آیا شما در شنیدن خوب هستید ؟
بیاییم صادق باشیم. اگر این وبلاگ را دنبال کرده باشید می دانید که من معتقد هستم گوش دادن یکی از پنج مهارت اصلی کوچینگ است که کوچ ها باید در آن استاد شوند تا بتوانند خدمات سطح بالایی که کوچی های (مراجع) آنها لایقش هستند را به آنها ارائه دهند .در حقیقت من معتقد هستم که این مهم ترین مهارت است چرا؟ زیرا که هر آنچه در فرآیند کوچینگ اتفاق می افتد و به آن وابسته است
چکیده مطالب
اهمیت گوش دادن
در باره اش فکر کنید. بدون گوش دادن تقریباً غیر ممکن است که بتوانید اهداف و واقعیت کنونی کوچی را کشف کنید .چرا که بدون گوش دادن فعال ٰ؛ کوچ قادر نیست با نیازهای حقیقی کوچی که در مغایرت با برنامه ذهنی از پیش تعیین شده خود کوچ است تعامل برقرار کند .
سوالات مناسب ممکن نیست بتوانند در لحظه به ذهن شما برسند بجز با گش دان فعال
چرا که این فرآیند گوش دادن عمیق و از روی توجه است که این سوالات را در ذهن تان جاری می سازد و هیچ کس نمی تواند بدون گوش دادن در فرآیند کوچینگ قرار بگیرد .چرا که گوش دادن در فراینده بحث و مذاکره( در موردی که راجع به آن قرارداد بسته شده است) نقش محوری دارد .
گوش دادن موضوع مهمی است من در جای دیگری در باره کار نانسی کلاین که سیستم جامعی از تعامل گروهی برپایه کیفیت گوش دادنی که اعضای گروه برایش تلاش میکنند بنیانگذاری کرد مطلبی نوشتم . اصول محیط تفکر او در کوچینگ تک نفره هم کاربرد دارد. محیط تفکر در مرکز خودش وابسته به گوش سپردن افراد به یکدیگر با بالاترین احترام ؛ علاقه و اشتیاق و توجه گرم، کامل، همدلانه و حمایت گرانه به یکدیگر از طریق گوش دادن و قطع نکردن صحبت یکدیگر است همانطور که نانسی با درک بالایی این موضوع را بیان می کند گوش دادن مانند یک گلوله است که ذهن بشر را به آتش می کشد و کیفیت توجه شما تعیین کننده کیفیت تفکر سایر افراد است.
اگر کیفیت تفکر سایرین واقعاً به کیفیت توجه ما بستگی دارد این موضوع روشن میشود که گوش دادن با مهارت بالا به عنوان بخشی از فرایند کوچ و کوچینگ؛ واقعاً حائز اهمیت است. یک کوچ حقیقتاً ماهر و بسیار آگاه با توانایی گوش دادن عمیق می تواند مسائل فکری شگفت انگیزی را تسهیل کند.
خروجی یک کوچی نه تنها از طریق مواجه شدن با دیدگاه یک شخص دیگر بلکه از طریق فرصت حقیقتاً شنیده شدن و حقیقتاً درک شدن ؛ شکل می گیرد و زمانی که خروجی شکل بگیرد توانایی دست یافتن به آنچه قبلاً شبیه یک رویا بود محقق می گردد. بسیار خوب همه اینها خیلی خوب است اگر همه کوچ ها چنین شنونده های ماهر و بسیار آگاهی بودند دنیا به جای شگفت انگیزی تبدیل میشد اما آنها این گونه نیستند و ما نیز نباید چنین انتظاری از آنها داشته باشیم حداقل در آغاز سیر سفر کوچینگ شان.(قبل از کسب تجربه یا داشتن تجربه و مهارت اندک)
از این گذشته هر شخصی تواناییهای خودش را دارد و هر شخصی می تواند در بعضی زمینه ها بهبود پیدا کند گوش دادن نقطه قوت همه افراد نیست و اگر شما یکی از آن افرادی باشید که بیشتر تمایل دارد بگوید پاشو برو فلان کار را انجام بده ؛ یعنی انعکاس دادن خودتان برای تان سخت باشدو نتوانید کوچی های پر سر و صدا را تحمل کنید در آن حالت اینکه از شما بخواهند خیلی آرام به صندلی تان تکیه بدهید و علاقه مند و تسهیل کننده باشید تقاضایی دور از ذهن به نظر می رسد .
پس چه کار باید کرد؟
در اینجا ۵ راهکار برای تنظیم کردن خودمان در مسیر بهبود توانایی های گوش دادن در خودمان را پیشنهاد می دهم؟
۵ راهکار برای بهبود گوش دادن
- شرایط را بپذیرید و با خودتان درگیر نباشید .
به یاد داشته باشید هر شخصی یک نوع عدم بینش را با خودش به فرآیند کوچینگ میآورد و من مطمئن هستم شما استثنا نیستید.
در قلب کوچینگ این باور وجود دارد که افراد در درون خودشان دانش و توانایی پیدا کردن مسیرشان به سوی بهبود و پیشرفت را دارند. آنها فقط ممکن است از آن آگاه نباشند و ما کوچ ها نیز استثنا نیستیم بنابراین اگر گوش دادن محبوب شما نیست جرات داشته باشید و یک نفس عمیق بکشید باور کنید که این فرآیند میتواند به وسیله همدلی با خود، صبر و یک برنامه ساده بهبود پیدا کند.
- اینکه گوش دادن چه چیزی است را درک کنید .
سطوح مختلفی از گوش دادن وجود دارد رایج ترین آن گوش دادن برای پاسخ دادن است همینطور که گوش می دهیم در حال فکر کردن درباره ایده های خودمان هستیم.
اینکه آیا با گوینده موافق هستیم یا نه و اینکه چگونه می خواهیم پاسخ دهیم فکر می کنیم این سطحی از گوش دادن نیست که در کوچینگ به آن نیاز داریم بلکه ما به سطح گوش دادن برای درک کردن نیازمندیم تفاوت این دو حیاتی است .
شخصی که گوش دادن برایش مشکل است نیاز دارد که در باره این تفاوت بسیار با دقت فکر کند.
صبورانه روی این موضوع که گوش دادن به منظور درک کردن را از آن خود کنید ؛ کار کنید کسب این دیدگاه می توانند کلیدی برای بهبود مهارت های گوش دادن در شما باشد . بیایید بیشتر بررسی کنیم .
در گوش دادن برای درک کردن توجه به طور خالص بر روی کوچی و آنچه وی می گوید متمرکز می شود.
و توجه بر روی نقطه نظر موافق یا مخالف خودمان یا تصمیم گیری برای آنچه قرار است بعد از صحبت های کوچی بگوییم نیست . ما داریم واقعاً گوش میدهیم و حقیقتاً آنچه گفته میشود را می شنویم تا کوچی را درک کنیم و تصور کنیم که در دنیای او قرار داریم . پس سعی میکنیم مسائل را از طریقی که کوچی آنها را می بیند ببینیم این جا موضوع ما نیستیم بلکه آنها هستند.
اینکه خودتان را در کفش های کوچی حس کنید.را تمرین کنید این معنای گوش دادن برای درک کردن است.
- فقط به کلمات گوش ندهید
ممکن است عجیب به نظر برسد اما زمانی که ما داریم گوش میدهیم نباید روی شنیدن کلمات تثبیت شویم. کلمات مهم هستند اما معانی زیادی از طریق علائم غیر کلامی، حالت های چهره و زبان بدن، کیفیت سکوت ها ،هیجانات زیربنایی، آنچه کوچی نمیگوید ؛ وجود دارد. توجه کردن به این علائم ممکن است پیام های ناگفتهای را آشکار کند که با آنچه کوچی دارد می گوید در تضاد باشد یا گفته های او را کامل کرده مورد حمایت قرار دهد .
چطور می توانیم توجه مان را بر علائم غیرکلامی بهبود ببخشیم؟ این قدم ها را بردارید
ٰ<< خارج از جلسات کوچینگ تمرین کنید یاد بگیرید که ساکت باشید و تعاملات بین مردم را مشاهده کنید به حالات چهره ، زبان بدن و هر منبع ارتباطی غیر کلامی که تشخیص می دهید توجه کنید.>>
با افرادی که فکر می کنید مهارت های ارتباطی خوبی دارند گپ بزنید.
از آنجا که آنها در معنی کردن نشانه های غیر کلامی مهارت دارند ممکن است راهکارهای مفیدی داشته باشند که بتوانید درباره خودتان از آنها استفاده کنید.
- آنچه فکر میکنید شنیدهاید را بازخورد بدهید.
گهگاهی با کوچی این موضوع را بررسی کنید که آیا آنچه گفته است را درک کرده اید؟ تا جایی که می توانید به بهترین شکل آنچه را شنیده اید و خلاصه کنید بدون اینکه تفسیرش کنید یا نقطه نظر خودتان را به آن اضافه کنید. این کار را هر روز در مکالمات تان نیز تمرین کنید و عادت کنید که آنچه دیگران در حقیقت گفته اند را بازگو کنید. این کار توانایی شما برای گوش دادن دقیق را تقویت میکند چراکه از این طریق خودتان را به بررسی درکی که از طرف مقابل داشتهاید فرا میخوانید
- نیاز به یافتن پاسخ یا بر حق بودن را رها کنید
بیشترین مداخله ای که در مسیر گوش دادن و درک کردن گفتههای کوچی قرار می گیرد از تمایل تکانشی ما برای پاسخ دادن ،حل کردن یک مسئله، یا حق داشتن درباره چیزی ناشی می شود .
گاهی اوقات این تمایل ناشی از یک صفت شخصیتی خاص است . گاهی اوقات از احساس عدم امنیت ناشی می شود مخصوصاً اگر شخصی در کوچینگ نسبتاً تازه کار باشد.
با هر دلیلی این طرز فکر می تواند با تعبیه این حقیقت در روح شما که کوچی کاملاً قادر است به خودش کمک کند؛ مبارزه نماید. اگر به عنوان یک کوچ محکم به این باور نچسبید و در درون تان احساس نکنید که نقش شما تسهیل بازیابی اطلاعات خود کوچی است نه ساختن این اطلاعات ؛ پس به شدت لازم است که دیدگاه تان درباره کوچینگ را باز سازی کنید.
کوچینگ به معنی آموزش دادن نیست کوچینگ منتورینگ نیست. کوچینگ یک فعالیت غیرمستقیم است که برپایه گوش دادن بنا شده است گوش دادنی که مانند یک گلوله بدون هیچ ورودی دیگری ذهن بشر را به آتش میکشد اگر حقیقتاً به این موضوع باور ندارید و سعی نمی کنید که هر روز در فعالیت های تان این باورها را زندگی کنید تمام گوش دادن های جهان شما را به جایی نخواهند رساند .
خوب اینها ۵ راهکار من برای بهبود گوش دادن در شما بود امیدوارم که برای شما مفید بوده باشند و مشتاقم که دیدگاه شما را بشنوم
منابع
https://newbycoachlive.wordpress.com/2017/10/23/the-importance-of-listening-in-coaching-and-5-tips-to-improve-it/amp/
مهنازگرجی زاده
دانشپذیر دوره ۴۵
آکادمی بین المللی فراکوچ