ویژگی کاریزما، یکی از جذابترین و قدرتمندترین صفاتی است که میتواند در افراد وجود داشته باشد. این ویژگی مانند یک نوری است که از درون فرد تابیده و همه را به سوی خود جذب میکند. کاریزما، قدرتی است که به فرد قابلیتی خارقالعاده میبخشد تا با حضور خود، محیط را تغییر دهد و افراد را به تحول و تغییر متقاعد کند.
برخورداری از چنین خصلتی در یک جامعه ای که مهارت های ارتباطات بین فردی به شدت ارزشمند هستند، دو حیطه زندگی شخصی و حرفهای اهمیت زیادی دارد. تصور کنید به محض اینکه وارد جمعی شدید بلافاصله توجه همه به شما جلب میشد همه دوست داشتند به صحبت های شما گوش بدهند و برای انجام هر کاری از نظرات شما استفاده کنند. تا به حال به این فکر کرده اید که اگر جای انسان های کارپزماتیک بودید چه حسی داشتید؟ در این مقاله، ما به بررسی جوهر کاریزما میپردازیم و به راههای تبدیل شدن به فردی با کاریزمای بیشتر در جوانب مختلف زندگی خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب
کاریزما چیست؟
کاریزما و قدرت کاریزما شکلی از قدرت مرجع است که روانشناسان اجتماعی مثل “جان فرنچ” و “برترام راون” آن را به عنوان یکی از ۴ پایه قدرت تعریف کرده اند. (قدرت مرجع قدرتی است که شما آن را دارید چون دیگران شما را دوست دوست دارند و به شما احترام می گذارند.) ایجاد کاریزما به مجموعه ای از صفت ها و رفتارهایی اطلاق می شود که با کنار هم قرار گرفتن آنها، شخصیت شما به یک شخصیت جذاب و کاریزماتیک تبدیل می کند.
افراد کاریزماتیک افرادی هستند که تاثیر زیادی بر دیگران میگذارند، بسیار دوستداشتنی هستند و به راحتی میتوانند دیگران را متقاعد سازند. این افراد به خوبی میدانند چگونه و در چه زمانی با دیگران ارتباط برقرار کنند.
تاریخچه و پیدایش لغت “کاریزما”
واژه “کاریزما” اصطلاحی است که ابتدا در زبان یونانی به کار رفته است. این کلمه از ریشه “خاریسما” یا “خاریس” گرفته شده که به معنای “ظرافت با جذابیتی است که رایگان اعطا شده است”. در زمانهای یونان باستان، این واژه به افراد خاصی که به عنوان رهبران یا شخصیتهای مذهبی شناخته میشدند، نسبت داده میشد. آنها به عنوان داراییهای خاص و عجیب مورد احترام و توجه جامعه قرار میگرفتند.
از زبان یونانی، این واژه به زبان لاتین نیز وارد شد. در عصر کریستینیته، این واژه در متون مذهبی به کار رفت و به معنای “عطیههای الهی” یا “برکات خاص” استفاده میشد. در این زمان، به افرادی که به نظر معتبر برکات الهی را دریافت کرده و به دیگران منتقل میکردند، نیز این عنوان داده میشد.
واژه “کاریزما” به زبان فارسی نیز وارد شده و با حفظ معنای اصلی و تطابق با فرهنگ و تاریخ ایرانی، به معنای جذابیت شخصیتی و ویژگیهای ذهنی یا معنوی استفاده میشود. در زبان فارسی، این کلمه به طور گسترده در مواردی مانند توصیف شخصیتهای مذهبی، سیاسی، و فردی به کار میرود که برخاسته از این جذابیت و خصوصیات ویژه به نظر میرسند.
کاریزما ویژگی انتسابی یا اکتسابی؟
باور عموم بر این است که ما با کاریزما متولد می شویم؛ یعنی کاریزما را یک ویژگی درون فردی میدانند و اگر در درون خود این ویژگی را نبینند، حسرت میخورند که چرا از این موهبت خدادادی برخوردار نیستم. یونانی های قدیم نیز کاریزما را یک نیروی الهی میدانستند که با فرد زاده می شود و آدم های عادی از وجودش بی بهره اند؛ اما واقعیت این است که کاریزما چیزی نیست که خدا به افراد عطا کرده باشد، بلکه یک مجموعه از مهارتها و رفتارهایی است که با تلاش و تمرین قابل یادگیری می باشد.
روانشناسان امروزی می گویند کاریزما بیشتر از آنکه یک نیروی معجزه آسا باشد یک مهارت است. مهارتی که با تسلط تان بر حرکات چهره، بدن و حتی تک تک واژه هایتان میتوانید از آن بهره مند شوید. کاریزماتیک ها خوب میدانند که چطور یک پیام را درست به هدف بزنند و مخاطب را روزها و سالها با جملات شان درگیر کنند. ﺑﺮاي کارﯾﺰماتیک ﺑﻮدن، ﺑﯿﺸﺘﺮ از آنکه ﺑﻪ یک ﻧﯿﺮوي ﻣﺎدرزادی یا داﻧﺶ ﺧﺎرق اﻟﻌﺎده ﻧﯿﺎز داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﯿﺪ، ﺑﻪﻣﻬﺎرتﻫﺎي خاص این ویژگی نیاز دارید.
افراد کاریزماتیک اصول خاصی را در تعاملات خود دنبال میکنند. این اصول میتوانند شامل مواردی مانند صداقت، مهارت گوش دادن فعال، اعتماد به نفس، و توانایی در ایجاد ارتباطات مثبت با دیگران باشند. بنابراین، اگر شما هم میخواهید کاریزماتیک تر شوید، میتوانید با تکرار، تمرین و تغییر طرز فکر، ایجاد رفتارهای مثبت، این مهارتها را در خود تقویت کنید. به عبارت دیگر، کاریزما چیزی است که میتوانید بدست آورید و از آن به عنوان یک ابزار برای موفقیت در ارتباطات شخصی و حرفهای استفاده کنید.
کاریزمای بینظیر مریلین مونرو
مریلین مونرو را در نظر بگیرید، نام اصلی او “نورما چین مورتنسون” بود که در دهه های ۱۹۵۰ و ۱۹۶ میلادی با نام هنری “مریلین مونرو” به عنوان بازیگر، خواننده و مدل در آمریکا فعالیت می کرد. یک روز “نورما چین” بدون آنکه توجه مردم را جلب کند، سوار مترو شد. او به محض اینکه از مترو خارج شد و پا به خیابان های نیویورک گذاشت خود را به «مریلین مونرو» تبدیل کرد.
چطور چنین چیزی ممکن است؟ تنها با تغییر و تمرین زبان بدن، ژست های خاص و…
قوانین و اصول کاریزما
———————————-
معجزه زبان بدن در ایجاد کاریزما
برای آنکه در ارتباطاتتان بتوانید با مخاطبتان درست ارتباط برقرار کنید، هرگز حرکات بدنتان را از یاد نبرید. مؤسسه فناوری ماساچوست یا ام آی تی بعد از انجام تحقیقات علمی گسترده اعلام کرد که می توان نتیجه هر نوع مذاکره ای را تا ۸۷ درصد درست پیش بینی کرد؛ بدون آنکه به گفته های افراد توجهی کنیم. زﺑﺎن ﺑﺪن ﺻﺤﯿﺢ میﺗﻮاﻧﺪ ﺑﺪون گفتن هیچ کلمه ای ﻗﺪرت، ﺻﻤﯿﻤﯿﺖ و دوﺳﺖداﺷﺘنی ﺑﻮدن ﺷﻤﺎ را اﻓﺰاﯾﺶ دﻫﺪ. در جلسات مذاکره ۵۵ درصد از موفقیت شما بستگی به حرکات و زبان بدن شما دارد. یعنی اگر با روانشناسی حرکات بدن و زبان بدن آشنایی ندارید، در ابتدایِ کار نیمی از موفقیت خود را از دست داده اید.
شما در هر لحظه بدون آنکه اراده کنید نشانه های زیادی می فرستید و اطرافیان به طور ناخودآگاه آنها را دریافت می کنند. این نشانه ها همان زبان بدن شماست. مواردی مثل حرکات دست و سر، حالت نشستن یا ایستادن و حالت های صورت شما برای کاریزماتیک بودن زبان بدن از هر چیزی مهم تر است. برای مثال در مذاکرات حرکات اضافه و اشتباه می تواند کلمه ها را غلط جلوه دهد. هر حرکت کوچک و هر حالت از بدنتان افکار درونی تان را فاش می کند. در ادامه به بیان چندین نکته در مورد زبان بدن این افراد می پردازیم:
- تمرین اول: ﺗﻘﻮﯾﺖ زﺑﺎن ﺑﺪن را ﺑﺎ محکم اﯾﺴﺘﺎدن آﻏﺎز کنید. در زمان راه رفتن باید محکم و ثابت، قدم بردارید. کمرتان کاملاً صاف باشد و شانه ها به سمت عقب گرایش داشته باشند. شاید در ابتدا زمانیکه یک چنین وضعیتی را تمرین می کنید برایتان قدری عجیب و دشوار باشد اما پس از سپری شدن چند روز به آن عادت پیدا می کنید.
- تمرین دوم: افراد کاریزماتیک حرکاتی دارند که اصیل و طبیعی به نظر میرسد. آنها با اعتماد به نفس و بدون هرگونه تردید در حرکات خود عمل میکنند که این ویژگی به آنها جذابیت میبخشد.
- تمرین سوم: نگاههای مستقیم و ارتباط چشمی فعال داشته باشید. این نوع ارتباط یکی از ویژگیهای افراد کاریزماتیک است. آنها با حفظ تماس چشمی مستمر، احساس اهمیت و ارتباط شخصیتی عمیق با مخاطبان خود را ایجاد میکنند.
- تمرین چهارم: لبخند بزنید؛ افراد کاریزماتیک به طور معمول لبخند میزنند و از صورتکهای مثبت برای بیان حالات مختلف استفاده میکنند. این ویژگی به تأثیرگذاری مثبت در اطرافیان منجر می شود.
- تمرین پنجم: حرکات آرام و هماهنگ دست و بدن نیز یکی از نشانههای کاریزما است. این حرکات میتوانند اطلاعات بیشتری را منتقل کنند و به تعامل مؤثر با مخاطبان کمک کنند.
———————————-
معجزه کلمات و ﻗﺪرت ﺑﯿﺎن در ایجاد کاریزما
کلماتی که به کار می برید، برند شخصی شما را میسازد و هر چه کلامتان با کادوی بهتری پیچیده شده باشد از استقبال بیشتری نیز برخوردار بود. از همین رو از کلماتی مثبت و الهامآور استفاده کنید. این افراد با استفاده از اصطلاحات مثبت، انرژی مثبت را در مکالمات به اشتراک میگذارند. همچنین افراد کاریزماتیک تنوع در کلمات خود دارند و از اصطلاحات جذاب و متنوع برای ابراز افکار و احساسات خود استفاده میکنند. این تنوع به ایجاد جذبه در گوش مخاطبان کمک میکند.
———————————-
معجزه لبخند در ایجاد کاریزما
یکی از بایدها و واجبات مذاکره، داشتن لبخندی متناسب با شرایط مذاکره است. لبخندی که بتواند مفهوم و کلام شما را صیقل دهد. در مذاکرات همیشه سعی کنید لبخندی با طمأنینه داشته باشید. این لبخند در کلام شما، عمق و غنای بیشتری خواهد بخشید و از منظر مخاطبتان متفکر تر جلوه خواهید کرد. برای اینکه بتوانید در مذاکرات مؤثرتر واقع شوید لبخندتان را اختصاصی کنید و آن را برای خود بومی سازی کنید. یعنی لبخندی بر لب داشته باشید که مختص شما باشد.
اعتماد به نفس در حضور لبخند اهمیت دارد. اگر باور به خود و قدرت مذاکرات خود را داشته باشید، لبخند شما بیشتر از معنای فیزیکی به عنوان یک علامت اعتماد به نفس تلقی میشود. همراه با لبخند، ارتباط چشمی به مخاطبانتان میتواند احساس ارتباط نزدیکتری ایجاد کند.
———————————-
معجزه ژست و ﺑِﺮﻧﺪ رﻓﺘﺎری در ایجاد کاریزما
از رﻓﺘﺎر ﻣﺘﻨﺎﻗﺾ و ﺗﻘﻠﯿﺪ گوﻧﻪ بپرﻫﯿﺰﯾﺪ و ﺗﻼش کنید ﺗﺎ اﺻﺎﻟﺖ ﺧﻮد را ﺑﻪ ﻧﻤﺎﯾﺶ بگذارﯾﺪ. وقتی شما با ژست و دیسیپلین های مناسب خودتان وارد محیط مذاکره می شوید، احساس فوق العاده ای به مشتریانتان می دهید و آنها نمی توانند شما را نادیده بگیرند. افراد موفق ناخودآگاه سر خود را به طور خودکار بالا می گیرند، شانههایشان را به عقب میاندازند و با سینهای ستبر، لبخندی ملایم و نگاهی گیرا رو به روی شما می ایستند. این افراد با اطمینان و اعتماد به نفس راه میروند و با لبخندی ملایم و مطمئن، غرور خود را به نمایش میگذارند. این ژست نشان از قدرت و موفقیت در مسیر زندگی است.
———————————-
معجزه اﻋﺘﻤﺎدﺑﻪﻧﻔﺲ در ایجاد کاریزما
این جمله را همیشه به یاد داشته باشید، زیباترین لباسی که می توانید به تن داشته باشید، اعتماد به نفس است. اعتماد به نفس در افراد کاریزماتیک به چندین شکل نمایان میشود:
-
بیان با قطعیت:
افراد کاریزماتیک با بیان مطمئن و قاطع، احساسات و افکار خود را با دیگران به اشتراک میگذارند. آنها اعتماد به نفس خود را از طریق بیان روشن و قوی، بدون تردید نشان میدهند.
-
نگاه مثبت به خود:
افراد کاریزماتیک اغلب نگاهی مثبت به خود و به دیگران دارند. آنها به خود اعتماد دارند و این اعتماد به نفس به دیگران انرژی مثبت انتقال میدهد.
———————————-
کاریزما ترکیبی از قدرت و مهربانی است
بقای انسان همواره به پیدا کردن افرادی قوی بستگی داشته است ما کسی را قدرتمند میدانیم که بتواند تغییری در دنیای اطراف ایجاد کند قدرت به اشکال مختلفی در افراد ظاهر میشود توانایی تأثیرگذاری بر دیگران یا کنترل آنها پول زیاد تخصص هوش نیروی جسمی یا جایگاه مهم اجتماعی همه این موارد از مصادیق قدرت است. ما همیشه با نگاه کردن به ظاهر و زبان بدن دیگران نشانه های قدرت را در آنها جستجو میکنیم.
مهربانی هم برای بقای ما بسیار مهم بوده است منظور از مهربانی داشتن نیت خوب نسبت به دیگران است. وجود مهربانی در یک فرد نشان میدهد که او تمایل دارد از قدرت خود در جهت حفظ منافع دیگران استفاده کند خیرخواهی نوع دوستی، دلسوری و تمایل به بهبود وضعیت دنیا از مصادیق مهربانی به شمار می آیند ما مهربانی را بیر از طریق زبان بدن و رفتار افراد درک میکنیم.
ما به صورت ناخودآگاه قدرت و مهربانی را ترکیبی بسیار مثبت در نظر میگیریم؛ به همین خاطر نشانه های این دو خصلت را در دیگران جستجو کرده و تلاش میکنیم با افرادی که از این خاطر نشانه های این دو خصلت را در دیگران جستجو کرده و تلاش میکنیم با افراد که از این دو صفت برخوردارند رابطه دوستی برقرار کنیم. کسی که قدرتمند باشد اما مهربان نباشد تحسین برانگیز است اما ضرورتاً کارپرماتیک نیست. چنین فردی میتواند مغرور یا بی تفاوت به نظر برسد از طرف دیگر یک فرد مهربان ولی به چندان قوی ممکن است دوست داشتنی باشد اما کاریزماتیک نیست دیگران چنین فردی را گاهی بلند پروار یا بیش از حد مطیع میدانند
دو نامزد انتخابات ۱۸۶۸ بریتانیای کبیر را در نظر بگیرید؛ “ویلیام گلدستون” و “بنجامین دیزرائیلی”. آنها که از قدرت، هوش و دانش یکسانی برخوردار بودند، برای پست نخست وزیری با یکدیگر رقابت میکردند. یک زن که با هر دو به طور مجرا ناهار خورده بود، نظر خود را درباره این دو نفر با رسانه ها در میان گذاشت؛ گلدستون با قدرت خود او را تحت تأثیر قرار داد، اما فرد مهربانی نبود. در مقابل دیزرائیلی که با حضور واقعی و صمیمی خود از او پذیرایی کرده بود، احساس خاص و شگفت انگیز بودن را به او انتقال داد.
آن زن چنین گفت: “بعد از صرف ناهار با آقای گلدستون، فکر کردم که او باهوش ترین فرد در انگلستان است؛ اما بعد از ناهارم با آقای دیررائیلی، احساس کردم این من هستم که در انگلستان از همه باهوش ترم.” عجیب نیست که فرد مورد علاقه آن زن دیزرائیلی بود، زیرا او کسی بود که کمک میکرد دیگران نسبت به خودشان احساس بهتری داشته باشند.
سبک کاریزمای متناسب خود را داشته باشید
همانگونه که افراد مختلف از نظر شخصیتی با هم تفاوت دارند، افراد کاریزماتیک نیز به هم شبیه نیستند. ما چهار سبک متفاوت کاریزما داریم:
- کاریزمای توجه
- کاریزمای بصیرت
- کاریزمای مهربانی
- کاریزمای قدرت
البته انواع دیگری از کاریزما نیز وجود دارد اما سبک های ذکر شده بسیار کاربردی بوده و استفاده از آنها برای همه افراد امکان پذیر است.
کاریزمای توجه به مردم نشان می دهد که شما کاملاً در کنار دیگران حضور دارید، به آنها توجه کامل دارید و با صبر و حوصله به تک تک حرفهای آنها گوش می دهید. نمونه بارز این نوع کاریزما “ایلان ماسک” مدیر عامل شرکت خودروسازی تسلا موتورز است. او که فردی درونگرا است، دو نمایشگر بزرگ روی میز کارش در تسلا موتورز دارد تا خود را از دید دیگران پنهان کندز اما به محض اینکه از پشت میر کارش بلند میشود همه حضور و توجه او را کاملاً حس می کنند. او این کار را بدون آنکه چیزی گفته باشد تنها با زبان بدن خود انجام میدهد.
کاریزمای بصیرت الهام بخش است و به دیگران کمک می کند تا باوری را در خود شکل دهند. در این نوع کاریزما الهام بخش بودن پیام و اعتماد به نفس داشتن بسیار مهم است. باید پیامی الهام بخش داشته باشید که از صحت آن اطمینان دارید و باید بتوانید آن را با اعتماد به نفس به دیگران منتقل کنید. “استیو جابر” در این کار مهارت خاصی داشت او پیام خود را با چنان شور و هیجان و اطمینانی بیان میکرد که موجب میشد با تمام وجود او را تأیید کنید و با او همراه شوید
کاریزمای مهربانی به مردم اجازه میدهد بدون هیچ قضاوتی دیده و پذیرفته شوند؛ درست مثل “دالایی لاما” رهبر دینی بودانیان تبت. مردم دالایی لاما را دوست داشتند، چون می دانستند که او نسبت به همه مهربان است و افراد را با همه تفاوت هایشان به طور کامل می پذیرد. در نهایت کاربرهای قدرت به دیگران اطمینان میدهد که شما توانایی تغییر زندگیشان را دارید. کسانی که از این کاریزما بهره میبرند از یکی از مصادیق قدرت مانند پول یا جایگاه اجتماعی برخوردارند. قدرتمندترین نوع کاریزما همین نوع است و می تواند هم خوب باشد و هم بد. نمونه خوب آن صدراعظم آلمان “آنگلا مرکل” و نمونه بد آن رهبر حزب نازی های آلمان “آدولف هیتلر” است.
اما چگونه یک سبک کاربرهای درست انتخاب کنیم؟ در موقعیتهای مختلف می بایست از سبک های متفاوتی استفاده کنید. این موضوع به سه چیز بستگی دارد: شخصیت شما، اهداف شما و موقعیتی که در آن قرار دارید. با این حال هرگز نباید بر خلاف چیری باشید که جزو ویژگی داتی شماست و عده ای آن را می پسندند.
در مورد اهداف نیز باید ببینید که میخواهید مردم چه احساسی نسبت به شما داشته باشند یا چه واکنشی از خود نشان دهند. به عنوان مثال اگر خبر بدی برای آنها دارید، کاریزمای مهربانی بهترین گزینه است زیرا مهربانی به دیگران کمک میکند تا با آرامش بیشتری خبر ید را بپذیرند استفاده از قدرت در چنین موقعیتی انتخاب مناسبی نیست زیرا احتمالاً خودخواه یا ظالم به نظر برسید. شما باید سبک خود را با موقعیت های مختلف منطبق کنید، میتوانید سبکهای مختلف را با هم ترکیب کرده یا از چند سبک استفاده کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید.
اصول رفتاری افراد کاریزماتیک چیست؟
-
ظاهر آراسته و مرتب داشته باشید.
ظاهری آراسته و تمیز از اهمیت بالایی برخوردار است. هماهنگی و پاکیزگی شما ناخودآگاه شما را جذاب میسازد. برخی افراد به اشتباه فکر میکنند که برای جذابیت باید زحمت زیادی بکشند و به شکلهای عجیب و غریب تغییر کنند. اما مهمترین اصل این است که مرتب و هماهنگ باشید و در عین حال ساده عمل کنید. نامرتب بودن حتی حرفهای زیبا و اثرگذار شما را تحت تأثیر قرار میدهد. فردی که همیشه والدین خود را با ظاهری مرتب میبیند، ظاهر آراسته فرد ناشناختهای را نمیفریبد، چرا که ممکن است جاذبه ظاهری، تأثیرات منفی او را از اثرات مثبتش بیشتر کند.
-
کمتر صحبت کنید و بیشتر گوش دهید.
غالباً افراد به اشتباه برای جذاب تر شدن بیشتر صحبت میکنند و شلوغ میکنند. سکوت تأثیر ذهنی و روانی قوی دارد؛ زمانی که شما کمتر صحبت میکنید، فرصتی برای تأمل و ایجاد حضور دارید. در سکوت، شما اجازه میدهید تا خلاء اطرافتان پر شود و هر خلاء جاذبه را افزایش میدهد. به جای آنکه بیشتر صحبت کنید، با گوش دادن به دیگران، عاقلتر و قابل اطمینانتر نشان داده میشوید. سکوت، اعتماد به نفس را به تصویر میکشد و زمینهای مساعد برای ایجاد صمیمیت فراهم میکند.
-
ملایم و با تُنِ آرام سخن بگویید.
ملایم صحبت کردن و تن صدای آرام میتواند بر سیستم فکری شنونده تأثیرگذار باشد. این رویه نه تنها احساس راحتی و اطمینان در فرد ایجاد میکند، بلکه موجب افزایش تمرکز و استماع دقیق نیز میشود. صدای آرام و نرم، فضایی احساسی و مهربانی ایجاد میکند که موجب فهم و درک عمیقتر از مطالب مطرح شده میشود.
-
گوش دادن فعال را بکار ببرید.
اگر ﻫﺪف ﺷﻤﺎ از معاشرت با دیگران داﺷﺘﻦ ارﺗﺒﺎﻃ ﻣﻮﺛﺮ اﺳﺖ، گوش دادن ﯾکی از ﻣﻮاردی اﺳﺖ که ﻻزم دارید آموزش ببینید. گوش دادن فعال نشان از اهمیت و احترام به گوینده دارد. در گوش دادن ﻓﻌﺎل، ﻋﻼوه ﺑﺮ اینکه ﻣﺎ دل و ﺟﺎنمان را ﺑﻪ ﺧﺪﻣﺖ شنیدن سخنان طرف مقابلمان گرﻓﺘﻪاﯾﻢ، ﻃﻮري رﻓﺘﺎر میکنیم که اﯾﻦ نوع گوش دادن را طرف مقابلمان هم حس کند. این احساس ارتباط عمیقتر و اهمیت به شناخته شدن در فرد را ایجاد میکند. پس ﺑﻌﺪ از ﻫﺮ چند ﺟﻤﻠﻪ، ﺑﻪ ﻃﺮﻓﺘﺎن ﺑﻔﻬﻤﺎﻧﯿﺪ که ﺑﻪ ﺣﺮفﻫﺎﯾﺶ توجه دارید. این عمل می تواند از طریق زبان بدن یا آواهای کلامی انجام شود.
-
ﻟﺒﺎس و ﺗﯿپ ﻇﺎﻫﺮی مناسبی داشته باشید.
پوشش و لباس یک تأثیر مهم در جذابیت و کاریزمای افراد ایفا میکند. لباسهای مرتب و متناسب با موقعیت نه تنها اعتماد به نفس فرد را افزایش میدهند بلکه از اهمیت و دقت او در نظر گرفتن جزئیات نیز خبر میدهند. استایل متنوع و مدرن در پوشش میتواند نشانگر شخصیت پویا و ذهن باز فرد باشد و در نهایت، این عناصر همگرا به جلب توجه و جلب اعجاب مخاطبان کمک میکنند.
-
زیاد سوال نپرسید و فقط پاسخگو هم نباشید.
فراموش نکنید افراد تا زمانی برای یک دیگر جذاب هستند که هنوز نقاطی برای کشف کردن در فرد مقابل داشته باشند. پس در گفت و گو ها فقط اطلاعات دهنده نباشید. همچنین در نظر داشته باشید که زیاد هم سوال نپرسید. پرسیدن بیش از حد سوالات میتواند باعث کاهش جریان مکالمه شود و از تعامل طبیعی در گفتوگو ممانعت کند.
-
در شوخی کردن از حد مجاز بیشتر نروید.
شوخی بیش از حد مجاز ممکن است به شخصیت ساخته شده در ذهن مخاطب از شما آسیب بزند، زیرا ممکن است حدود احترام و حساسیت فرد را نادیده بگیرید. همچنین ﺷﻮخی ﻓﺮاوان از اﻧﺮژی ذﻫنی و ﺟﺬاﺑﯿﺖ ﺷﻤﺎ کم خواهد کرد.
هفت اشتباهات رایج در مورد کاریزما
در موضوع کاریزما، بسیاری از افراد ممکن است به اشتباهات رایج بیفتند که ممکن است تأثیر منفی بر کاریزمای شخصی آنها داشته باشد. در زیر به برخی از این اشتباهات اشاره میشود:
-
تلاش برای جلب توجه بیمورد: یکی از اشتباهات رایج این است که افراد تلاش کنند به هر قیمتی توجه دیگران را جلب کنند. این موضوع ممکن است منجر به ارائه کاریزما به شکلی مصنوعی و نادرست شود.
-
پوشش یکنواخت و تلاش برای فرمولیک کردن کاریزما: هر فرد دارای ویژگیها و استعدادهای خود است. تلاش برای فرمولیک کردن کاریزما و تقلید از دیگران میتواند به از دست دادن اصالت ویژگیهای شخصیتی منجر شود.
-
استفاده از کاریزما به شکل منفی: استفاده از کاریزما به نحوهای که به نظر بیاندهنده اعتماد به نفس یا خودمختاری نیست، میتواند به جایگاه منفی شما در نظر مخاطبان بیافتد.
-
پوشیدن ماسک و نقاب: این اشتباه زمانی رخ میدهد که فرد سعی میکند یک شخصیت مصنوعی و متفاوت از ویژگیهای واقعی خود نشان دهد. این موضوع خطر بزرگیست که میتواند به دیگران احساس کذب و عدم اصالت شما را بدهد.
-
بیتوجهی به احترام: کاریزما همیشه باید با احترام به دیگران همراه باشد. اگر کسی احساس کند که کاریزمای شما موجب فراموش کردن احترام به او شده است، ممکن است ارتباط شما به خطر بیافتد.
-
- کاریزما تنها در مورد ظاهر است: کاریزما یک ویژگی چندافزایی است که شامل جوانب مختلف شخصیت و رفتار فرد میشود.
همه این اشتباهات نشاندهنده ضرورت فهم عمیقتری در مورد کاریزما و استفاده هوشمندانه از آن است. بهتر است هر فردی ابتدا استعدادها و ویژگیهای فردی خود را بشناسد و سپس با احترام و صداقت از کاریزمای خود بهره ببرد.
شش تمرین برای کاریزما داشتن
- برای داشتن یک ارتباط گرم و جذاب با کسی، از رو در رو نشستن با او اجتناب کنید. از این پس حواستان باشد برای معاشرت با افراد کنار آنها با با رعایت یک راویه ۹۰ درجه بشینید چرا که در این موقعیت افراد بیشترین احساس راحتی را دارند.
- قبل از یک جلسه مهم یا پیش از دیدار با فردی که قدری ترسناک به نظر می آید موارد زیر را رعایت کنید:
مطمئن شوید که راحت هستید و میتوانید به راحتی نفس بکشید هر قسمتی از لباستان را که لازم است شل کنید؛
بلند شوید و بدنتان را کمی تکان دهید، پاهایتان را به اندازه عرض شانه ها باز کنید و دست هایتان را به سمت بالا بکشید سپس به سمت پهلوهایتان باز کنید؛
در سینه تان بدمید و تلاش کنید تمام فضا را اشغال کنید؛
شانه هایتان را به سمت بالا و سپس عقب متمایل کنید؛
تصور کنید ژنرالی هستید که میخواهد از نیروهایش سان بیند؛ - حین سخنرانی با گفتگو با کسی به طور مداوم این موارد را رعایت کنید:
بدنتان را بررسی کنید و مطمئن شوید که هیچ حالت بدنی تنش زایی به حال درونتان آسیب وارد نکند؛
با کشیدن نفس عمیق بدنتان را آرام کنید؛
به چیزهای کوچک و خوب فکر کنید، چیزهایی مثل توانایی نفس کشیدن و صحبت کردن؛
در حین صحبت اگر می توانید تصور کنید فردی را که دوستش دارید ۲۰ ثانیه در آغوش گرفته و می فشارید؛
از آنجایی که مغز توانایی تمییز میان واقعیت و خیال را ندارد اکنون شما صاحب زبان بدن اثرگذار گرم و متقاعد کننده ای شده اید؛ -
در مکالماتی که پس از این خواهید داشت به هیچ وجه صحبت طرف مقابل را قطع نکنید. همچنین پیش از پاسخ دادن به کسی، یک یا دو ثانیه مکث کنید و اجازه دهید حالت چهره تان تأثیری که گفته آنها بر شما داشته را نشان دهد؛
-
اگر فردی درونگرا هستید و به طور دانی در گردهمایی های اجتماعی بزرگ احساس راحتی نمی کنید، میتوانید هر بار که در چنین مجامعی شرکت می کنید برای اینکه انرژی لازم برای کارپرماتیک بودن داشته باشید، زنگ تفریح های درونگرایانه کوچکی به خود بدهید، مثلاً برای دقایقی به گوشه ای بروید و استراحت کنید.
-
اگر یک رنجش روحی سمج شما را آزار میدهد، یک واقعیت جایگرین خوب برای آن پیدا کنید. تصور واقعیت های جایگزین آرامش درونیتان را باز میگرداند. مثلاً اگر ترافیک باعث شود که دیر به جلسه مهمتان برسید و دچار اضطراب شوید از خودتان بپرسید” اگر این تأخیر پیامد خوبی برای من داشته باشد چه؟” میبینید که مغزتان شروع می کند به یافتن پاسخ های خلاقانه و در نهایت متوجه میشوید که تأخیر کردن بدترین اتفاق دنیا نیست ممکن بود تصادف کنید یا رودتر برسید و معطل دیگران شوید و…
معرفی کتاب های مرتبط
کتاب «میلیاردر کاریزماتیک» نوشتهٔ رابرت کیوساکی و کیم کیوساکی
کتاب «شخصیت کاریزماتیک» نوشته برایان تریسی
کتاب «شخصیت کاریزماتیک» یک اثر ارزشمند از نویسندهٔ مطرح برایان تریسی است که به بررسی و توضیح اهمیت شخصیت کاریزماتیک و تأثیر آن در زندگی اجتماعی و حرفهای افراد میپردازد. این کتاب به خوانندگان راهنمایی جامع و عملی ارائه میدهد تا چگونه میتوانند شخصیت خود را با استفاده از مهارات کاریزماتیک تقویت کرده و در زندگی خود تأثیرگذارتر شوند. از مواردی که در این کتاب مورد بررسی قرار میگیرد، شامل ارتقاء مهارات ارتباطی، تواناییهای لیدری، و ساختن یک شخصیت جذاب و مؤثر میباشد.
سوالات متداول در مورد کاریزما
کاریزما میتواند ترکیبی از ویژگیهای ذاتی و مهارتهای اکتسابی باشد. با تمرین و توسعه مهارتهای ارتباطی، افراد میتوانند کاریزمای خود را افزایش دهند.
نه، کاریزما بیشتر به ویژگیهای شخصیتی و مهارتهای ارتباطی مربوط میشود تا ظاهر فیزیکی. حضور و رفتار مثبت میتوانند جذابیت بیشتری ایجاد کنند.
بله، بسیاری از جنبههای کاریزما مانند مهارتهای ارتباطی، زبان بدن و تکنیکهای گفتگو را میتوان از طریق مطالعه و آموزش یاد گرفت و تمرین کرد.
فرم درخواست مشاوره دوره آموزشی
مشاوره آموزشی رایگان
شما این فرصت را دارید، با تکمیل فرم زیر، قبل از انتخاب دوره آموزشی مناسب خود، از مشاوره رایگان کارشناسان آموزشی مجموعه فراکوچ استفاده نمائید.
اشتراک ها: چطور بهترین خودمان باشیم؟ 18 روش برای بهترین بودن - فراکوچ - آکادمی بین المللی فراکوچ
واقعا اعتماد به نفس همه چیزه
همه جا مهمترین عامل اعتماد به نفسه
کتاب آقای برایان تریسی خیلی جذاب بود من چند سال پیش خوندمش و کلی روی رفتارم از همون موقع تا الان تاثیرگذار بوده به همه پیشنهاد میکنم بخوننش
کاریزما اکثرا در همه بخش های زندگی تاثیر میزاره حتی بیزنس اینو با قطعیت میشه گفت
تمرین های کاریزماتیک شدنتون مفید بود، این مهارت رو من در حال حاضر با فیلم های آموزشی داخل یوتیوب هم دارم تمرین می کنم
ولی انگار بعضی افراد به صورت ذاتی کاریزماتیک هستند، واقعا بهشون حسودیم میشه😭