زندگی، یک سفر دائمی است که همواره به دنبال رشد، تغییر و تحول است. هر کدام از ما در این سفر خود، با چالشها، نگرانیها و آرزوهای بزرگ مواجه میشویم. اما گاهی اوقات به نظر میرسد که این اهداف دور دست هستند و تغییرات مورد نیاز برای رسیدن به آنها ناممکن به نظر میرسد. در واقع، تغییرات و تحولات در زندگی ممکن است به نظر سخت و پیچیده بیایند، اما در واقعیت، تحولات بزرگ در زندگی با گامهای کوچک آغاز میشوند.
در این بلاگ، به بررسی شش گام کلیدی برای تغییر و تحول در زندگی میپردازیم. این گامها، نه تنها به شما کمک میکنند تا اهداف خود را تعیین کنید، بلکه به شما راهنمایی میکنند تا تغییرات مورد نیاز را ایجاد کرده و زندگی معنادارتری را تجربه کنید.
فهرست مطالب
طراح زندگی خود باشید.
طراحی بوم زندگی (قسمت اول)
تجربه نشان داده است که اکثر انسانهای دنیا تمایل دارند در زندگی و کارشان پیشرفت کنند اما عده کمی هستند که برای این پیشرفت برنامهریزی و برای عمل کردن به این برنامهریزی تلاش میکنند. میدانید چرا؟ چون طراحی زندگی خود را به درستی انجام نمی دهند!
همه انسان ها با ظرفیت و توانمندی موفقیت و کامیابی در زندگی پا به عرصه گیتی میگذارند و هرکس ظرفیتها، توانمندیها و قابلیتها و محدودیتهای خاص خود را دارد. سعادت و خوشبختی یک احساس است و هر کس مسئول مدیریت زندگی و ساختن این احساس است. ایجاد تغییرات مثبت در خود و اصلاح و بهبود وضعیت زندگی یکی از خواستههای دائمی انسان بوده و هست.
واقعیت این است که طراح زندگی بودن و تغییر و تحول در زندگی به معنای تغییر از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب، امری است بسیار «ساده» اما نه «آسان»!
اعتقاد بر این است که هر نوع تغییر در زندگی فردی و خانوادگی، امری است ساده و شدنی؛ اما این تغییر به آسانی و خود به خود ایجاد نمیشود؛ بلکه نیازمند بکارگیری عوامل بسیاری است. در این مقاله طراحی بوم زندگی را از صفر تا صد با هم بررسی می کنم.
اهمیت طراحی بوم زندگی
زندگی اصول و قواعدی دارد که اگر آنها را بدانیم، زندگیمان بهتر میشود. این عقیده که در زندگی مسائل گوناگونی اتفاق میافتد که در ایجاد آن ها نقشی نداریم، کاملاً صحیح است؛ اما نباید فراموش کنیم که ما مسئول تمامی تجارب زندگی خود هستیم و در اینجا صحبت از «تجارب زندگی» است و نه «اتفاقهای زندگی».
ما مسئول هر آنچه برایمان اتفاق میافتد نیستیم. مثل بسیاری از اتفاقات (خوب یا بد) که روی آن ها کنترلی نداریم: مانند عوامل طبیعی نظیر سیل، زلزله یا عوامل محیطی نظیر حوادث سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و … . اما این که در این موقعیتها، چگونه به آنها واکنش نشان میدهیم، تجارب زندگی ما را شکل میدهند و ما مسئول تمامی آنها هستیم؛ پس اینکه بوم زندگی خود را چگونه طراحی کنیم، در مدیریت زندگی و چگونگی تغییر و تحول زندگی ما نقش دارد.
چگونه مدیریت زندگی خود را به دست بگیریم؟
اگر افسردهایم، بیهدفی و اهمالکاری اذیتمان میکند و یا برنامه مدونی برای زندگی نداریم، سرزنش کردن عوامل بیرونی بیفایده است و بهتر است که به دنبال انتخابهای بهتری برای طراحی زندگی در امروز و فردای خود باشیم. مسئولیتپذیری یعنی توانایی؛ توانایی پاسخگویی به دنیای اطرافمان به روشی که ترجیح دادهایم یا انتخاب کردهایم.
برای دستیابی به کنترل مؤثرتر بر زندگی، باید تغییر کنیم و بوم زندگی خود را به دست بگیریم. تغییر زندگی مستلزم صرف زمان است؛ زمانی برای اندیشیدن و زمانی برای عمل کردن؛ تا کاری که قرار است از این پس انجام دهیم، با کاری که تاکنون انجام میدادهایم، متفاوت باشد. این حرکت و تغییر میتواند شروع خوبی برای مدیریت زندگی باشد؛ اما خلق یک زندگی شادتر به تلاشی پایدار و مستمر نیاز دارد. برای ایجاد این تغییر مثبت، باید واقعیت کنونی خود را بپذیریم، تصمیم بگیریم و دست به انتخاب و اقدام بزنیم.
به جای جمله «ولش کن، باشد برای بعد»، اکنون زمان آن رسیده است که به خود بگویید: «من این کار را خواهم کرد!»
اگر در هر لحظه، در مقابل موانع پیش رو، عذر و بهانه و موانع درونی تغییر را شناسایی کنیم، احتمال دلسردی، انصراف و عقبگرد بسیار کمتر خواهد شد. بهانه یعنی دلیل شکست و ناکامی خود را به نیروها و عوامل بیرون از خود نسبت دادن. البته توصیه نمیشود که به یک باره تمامی بهانهها را کنار بگذاریم؛ ترک کامل آنها زمان میبرد. به یاد داشته باشیم شایعترین عذر و بهانه برای پیروی نکردن از طرح زندگی، این است که قدرت کنترل را به عوامل بیرونی نسبت بدهیم یا توان انتخاب کردن را در خود ناچیز بشماریم. همچنین در نظر داشته باشیم که باید از تلاش برای تغییر دادن دیگران دست برداریم و بر آنچه که میتوانیم تغییر دهیم، یعنی بر خود، تمرکز کنیم.
گام های موثر برای طراحی بوم زندگی (طراح زندگی خود باشیم)
در این مرحله نیاز است ابتدا به تغییر شخصی در ۶ مرحله زیر اشاره کنیم. سپس ۴ گام عملیاتی طراحی بوم زندگی را بررسی می کنیم. فراموش نکنیم که این مراحل تغییر، برای ایجاد تغییر در خود ما است، نه افراد دیگر!
- تغییر فکر – با تغییر فکر و شیوه، در حقیقت باورمان تغییر میکند؛
- تغییر باور – وقتی باورمان را تغییر میدهیم، انتظاراتمان تغییر میکند؛
- تغییر انتظارات – تغییر انتظارات باعث می شود نگرشمان به خود، جهان و آینده تغییر کند؛
- تغییر نگرش – وقتی نگرش خود را تغییر میدهیم، عملکردمان تغییر میکند؛
- تغییر عملکرد – در این صورت کلیت رفتاری یا نظام رفتاری ما تغییر میکند؛
- تغییر سیستم رفتاری – و در نهایت با تغییر سیستم رفتاری، قطعاً آن زمان است که زندگیمان را تغییر دادهایم.
حال شما آماده تغییر و طراحی بوم زندگی خود هستید. گام های زیر را اجرایی کرده و مدیریت زندگی خود را کنترل کنید:
-
طرح ریزی
طراحی زندگی نیز مانند طراحی خانه نیاز به نقشه و طرح شفاف و مشخص دارد. باید مشخص باشد که در حال حاضر در کجا قرار دارید و مقصد شما کجاست. اینگونه می توانید طرح زندگی خود را مشخص کنید و در همان جهت گام بردارید.
-
تمرکز
بعد از مشخص کردن طرح زندگی، لازم است که بر روی نقشه راه متمرکز شوید. افکار شما باید در جهت اهداف و تحت کنترل شما باشند. ذهنیت مثبت و شفاف امکان موفقیت در زندگی شما را تحت تاثیر قرار می دهد. پس سعی کنید تمرکز خود بر روی اهداف را حفظ کنید.
-
اعتماد
در فرآیند طراحی بوم زندگی، باید به تواناییهای خود برای رسیدن به اهداف اطمینان داشته باشید. در هر شرایطی، جوری وانمود کنید که مدیریت زندگی، کنترل و طراحی زندگی شما کاملا تحت نظارت شماست.
-
اقدام کردن
اکنون شما آماده اقدام برای عملی کردن طرح زندگی تان هستید. هر اقدام مثبت، هرچند کوچک، در جهت طراحی زندگی، گامی برای رسیدن به اهداف شما است. یادتان نرود که از نقشه راه و برنامه خود پیروی کنید.
-
نظارت بر طرح و اصلاح مداوم آن
در روند اجرایی کردن طرح زندگی، لازم است که در شرایط و موقعیت های مختلف، طرح اولیه بررسی و اصلاح شود. در صورت رخ دادن موفقیت های کوچک در هر مرحله، طرح زندگی خود را در جهت اهداف بزرگ تر تغییر دهید و آن را کامل کنید. یادتان باشد که اصلاحات در هر زمانی باید در جهت رسیدن به هدف اصلی انجام شود.
نکات مهم در طراحی بوم زندگی
برای این که بتوانید طراح زندگی خود باشید و مدیریت زندگی خود را داشته باشید، به نکات زیر توجه نمایید:
- اهداف خود را به طور دقیق و شفاف مشخص کنید؛
- ریسک پذیر باشید؛ اما قبل از آن ارزیابی های لازم را انجام دهید تا به موفقیت مورد نظر دست یابید؛
- یادتان نرود که زمان را مد نظر قرار دهید. عمر انسان محدود است؛
- باید کنجکاو و دائما در حال یادگیری باشید. این کار ذهن شما را فعال کرده و به طراحی بوم زندگی کمک می کند. هر چه ذهن فعال تر باشد، طرح زندگی دقیق تر و کامل تر می شود و باعث مدیریت زندگی بهتر و در نتیجه رسیدن به اهداف می شود.
معرفی کتاب “زندگی خود را طراحی کنید”
کتاب “زندگی خود را طراحی کنید” نوشته “بیل بورنت” و “دیوید ایوانس”، اساتید دانشگاه استنفورد آمریکا است. در این کتاب نحوه برخورد صحیح با موضوعات زندگی و دغدغههای شغلی که روزانه با آن ها سر و کار داریم را یاد می گیریم و می آموزیم که در راستای تغییر و تحول در زندگی، چگونه می توانیم با طراحی بوم زندگی، مدیریت زندگی خود را به دست بگیریم.
موضوعات این کتاب بیشتر درمورد راهنمای شغلی، مهارت زندگی، خودشناسی، ابعاد طراحی، اجتماعی و تصمیم گیری است.
سخن پایانی
مهارت گفته شده یکی از مهارت های توسعه فردی به شمار می آید که تسط به آن در زندگی همه افراد تاثیرگذار است. حال که به توضیح این مورد پرداختیم باید بگویم که چطور میتوان این مهارت هارا به صورت اصولی و درست، توسط یک استاد حاذق یادگرفت.
کوچینگ! بله کوچینگ میتواند با ارائه بازخورد های درست و معتبر در سرتاسر فرایند و مراحل زندگی شما بسیار کمک کننده باشد. امروزه از کوچینگ به عنوان یکی از برترین مهارت های توسعه فردی نام برده میشود و در نقش پررنگی در پیشرفته ترین سازمان ها و شرکت هارا دارد. توصیه ما به شما استفاده از یک جلسه مشاوره رایگان فراکوچ است. با این مشاوره رایگان میتوانید روند رشد خودتان و سازمانتان را بسیار تسریع ببخشید.
با تشکر از شما که وقت خودتان را برای مطالعه این مقاله صرف نمودید. اگر نیاز به مشاوره و راهنمایی در مورد در این مقاله یا اطلاع از دوره های آمورشی فراکوچ دارید، میتوانید با مشاوران تیم فراکوچ در میان بگذارید.
فرم درخواست مشاوره دوره آموزشی
مشاوره آموزشی رایگان
شما این فرصت را دارید، با تکمیل فرم زیر، قبل از انتخاب دوره آموزشی مناسب خود، از مشاوره رایگان کارشناسان آموزشی مجموعه فراکوچ استفاده نمائید.
درود بر شما
این گام ها نیاز به توضیح عملیاتی بیشتر دارد. توضیحاتی شوق انگیز و جذاب و غیر پیچیده
ممنون از شما
خواهش میکنم. سپاس بابت همراهیتون🌹
عالییست