمام صحبت های طرف مقابل، با بیان خلاصه ای از اطلاعات دریافتی، به او نشان دهید که به صحبت های او توجه کافی داشته اید. این کار اعتماد فرد را افزایش می دهد و حاکی از خوب گوش دادن شما است.
۶- حضور داشته باشید.
خیال پردازی ها را کنار بگذارید. این کار مانع توجه به صحبت های طرف مقابل می شود. سعی کنید ذهن خود را به صحبت های طرف مقابل متمرکز کنید.
۷- مکثِ اثرگزار داشته باشید.
این روش هم برای گوینده و هم برای شنونده بسیار مناسب است. زمانی که مکث می کنید، سرعت مکالمه کمتر می شود و می توانید نکات کلیدی را راحت تر دریافت کنید.
۸- اثربخشی گوش دادن فعال خود را ارزیابی کنید.
اصولا ما مهارت های شنیداری را بدیهی می دانیم؛ اما واقعیت این است که معمولا آن طور که باید به طور موثر گوش نمی دهیم. پذیرش، برخورد مناسب با احساسات مردم و تلاش برای درک درست آنچه که دیگران فکر می کنند، همگی نیازمند مهارت گوش دادن فعال هستند.
اگر پاسخ شما به هر یک از پرسش های زیر مثبت است، ممکن است لازم باشد مهارت گوش دادن فعال خود را تقویت کنید:
- آیا به سختی میتوانید روی آنچه که گفته میشود تمرکز کنید؟ بهویژه زمانی که گوینده شکایت، غرغر یا غیبت میکند؟
- آیا به جای دقت به اینکه گوینده چه می گوید، به این فکر می کنید که بعداً چه بگویید؟
- آیا وقتی کسی ایده ها یا اقدامات شما را زیر سوال می برد، احساس ناخوشایندی دارید؟
- آیا زمانی که گوینده نگرش منفی دارد، نمی توانید فضا را تحمل کنید؟
- آیا قبل از اینکه طرف مقابل دیدگاه خود را به طور کامل توضیح دهد، خیلی زود راه حل پیشنهاد می دهید؟
- آیا به دیگران در رابطه با احساساتشان توصیه می کنید؟
- آیا به طور قابل توجهی بیشتر از مخاطب خود صحبت می کنید؟
جمع بندی
هنگامی که شروع به عملی کردن مهارت گوش دادن فعال کنید، متوجه تأثیر مثبت آن در زمینههای مختلف، از جمله در روابط شخصی و حرفهای، در محل کار و موقعیتهای مختلف اجتماعی خواهید شد. با گوش دادن فعال، نه تنها به عنوان یک شنونده خوب شناخته می شوید، بلکه رهبر بهتری نیز خواهید شد.
(برای مطالعه بیشتر راجع به کوچینگ رهبری کلیک کنید)
اگر گوش دادن فعال برای شما دشوار است، به دنبال موانع آن باشید. آیا در طول مکالمه دچار اضطراب اجتماعی می شوید؟ یا نمی توانید تمرکز داشته باشید؟ آموزش و تمرین می تواند به شما کمک کند تا مهارت گوش دادن فعال خود را بهبود ببخشید و در کل شنونده بهتری شوید.
آزمون مهارت شنیداری و گوش دادن فعال – فراکوچ
۱- بر روی دکمه یا بنر بالا کیک کنید و وارد پورتال دانشجویان فراکوچ شوید.
۲- در پورتال فراکوچ ثبت نام کنید.
۳- بعد از ثبت نام وارد پنل کاربری خود شوید
۴- در صفحه پنل کاربری وارد قست ” ارزیابی گوش دادن موثر ” شوید.
۵- از آزمون و تحلیل تخصصی خود لذت ببرید.
جالب بود. من فکر میکردم شنیدن همون گوش دادنه.
خوشحالیم مقاله براتون مفید بوده. پیشنهاد میکنیم تست مهارت شنیداری رو هم حتما انجام بدین.
این مقاله درباره گوش دادن عالی بود. خسته نباشید.
خواهش میکنیم. خوشحالیم مقاله براتون مفید بوده. پیشنهاد میکنیم اگر تست مهارت شنیداری رو انجام ندادین، حتما انجامش بدین.
تست مهارت شنیداری رو انجام دادم. جالب بود.
خوشحالیم که این مقاله براتون مفید بوده.
موفق باشید.🌹🌹
خیلی ممنون بابت مقاله مهارت گوش دادن. اطلاعات جالبی داشت.
روشهای دیگهای هم برای تقویت مهارت شنیداری هست که اینجا خیلی خلاصه به مهمتریناش اشاره شده. ممنون از تیم فراکوچ. مقالهی خوبی بود.
کاش هممون تلاش کنیم شنوندهی خوبی باشیم تو روابطمون. مقالهی خوبی بود. خسته نباشید.
خیلی ممنون بابت مقاله مهارت گوش دادن. اطلاعات جالبی داشت.
سلام. ممنون از شما بخاطر همراهیتون 🌹
تست مهارت شنیداری بسیار جالب و عالی بود؛ ممنونممم ازتون
ممنون از همراهی شما🌹🌹
اشتراکها: کوچینگ ورزشی | فراکوچ