کوچینگ‌سازمانی چطور به رشد سازمان کمک می کند؟

کوچینگ سازمانی چیست؟ فراکوچ

استراتژی های مختلفی وجود دارد که سازمان ها و کسب و کارها می توانند برای بهبود عملکرد کارکنان، افزایش بهره وری و توسعه فرآیندهایی که از اهداف کسب و کار پشتیبانی می کنند استفاده کنند؛ که یکی از این استراتژی ها، کوچینگ با رویکرد سازمانی آن است. با گذشت زمان، مهارت‌کوچینگ تکامل یافته و رشد کرده است. امروزه مدیران، رهبران، مدیران منابع انسانی و متخصصان توسعه استعداد نیز از شایستگی های کوچینگ در تعاملات روزانه در محیط کار خود استفاده می کنند. هدف کوچینگ‌سازمانی عمدتاً تغییرات سیستماتیک و مثبت در کسب و کارها است. این مهارت اغلب برای کمک به سازمان ها در دستیابی به اهداف استراتژیک، افزایش قابلیت رهبری و ایجاد تغییر فرهنگ استفاده می شود. علاوه بر این، کوچینگ مزایای مختلفی را برای مشاغل در هر اندازه که هستند، ارائه می دهد. هنگامی که کوچینگ به طور موثر انجام شود، به کارکنان کمک می کند به طور سازنده در محیط سازمان خود رشد کنند. با ظهور کوچینگ، سازمان ها از آن برای ایجاد تحولات مثبت در هر سطحی استفاده می کنند؛ اما ماهیت و کاربرد‌کوچینگ‌سازمانی‌چیست؟ در این مقاله، چیستی کوچینگ‌سازمانی، کارهایی که متخصصان در این زمینه انجام می ‌دهند، انواع مختلف کوچینگ‌سازمانی و چگونگی تاثیرگذاری این رویکرد بر کسب و کار را بررسی می کنیم.

 کوچینگ‌سازمانی‌چیست؟  (Coaching in organizations )

امروزه، سازمان‌ ها و کسب و کارها ناچار به رقابت در بازارهایی پویا، رقابتی و جهانی می‌ شوند و این امر مستلزم بررسی بیشتر در خصوص فرآیندها و ابزارهایی است که مدیران را برای موفقیت در چالش‌ها آماده می کند. در این میان، منابع انسانی به‌عنوان کلیدی‌ ترین منبع سازمان، نقش مهمی در افزایش بهره ‌وری ایفا می ‌کند. با توجه به اهمیت روزافزون حفظ کارمندان و ارتقاء مهارت ‌ها و نگرش‌ های آن ‌ها در راستای نیل به اهداف مشخص سازمان، کوچینگ‌سازمانی به‌عنوان ابزاری کارآمد مورد توجه ویژه ‌ای قرار گرفته است. به طور کلی، کوچینگ سازمانی تغییرات سیستمی را در یک سازمان هدف قرار می دهد. به عبارتی، کوچینگ‌سازمانی یک استراتژی بهبود سازمان است که بر تغییرات سیستمی داخلی تمرکز دارد. این مهارت رویکردی است که بر تیم ‌هایی که یک کسب‌ و کار را تشکیل می‌ دهند تمرکز می‌ کند و فرصت‌ هایی را برای بهبود در اختیار آن‌ ها قرار می ‌دهد تا از اهداف کلی سازمان حمایت کند.

کوچینگ‌سازمانی از طریق سرمایه ‌گذاری در فرآیندها و برنامه ‌های سازمان، که شامل آموزش و انتقال دانش است حاصل می‌ شود و هدف آن دستیابی به نتایج بهتری است که می ‌تواند بر عملکرد مالی و غیر مالی سازمان تأثیر بگذارد و اثربخشی آن را افزایش دهد. درواقع، کوچینگ در حوزه سازمانی نه تنها ابزاری برای مدیران و رهبران سازمان ‌ها است، بلکه ابزاری کاربردی برای همه افراد سازمان نیز به شمار می‌رود. با استفاده از این ابزار، انگیزه و خلاقیت کارمندان افزایش یافته و در نتیجه آن بهره‌ وری سازمان نیز بیشتر خواهد شد.

 ارتباط کوچینگ و فرهنگ سازمان

برای به ‌کارگیری کوچینگ در سازمان، ابتدا باید فرهنگ‌سازمان در جهت توسعه فردی و سازمانی به حد مطلوب برسد. وجود موارد زیر در یک سازمان نشان از فرهنگ بالای آن سازمان دارد:

  • دارای محیطی آموزنده است؛
  • کارکنان دانش و تجربیات را با یکدیگر به اشتراک می ‌گذارند و این اشتراک ‌گذاری مورد تشویق قرار می‌ گیرد؛
  • هر فرد بدون نگرانی از اشتباهات مرتکب شده درس می ‌گیرد و بازخوردها را دنبال می ‌کند؛
  • کارکنان به طور مداوم به خلق ایده ‌های جدید تشویق می ‌شوند؛
  • تفاوت بین افراد پذیرفتنی است و از آن به ‌عنوان یک امتیاز برای خلق موقعیت ‌ها و ایده‌ های مختلف استفاده می ‌شود؛
  • مدیران از کوچ برای رشد و پیشرفت عملکرد سازمان ‌ها استفاده می ‌کنند.

 چرا حضور یک کوچ برای کسب‌ و کار و سازمان شما ضروری است؟ (مزایای‌کوچینگ‌سازمانی)

کوچینگ برای رسیدن به هدفی خاص، تکنیکی منعطف و سریع است و نتایج مثبتی را هم برای کارکنان و هم برای سازمان به همراه خواهد داشت.  به طور خلاصه، کوچینگ سازمانی مزایای بسیار زیادی دارد که از جمله آن می ‌توان به مواردی چون کاهش هزینه های استخدام، حفظ دانش بالقوه کارکنان و جلوگیری از ایجاد مانع در مرحله بهره وری و … اشاره کرد. از این رو، سرمایه گذاری در حوزه کوچینگ سازمانی می تواند سازمان شما را برای افراد حرفه ای آماده و به موفقیت شما کمک کند. اکنون به تشرییح برخی مزایای کوچینگ سازمانی می پردازیم:

بهبود مشارکت کارکنان

کوچینگ سازمانی می ‌تواند به سازمان ‌ها کمک کند تا مشارکت کارکنان را بهبود بخشند؛ زیرا متخصصانی که احساس می ‌کنند کوچ ها برای ایده‌ها و نظرات آن ها ارزش قائل هستند، ممکن است در مورد نقش خود در سازمان مشتاق‌تر باشند و بر تحقق اهداف داخلی سازمان تمرکز کنند. هنگامی که مدیر یک بخش حس مشارکت داشته باشد، این حس ممکن است در سراسر تیم او پراکنده شود و در نهایت، به سازمان کمک می کند.

افزایش نرخ حفظ کارکنان

کسب‌ و کارها ممکن است از کوچینگ سازمانی برای افزایش نرخ حفظ کارکنان و افزایش رضایت آن ها استفاده کنند. همچنین، وقتی افراد با عملکرد بالا واقعاً احساس می ‌کنند که بر تصمیم ‌گیری سازمان تأثیر می‌ گذارند و حتی تصمیم‌ گیری می‌ کنند، تمایل دارند مدت بیشتری در سازمان بمانند و فعالانه مشارکت کنند.

افزایش اشتیاق در محیط کار

سازمان‌ ها ممکن است از کوچینگ سازمانی برای افزایش اشتیاق در محیط کار استفاده کنند و به رهبران و کارکنان کمک کنند تا در تصمیم‌ گیری‌ ها و برنامه‌ های مهم سازمان خود مشارکت داشته باشند. کوچینگ سازمانی از سازمان ها می خواهد که زمان و منابع بیشتری را برای یادگیری و توسعه حرفه ای کارکنان خود سرمایه گذاری کنند. این امر می تواند با نشان دادن اینکه سازمان به رشد افراد و تیم ها اهمیت می دهد، روحیه داخلی را تقویت کند.

افزایش مسئولیت پذیری کارکنان

سازمان ها ممکن است با هدف افزایش مسئولیت پذیری کارکنان خود تصمیم به اجرای کوچینگ سازمانی بگیرند. در کوچینگ سازمانی، همه چیز در ارتباط با هدایت اقدامات و ایجاد مسئولیت است. تعهدات در یک محیط گروهی، همراه با اعطای توانمندی لازم برای انجام کارها صورت می پذیرد. ماهیت کوچینگ سازمانی، مسئولیت ‌پذیری را هدایت و اقدامات را بسیار قابل مشاهده می‌ کند.

بهبود عملکرد و تقویت روحیه کارکنان

کوچینگ سازمانی باعث افزایش روحیه می شود. تیم ها و افراد احساس می کنند در استراتژی سازمان مشارکت دارند. روحیه همچنین در سطح سازمانی و فردی، با افزایش سرمایه گذاری در یادگیری و توسعه افزایش می یابد. به طور خلاصه، کارمندان با سرمایه گذاری در قالب کوچینگ سازمانی، احساس ارزشمندی می کنند.

ایجاد فرصت برای توسعه شخصی کارکنان

کوچینگ به کارمند کمک می کند تا اهداف شغلی خود را با انتظارات سازمان تطبیق دهد و با آن هماهنگ شود. کوچینگ به کارکنان این امکان را می دهد که نگرانی ها و مسائل را در درون خود حل و فصل کنند و بین کارمندان اعتماد بیشتری ایجاد شود. همه این ها می تواند به کاهش سوء تفاهم ها و تعارضات بین کارکنان و افزایش رضایت شغلی آن ها کمک کند.

بهبود کارایی تیم

جدا از توسعه کارکنان، کوچینگ سازمانی همچنین می تواند بخش، تیم و سازمان را بهبود بخشد. کوچینگ به رهبران این امکان را می دهد تا نقاط قوت و ضعف هر کارمند را تعیین کنند و از منابع موجود برای حفظ عملکرد کارآمد کل تیم استفاده نمایند.

تمرکز بر توسعه سازمان

کوچ های سازمانی برای شناسایی نقاط ضعف (قابل بهبود) در یک سیستم سازمانی آموزش دیده اند. آن ها می توانند هر چیزی، از فقدان قدرت مدیریت تا مهارت های توسعه نیافته کارکنان را مشخص کنند. یک کوچ سازمانی می تواند به تنظیم دقیق نیازهای یک سازمان کمک کند. این امر به توسعه شایستگی های اصلی و حصول اطمینان از حداکثر بهره وری سازمان کمک می کند.

ایجاد تغییرات فرهنگی و رفتاری

کوچینگ سازمانی به رهبران و مدیران کمک می کند تا تغییرات رفتاری و فرهنگی سازمان را هدایت کنند. کوچینگ می تواند یک فرهنگ مثبت در حل مسائل ایجاد کند و عملکرد سازمان را در کل بهبود بخشد.

کوچ درون‌سازمانی و برون‌سازمانی، مزایا و معایب

سازمان ‌ها برای استخدام کوچ از دو روش استفاده می ‌کنند: یا از کوچ برون‌ سازمانی استفاده می ‌کنند؛ یعنی یک کوچ حرفه ‌ای خارج از سازمان را برای آموزش و کوچینگ کارکنان استخدام می ‌نمایند و یا با هدف به ‌کارگیری کوچ درون ‌سازمانی، تعدادی از نیروهای انسانی سازمان را در حوزه کوچینگ آموزش می دهند تا آن ها قادر آموزش یا کوچ سایر کارکنان سازمان باشند.

کوچ درون‌ سازمانی از چند نظر بسیار مناسب است؛ زیرا فردی که داخل سازمان فعالیت می ‌کند، با فرهنگ سازمان یا کسب و کار آشنایی واز ساختار شناخت کامل دارد، در دسترس است و این امکان را دارد که تمامی موارد قابل‌ توجه در طول دوره کوچینگ را در فعالیت ‌های روزانه به کار گیرد. از طرف دیگر، در این نوع از کوچینگ سازمانی، کوچ از همه سیاست‌ ها و برنامه ‌های سازمان اطلاع دارد و ممکن است این امر بر روند کار وی تاثیرگذار باشد.

از طرفی، کوچ ‌های برون‌ سازمانی به خاطر اینکه تنها حرفه ‌شان کوچینگ است، تمرکز ۱۰۰ درصدی بر کار خود دارند و در نتیجه بازدهی بهتری خواهند داشت. در این نوع کوچینگ، تنها موردی که برای سازمان ممکن است دشوار باشد، پرداخت هزینه ‌های بالا است.

انواع‌کوچینگ‌سازمانی

انواع مختلفی از کوچینگ‌ سازمانی وجود دارد که می ‌توانند بسته به اندازه سازمان و نیازهای منحصر به فرد آن‌ مورد استفاده قرار گیرند. در ادامه به معرفی هر یک خواهیم پرداخت:

کوچینگ اجرایی و کوچینگ رهبری

کوچینگ اجرایی که کوچینگ رهبری نیز نامیده می ‌شود، یکی از رایج‌ ترین شکل‌ های کوچینگ است که در اختیار سازمان ‌ها قرار می ‌گیرد. این نوع از کوچینگ، بر کارکنان سطوح بالا تمرکز می ‌کند و به آن ها پشتیبانی و آموزش لازم برای رهبری مؤثر تیم‌ ها و دستیابی به اهداف سازمانی را ارائه می‌ دهد. مدیر اجرایی با شرکت در جلساتی با حضور یک کوچ، با افزایش اعتماد به ‌نفس، انگیزه، تغییر سبک رهبری و کشف استعداد خود، به تغییر در یک سازمان و توسعه و پیشرفت آن کمک می ‌کند. کوچ اجرایی روش تصمیم‌ گیری بهتر را به مدیر مربوطه نشان می دهد؛ به عبارتی، ارزش توسعه شخصی و استراتژی های رهبری موثر را برجسته می کند. همچنین، کوچینگ به مدیران کمک می کند در جهت پیشرفت شغلی، رفتارها یا عادت هایی را که ممکن است رشد آن ها زا محدود کند، حذف کنند تا بتوانند به سمت‌های سطح بالاتر ارتقاء یابند.

کوچینگ شراکتی – گروهی و تیمی

این نوع کوچینگ بیشتر شبیه به کوچ کردن یک تیم می‌ باشد؛ یعنی کوچ یک تیم را برای رسیدن به هدف واحد حمایت می ‌کند. در کوچینگ شراکتی اهداف مشترک تیم در نظر گرفته می‌ شود. در این مورد، کوچ باید درک صحیحی از هدف سازمان یا تیم داشته باشد. این روش از کوچینگ، حل مسائل تیم و ارتباطات و تصمیم‌ گیری ‌های تیم را پشتیبانی می ‌کند. کوچینگ تیمی می تواند به گروه های درون سازمان کمک کند تا با یکدیگر برای دستیابی به یک هدف مشترک همکاری کنند و به همه اعضا این امکان را می دهد که احساس ارزشمندی داشته باشند. تیم‌ ها معمولاً در تمام جنبه‌ های یک کسب ‌و کار حضور دارند. بنابراین، ضروری است که به طور منسجم عمل کنند تا به اهداف خود دست یابند.

کوچینگ منابع انسانی

یک کوچ منابع انسانی خود را شریک و حامی مدیر یا سرپرست مجموعه می‌ داند و کمک می‌ کند تا او نقاط مثبت خود را دریابد و در صدد شکوفایی آن‌ ها برآید. این کوچ عامل ایجاد تغییر در سازمان است؛ او مهارت ‌هایی را به مدیر می ‌آموزد و کمک می ‌کند آن‌ ها را در خود نهادینه کند.

مربیگری یکپارچه

این نوع کوچینگ سازمانی بر کسب مهارت تمرکز دارد و به متخصصان کمک می کند تا شایستگی‌ های جدیدی که آموخته‌ اند را در نقش‌ سازمانی خود اعمال نمایند و دانش فنی خود را در دنیای واقعی به کار گیرند.

کوچینگ کسب‌وکار

کوچ مدیران یا صاحبان کسب ‌و کار، آن‌ ها را در رسیدن به موفقیت کسب ‌و کارشان حمایت و پشتیبانی می کند. در این مورد، کوچ باید گاهی در نقش یک منتور ظاهر شود و از تخصص کافی برخوردار باشد و گاهی نیز در نقش مشاور به آن‌ ها در زمینه مالی و غیره، مشاوره تخصصی دهد.

کوچینگ عملکرد

همان ‌طور که از نام آن پیداست، این نوع از کوچینگ بر عملکرد فردی افراد تمرکز دارد. برای ارتقاء شغلی و رسیدن به اهداف ، به کوچ عملکرد نیاز خواهد بود تا فرد با تمرکز بر نقاط قوت و شفاف ‌سازی خواسته ‌ها و ایجاد انگیزه، موانع موجود در مسیر را حذف نماید.

کوچینگ آنلاین

تمام انواع کوچینگ که در بالا مورد بحث قرار گرفت، می توانند در قالب آنلاین نیز ارائه شوند. بدون محدودیت مکانی و زمانی، سازمان ها می توانند از طیف گسترده ای از کوچ ها با مجموعه مهارت های تخصصی بهره مند شوند. همچنین، کارمندان به کار از راه دور عادت کرده اند، بنابراین، اجرای کوچینگ به صورت آنلاین، کار را تسهیل می کند.

 چطور به یک کوچ برای سازمانتان تبدیل شوید؟

افرادی که به کار به عنوان یک کوچ علاقه ‌مند هستند، با گذراندن دوره حرفه‌ ای کوچینگ می ‌توانند کوچ سازمان خود باشند. حال این فرد می‌خواهد مدیر سازمان باشد یا مدیر منابع انسانی آن؛ تنها باید ۳ ویژگی یک کوچ خوب را داشته باشد:

۱) گوش‌سپاری عمیق؛

۲) ارائه بازخورد؛

۳) طرح سؤالات هوشمندانه.

مدیر به ‌عنوان کوچ

مدیران با حس همدلی بالا، علاقه دارند در مسیر رشد و توسعه دیگران به آن ها کمک کنند، به کنترل شدن تمایل ندارند، مشتاق یادگیری و دریافت بازخورد و از استانداردهای بالایی برخوردار هستند؛ این افراد مدیران و در عین ‌حال کوچ‌ های تاثیرگذاری خواهند بود. درواقع، این مدیران خود را تسهیل گر مسیر رشد کارکنان خود می ‌دانند. آن ها عقیده دارند که کوچ سازمان بر توانمندسازی، توسعه و پیشرفت، حمایت و پشتیبانی و حذف موانع تأکید دارد. اگر مدیران تلاش کنند که در حین خدمت خود در سازمان، یادگیری ‌های ضمن خدمت را فراموش نکنند و به گفت ‌و گوهای بین خود و کارکنانشان توجه بیشتری داشته باشند، می ‌توانند عملکردهای قابل بهبود را به یک فرصت رشد و پیشرفت تبدیل نمایند.

  چرا مدیران سبک مدیریت مبتنی بر کوچینگ را انتخاب می‌کنند؟

در دنیای مدرن کنونی، روش‌ های نوین مدیریت می ‌توانند با کوچینگ ادغام شوند و ایجاد تغییر کنند. درواقع، به جای مدیریت عامرانه یا دستوری، بکارگیری مدیریت مشارکتی، هم فکری و رفتار به منزله یک کوچ، تضمینی بر موفقیت و مدیریت بهتر سازمان خواهد بود.

شاخصه های یک کوچ مؤثر برای سازمان:

  • کوچ، مناسب با نیاز و خواسته سازمان باشد؛
  • کوچ و سازمان ارتباط خوب و مناسبی با هم برقرار کنند؛
  • روابط کوچ و سازمان منجر به دریافت کیفیت مطلوب و بازخوردهای مثبت شود.

 چطور یک کوچ سازمانی انتخاب کنیم؟

توسعه یک برنامه کوچینگ سازمانی در سازمان شما می تواند پر از چالش های احتمالی باشد. اگر تصمیم دارید به صورت برون سازمانی از یک مجموعه ارائه خدمات کوچینگ استفاده کنید، هرگونه اشتباه می تواند هزینه و زمان زیادی برای شما داشته باشد؛بنابراین، هنگام بررسی و انتخاب مؤسسات کوچینگ، باید بدانید به دنبال چه باشید و چه اقداماتی را انجام دهید. علاوه بر این، اگر می خواهید کوچ یک سازمان باشید، ضروری است بدانید چه کاری باید انجام دهید. در این رابطه، مراحل زیر مطرح می شود:

رزومه سازمان را بررسی کنید

نتایج سایر سازمان هایی که از خدمات کوچینگ مجموعه مورد نظر شما استفاده کرده اند را حتما بررسی کنید. مطمئن شوید که آن مجموعه ارائه خدمات کوچینگ توانسته است راه رسیدن به نتایج مطلوب مشتری خود را  تسهیل کند.

اعتبارنامه های آن را بررسی کنید

گام اول، بررسی اعتبار سازمان است. اطمینان حاصل کنید که یک کوچِ دارای گواهینامه، از سازمان هایی مانند فدراسیون بین المللی کوچینگ (ICF) استخدام می کنید. در نهایت، اگر این سازمان ادعا می‌کند که تجربه کار در دنیای واقعی را دارد، اعتبار و صداقت رزومه آن را ارزیابی کنید.

بر اساس اهداف سازمان، کوچ استخدام کنید

اهداف مشخصی را برای موفقیت سازمان خود تعیین کنید. اگر برای یک تیم فروش، کوچ استخدام می کنید، یا می‌خواهید استراتژی بازاریابی را عمیقاً بررسی کنید، منطقی است که یک کوچ از یک سازمان کوچینگ را استخدام کنید که در این زمینه ‌تخصصی تجربه داشته باشد. به عبارتی، در مورد نیازهای خود بسیار شفاف باشید و در این مورد در ابتدا با کوچ خود صحبت کنید.

به دنبال مجموعه بزرگی از کوچ های معتبر باشید

یک موسسه بزرگ و معتبر کوچینگ می تواند تعداد زیادی از کوچ های حرفه ای مورد نیاز سازمان شما برای رسیدن به هدف را فراهم کند. بسیاری از سازمان های کوچینگ از الگوریتم ‌ها و یادگیری ماشینی استفاده می ‌کنند.

اهداف خود را نسبت به استخدام کوچ مشخص کنید

در نهایت، اهداف خود از استخدام کوچ سازمانی را کاملاً روشن کنید. آیا به صورت درازمدت به دنبال توسعه فرهنگ کوچینگ در سازمان خود هستید؟ آیا به فکر شکل دهی ارزش های سازمان هستید؟ آیا قصد تاثیرگذاری بر روی نتایج را دارید؟ و…. همه این سوالات باید در هنگام استخدام یک کوچ بررسی شوند.

 نتیجه گیری

هدف کوچینگ سازمانی، ایجاد تحول در اساسی ترین سطح در سازمان است. این مهارت نه تنها می تواند دستیابی به اهداف استراتژیک و رشد مدیریت را افزایش دهد، بلکه می تواند تغییرات واقعی و بلندمدت فرهنگی و سازمانی را نیز تقویت کند.

 

آکادمی بین المللی فراکوچ، با سابقه نیم دهه فعالیت تخصصی در حوزه کوچینگ، خدمات کوچینگ سازمانی را متناسب با نیاز سازمان ها و کسب و کارها ارائه می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت رزومه کاری، با ما تماس بگیرید.

 

مشاوره آموزشی رایگان

شما این فرصت را دارید، با تکمیل فرم زیر، قبل از انتخاب دوره آموزشی مناسب خود، از مشاوره رایگان کارشناسان آموزشی مجموعه فراکوچ استفاده نمائید.

 

مشاوران آموزشی
موسسه فراکوچ
پاسخگوی شما هستند
این مقاله توانسته چقدر به شما کمک کند؟