همه ما در زندگی با لحظاتی مواجه میشویم که باید تصمیمات مهمی بگیریم، تصمیماتی که میتوانند مسیر زندگیمان را تغییر دهند. از انتخاب شغل مناسب گرفته تا تصمیمگیریهای روزمره، هر یک از این تصمیمات میتوانند تاثیرات بزرگی بر آینده ما داشته باشند. اما چگونه میتوانیم مطمئن باشیم که تصمیماتمان بهترین هستند؟
در این بلاگ، قصد داریم به شما ۱۸ روش کارآمد و مؤثر را معرفی کنیم که به شما کمک میکنند تا با اطمینان بیشتری تصمیم بگیرید و از نتیجه آن رضایت بیشتری داشته باشید. این روشها ترکیبی از تحقیقات علمی، تجارب شخصی و تکنیکهای عملی هستند که میتوانند در هر موقعیتی به کار بیایند. با ما همراه باشید تا با این روشها آشنا شوید و توانایی خود را در تصمیمگیری بهبود بخشید.
فهرست مطالب
تصمیم گیری چیست؟
تصمیم گیری (decision making) یعنی انتخاب یک یا چند گزینه از بین گزینههای موجود است. این انتخاب بر اساس شاخص هایی صورت میگیرد که برای فرد از اهمیت ویژه ای برخوردار است و به نتایج مورد انتظار از تصمیم گیری مرتبط است.
در واقع تصمیم گیری وقتی معنا پیدا میکند که هدفی در نظر داشته باشیم و یا گزینه های مختلفی پیش رو داریم که با تصمیم گیری و انتخاب گزینهی درست، بتوانیم به هدف مورد نظر خود دست یابیم. از این رو تصمیم گیری خوب و درست، فرایندی است که در آن، نتیجه یا نتایج انتخاب، منجربه دست یابی به هدف باشد و یا حداقل ما را به آن نزدیک تر کند.
در این فرایند تصمیم گیری با اصطلاحاتی مثل” انتخاب”، ” مقایسه” یا “اختیار در تصمیم گیری” نیز مواجه میشویم که به درک درست فرایند تصمیم گیری کمک میکنند.
ما در هر نقشی که باشیم چه در زندگی فردی یا حرفه ای خود، نیازمند تصمیم گیری هستیم و هرروز با تصمیمات مختلفی سرو کار داریم. از تصمیم برای بیدار شدن، تصمیم برای غذاخوردن، پیگیری کاری خاص در روز و یا تصمیم برای ساعت خوابیدن مان در شب. پس این مهارتی پر کاربرد است که هر روز و به شکل های مختلف با آن سرو کار داریم.
حواس مان باشد که گاهی تصمیم گیری ما درست است، ولی نتایج مورد رضایت ما نیست ولی میدانیم که تصمیم نادرست حتما نتایج نادرست به همراه خواهد داشت. پس بهتر است همواره با بررسی شرایط و گزینه ها بهترین تصمیم را بگیریم، نتایج را بپذیریم و برای بهتر شدن تصمیم گیری های مان برنامه ریزی کنیم تا در تصمیمات بعدی موفق تر عمل کنیم.
برای تصمیم گیری درست بهتر است هم به منطق و احساس و هم به شهودمان اعتماد کنیم. این که چگونه با بکارگیری این موارد موفق باشیم، به تجربیات ما در تصمیم گیری های متعدد زندگی وابسته است.
در تعریف تصمیم درست می توان گفت، تصمیم مطلوب و ایده ال تصمیمی است که با کمترین ریسک ویا با استفادهی بهینه از منابع، ما را به هدف و خواسته مان برساند. پس اگر می خواهید این مهارت مهم را در خود بهبود بخشید با ادامه ی مقاله با ما همراه باشید.
هر كاری كه تصمیم آن را بگیرید، نصفش را انجام داده اید.
“آبراهام لینكلن”
چه تصمیماتی در زندگی ممکن است با آنها مواجه شویم؟
-
تصمیماتی که در آن شرایط، در مورد انجام دادن یا ندادن کاری مردد هستیم:
مثل اینکه من تردید دارم در دورهی کوچینگ ثبت نام کنم یا خیر؟ آیا کوچینگ همان چیزی است که من به دنبالش هستم؟! خب در این نوع تصمیمات بهتر است از نمودار تی (T) استفاده کنیم، که از دو ستون تشکیل شده است و دریک ستون آن مزایای “ثبت نام در دوره ی کوچینگ” را می نویسیم و در ستون دیگر معایب “عدم ثبت نام” آن را می نویسیم. با این کار می توانیم بررسی کنیم که اگر ثبت نام کنیم چه ریسک ها و فرصت هایی را خواهیم داشت. بنابراین با شمارش امتیازات مثبت و مزایای ثبت شده می توان دریافت که تصمیم درست در این لحظه کدام است؟
-
تصمیماتی که با سوال کدامیک یا کدامین آغاز میگردد:
در این نوع تصمیمات می بایست از بین گزینههای موجود که معمولا بیش از دو گزینه است یک یا چند گزینه را بر گزید. این انتخاب نیز بر اساس معیارهایی از قبل مشخص شده صورت میگیرد.
-
تصمیماتی از نوع ” اگر … آنگاه ….” . مانند:
اگر این اتفاق بیفتد آنگاه من تصمیم شماره ۱ را میگیرم واگر این اتفاق نیفتد من تصمیم شماره ۲ را میگیرم. اگر کوچینگ به من کمک کند منبع درآمدی برای خودم ایجاد کنم در دوره ثبت نام میکنم در غیر این صورت دنبال شغل دیگری میروم. درواقع شاخص امتیازدهی به این تصمیم یا گزینهی پیش رو کسب درآمد است. پس اگر گزینه های شغلی مختلفی روی میز باشد با بررسی این شاخص می توان گزینهی مناسب را انتخاب کرد.
نقش شاخص ها در تصمیم گیری چیست؟
شاخص ها، معیارهای اندازه گیری هستند که کمک میکنند تصمیم گیری بهتر، سریع تر و راحتر اتفاق بیفتد. به طور مثال فرض کنید قصد دارید یک مِلک خریداری کنید. بنابراین عاقلانه ترین کار این است که چند گزینه را برای مقایسه و تصمیم گیری نهایی و انتخاب بهترین گزینه در اختیار داشته باشید. واضح است که برای انتخاب بهترین گزینه از بین گزینه های موجود، لازم است تا شاخص هایی تعیین کنید که از مِلک مورد نظر انتظار دارید. مانند دوری یا نزدیکی به محل کار، ویلایی یا آپارتمانی بودن ملک، تجاری یا مسکونی بودن، متراژ، محله، قیمت و مانند این ها.
پس شما می توانید بر اساس این شاخص ها و امتیاز دهی به آنها به راحتی بین گزینه های موجود مقایسه کنید و تصمیم بگیرید و ملک خود را انتخاب نمایید.
چرا تصمیم گیری یک مهارت است؟
شاید شما هم شنیده باشید که تصمیم گیری مثل یک عضله است که با تکرار تقویت می شود. همانطور که برای یافتن یک مهارت نیاز به تمرین و تکرار داریم. یعنی هر چه تلاش کنیم بطور آگاهانه تصمیمات بهتر و موثرتری بگیریم در نهایت بطور ناخودآگاه تصمیم گیری جزو مهارت و هنر ما می شود.
چیزی که ما را در تصمیم گیری به یک فرد ماهر تبدیل میکند، تکرار شرایطی است که نیازمند تصمیم گیری برای آنها هستیم. و انگار هر چه بیشتر مجبور شویم در موقعیت های مختلف گزینه های مختلف را بررسی و از بین آن ها گزینه ی بهتر را انتخاب کنیم، مهارت تصمیم گیری ما بهتر خواهد شد.
بیایید کمی دقیق تر شویم. اگر طبق فرایند تصمیم گیری پیش رویم و هدف و شاخص های مورد نظر را مشخص کنیم و با مقایسه گزینهی مطلوب خود را انتخاب کنیم، دیگر جای نگرانی نیست. پس…
چرا گاهی اوقات تصمیم گیری به یک معظل برای مان تبدیل می شود؟
چرا گاهی تصمیمات مان اینقدر تبعات نامطلوب به همراه دارند؟
چرا بعد از تصمیم گیری این همه خودمان را سرزنش می کنیم؟
یا اینکه چرا تصمیم گیری را یک مهارت میدانیم که باید آموخت و تمرین کرد؟
برای یافتن پاسخ سوالات فوق باید سراغ عواملی برویم که مانع از شکل گیری فرایند تصمیم گیری درست میشوند. ولی قبل از آن باید بدانیم برای تصمیم گیری خوب به چه چیزی نیاز داریم؟
۱۸ اصل برای تصمیم گیری صحیح
اصل ۱؛ هدف خود را smart كنيد:
هدف خود را از قبل مشخص کنیم. یعنی بدانیم که در نهایت به دنبال چه نتیجه ای از انتخاب خود و و از تصمیم گیری هستیم. همچنین برای تصمیمگیری صحیح، هدف خود را به روش SMART تعریف کنید. روش SMART یک چارچوب معتبر و محبوب است که کمک میکند اهداف شما واضح، قابل اندازهگیری و دستیافتنی باشند. کلمه SMART مخفف پنج واژهی Specific، Measurable، Achievable، Relevant، و Time-bound است.
اصل ۲؛ با هوش هیجانی بالا تصمیم بگیرید:
هوش هیجانی خود را تقویت کنیم تا در شرایط مناسب روحی و روانی بتوانید بهتر تصمیم بگیرید و تاثیر هیجانات مثبت و منفی را بر تصمیمات تان کم کنید. در خوشحالی قول ندهید و در ناراحتی زیر همه چیز نزنید. این گونه نباشد که در خوشحالی حاتم طائی شویم و در ناراحتی به دنبال انتقام بیوفتیم.
اصل ۳؛ دام های تصمیم گیری را بشناسید:
به ذهن خود اعتماد نکنید. همه ما در تصمیم گیری های خود اشتباهات احمقانه ای را تجربه داشته ايم، اما برخی از این اشتباه ها در ما انسان ها مشترک اند. “روسو” (فیلسوف و نویسنده) برخی از دام های تصمیم گیری را به شرح زیر فهرست کرده است:
- مشغول شدن به حل مسئله اشتباه به دلیل چارچوب فکری نامناسب
- اعتماد به نفس بیش از حد در مورد توانایی قضاوت خود
- عکس العمل شدید نشان دادن به جای استفاده از روش های سیستماتیک
- تفسیر نادرست نتایج تصمیم گیری گذشته و دریافت بازخوردهای اشتباه، نتایج احتمالی را مرور کنید. یعنی آگاه باشید در انتظار چه چیزی هستید و ممکن است با چه نتایج دیگری از انتخاب خود رو به رو شوید.
- عدم توجه به نتایج ناشی از تصمیم گیری های قبلی و نداشتن یادگیری
بکوشید دام های موجود در مسیر تفکر خود را بشناسید. باشناختن آنها می توانید خود را به ستون محکمی ببندید تا گرفتار مسیر شکننده صخره ها نشوید.
به تصمیمات موفق یا ناموفق گذشتهی خود سری بزنید؛ از تجربیات موفق خود در تصمیم گیری الگو برداری کنید.
اصل ۴؛ درباره “از دست دادن” و “به دست آوردن”:
ما نسبت به “از دست دادن” حساس هستیم و از آن نفرت داریم. این طبیعت انسان است. اجتناب از باخت به این معنی است که ما “آنچه داریم و میخواهیم از دست بدهیم” را بسیار ارزشمند تر از “آنچه نداریم و به دست خواهیم آورد” میدانیم.
قطعا با دانستن اینکه ما “از دست دادن” را دوست نداریم، عذاب از دست دادن چیزها برایمان کاهش نمی یابد، اما سعی کنید وقتی چیزی را از دست می دهید با خوردن یک شیرین یا یک نوشیدنی، آن را بدرقه کنید! آرام باشید و به یاد داشته باشید چیزی که از دست می دهید یک لیوان سرامیکی کم ارزش است.
اصل ۵؛ گاهی یک غول را نمی بینیم:
وقتی ما نگاه و توجه خود را بر روی یک ناحیه خاص از جهان و یا بر روی یک وظیفه خاص متمرکز کنیم، نسبت به هر آنچه خارج از آن ناحیه قرار دارد کور می شویم. این “نابینایی ناشی از توجه” از جمله عواملی است که می تواند موجب شود ما بخشی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر روی تصمیم های خود را مورد توجه قرار ندهیم.
اینکه به کجا نگاه می کنیم تعیین می کند که چه خواهیم دید. ما چیزی را میبینیم که می خواهیم ببینیم!وقتی در تصمیمی غرق می شوید خصوصا در شرایطی که نیاز به تمرکز بسیار است کمی فاصله بگیرید. نقطه تمرکز خود را تغییر دهید و بکوشید مسئله را در چارچوب بزرگتری ببینید.
اصل ۶؛ متفاوت بودن همیشه مزیت نیست:
امتحان کردن گزینه های متفاوت سخت تر از آن چیزی است که فکر می کنید. اگر وضعیت فعلی رضایت بخش است ولی در پی تغییر هستید، همیشه به انگیزه هایتان توجه کنید. شاید تنها به دلیل تنوع طلبی در پی تغییر شرایط هستید. شاید یک تفریح سالم و متفاوت شما را از به هم ریختن و ایجاد تغییر در یک سازمان بزرگ منصرف کند. آیا در این صورت شرایط بهتری به وجود نخواهد آمد؟
اصل ۷؛ عصاره دانسته هایتان را استخراج کرده و بر اساس آن عمل کنید:
این روزها حجم و تنوع دانش و اطلاعات به طرز غیر قابل تصوری افزایش یافته است. هر وقت با یک تصمیم پیچیده و گیج کننده مواجه می شوید، با خود بیاندیشید و ببینید که آیا میتوان یک اصل ساده را انتخاب کرده و برای حل مسئله آن را دنبال کنید.
اگر در تصمیم گیری های خود میانبر های ذهنی و آزمایش و خطا را بکار می برید به خاطر داشته باشید که دنیا ثابت نمی ماند و به تدریج تغییر میکند. اطلاعات جدیدی که به دانش شما افزوده می شود ممکن است روش های قبلی تان را به چالش بکشد. شاید قانون جدیدی که برای زندگی در شرایط جدید مفید است این باشد که : “هر لحظه بکوشی مهارت ها و توانایی خود را افزایش دهی و همزنان در سازمانهای مختلف رفت و آمد داشته باشی”
اصل ۸؛ شما در یک جزیره منفرد تصمیم نمیگیرید:
تصمیم ها و اقدامات ما دنیای اطراف ما را تغییر می دهند. باید به این نکته توجه داشته باشیم که تغییرات محیط اطرافمان به چه شکل است و این تغییرات چگونه تصمیم گیری مارا تحت تاثیر قرار می دهند. هیچ تصمیمی در خلاء گرفته نمی شود و همیشه نتایج تصمیم، در اثر عوارض تصمیم تغییر می کند. همواره هنگام تصمیم گیری درباره افراد دیگری که تحت تاثیر این تصمیم شما قرار می گیرند فکر کنید.
اصل ۹؛ “واقعیت ها” ، “واقعیت محض” نیستند:
به کیفیت اطلاعاتی که در دسترس تان است توجه کنید. اگر در فرآیند تصمیم گیری از اطلاعات غیر مفید و نادرست استفاده شود مسلما نتایج تصمیم گیری مطلوب نخواهد بود. اگر اطلاعات خوب و درست در دسترس نداشته باشید، نمیتوانید تصمیم ها خوب و درستی بگیرید.
آمار و داده های مختلف میتوانند ابزاری ارزشمند برای تصمیم گیری باشند اما همیشه به منبع اطلاعات توجه کنید. به پیش فرض هایی که در تحلیل های منابع خبری وجود دارد توجه کنید. بعد بکوشید برای کسب اطلاعات کامل تر به سایر منابع مراجعه کنید.
اصل ۱۰؛ تصمیم غلط بهتر از تصمیم نگرفتن است:
در هنگام تصمیم گیری باید مراقب باشیم که فلج نشویم و قربانی سکون نگردیم. وقتی از همه چیز نا امید هستید دست به کاری بزنید. گاهی اوقات رفتاری که تعهد و مصمم بودنتان را نشان دهد می تواند شمارا در شرایط دشوار تصمیم گیری از تنگناهای ابهام رهایی بخشد. اگر با تصمیم سختی مواجه شدید و فرصت تصمیم گیری نداشتید با جدیت و قدرت به جلو حرکت کنید.
در هر صورت تصمیم گرفتن بهتر از تصمیم نگرفتن، مستاصل یا بلاتکلیف بودن است. اما تلاش خود را بکنید و تصمیمی بگیرید که خطرات و ضرر و زیان آن کمتر باشد. بنابراین حتی تعویق در تصمیم گیری هم نوعی تصمیم است.
اصل ۱۱؛ تصمیم گیری همیشه با ریسک همراه است این واقعیت را بپذیرید:
هر تصمیمی با ریسک همراه است. پس باید خودتان را بشناسید و بدانید که تا چه میزان می توانید ریسک را تحمل کنید. اگر قدرت ریسک شما کم است احتمالا به دنبال گزینه هایی خواهید رفت که آینده آنها مشخص تر و ریسک آنها کمتر باشد. همواره به دقت بدترین نتیجه ممکن را تصور کنید و ببینی آیا می توانید آن را تحمل کنید؟ خطر بخشی از زندگی است. اگر ریسکی وجود نداشته باشد دیگر تصمیم گیری معنایی نخواهد داشت.
اصل ۱۲؛ انسان هایی تیز هوش تر از خودتان را در اطرافتان بیاورید:
اگر بتوانید اطراف خود را نه صرفا با انسان هایی تیز هوش تر، بلکه انسان هایی که در زمینه های مختلف از ما هوشمند تر هستند پر کنید؛ وسعت دیدی پیدا خواهید کرد که از ضرورت های تصمیم گیری است. در هنگام تصمیم گیری متواضعانه عمل کنید. برای این کار باید خود خواهی را کنار بگذارید و بر روی فرآیند صحیح تصمیم گیری تمرکز کنید. از اینکه کارشناس نیستید خجالت نکشید. مطمئن باشید در نظر دیگران تیز هوش تر از آنچه واقعا هستید به نظر خواهید آمد.
اصل ۱۳؛ به تاثیر احساسات توجه داشته باشید:
خود آگاه باشیم. هر وقت احساس کردید امکان دارد احساسات منفی به سراغتان بیاید سعی کنید از زاویه ای به تصمیم نزدیک شوید که احساسات کمترین تاثیر را برروی تصمیم گیری شما بگذارد. احساسات ما بر روی ارزیابی های ما در هنگام تصمیم گیری تاثیر میگذارند. اجازه ندهیم که احساسات منفی روی قضاوت ما هنگام تصمیم گیری تاثیر بگذارد.
اصل ۱۴؛ مراقب میان بر های جذاب باشید:
گاهی اوقات در تصمیم گیری با یک راه حل جدید اما آزمایش نشده مواجه میشویم “میانبر” . حتی اگر یک راه جدید سریع تر و کم هزینه تر باشد، ممکن است در بلند مدت هزینه های بیشتری به شما تحمیل کند. ممکن است ریسک ها و هزینه های یک راه امتحان نشده قابل دفاع و توجیه پذیر باشد اما به یاد داشته باشیم که الاقل در مورد وجود یا عدم وجود چنین توجیهی فکر کنیم.
اگر احساس کردید که آزمودن روش جدید منطقی است به سمت جلو حرکت کنید اما همواره به تغییرات محیطی نیز توجه داشته باشید. این تغییرات ممکن است برای شما به منزله علامتی باشند که تغییر جهت و حرکت در یک مسیر جدید را توصیه می کنند.
اصل ۱۵؛ اگر با اعتقاد کامل تصمیم بگیرید تصمیم تان به واقعیت بدل می شود:
وقتی تصمیمی گرفتید به آن اعتقاد داشته باشید. اعتقاد به صحت یک تصمیم است که آن را به نتیجه صحیح می رساند. ذهن ما توانا تر از آن چیزی است که می پندارین و دنیای اطراف ما، تفکر و ذهنیت ما را به طور کامل تحت کنترل خود ندارد اما محیط و جهان اطرافمان بیش از آنچه فکر میکنیم ما را تحت تاثیر خود قرار میدهد. اگر تصمیمی میگیرید با تمام قلب و روح خود نسبت به آن متعهد باشید. این تعهد و علاقه میتواند یک تصمیم بد را به یک تصمیم خوب تبدیل کند.
اصل ۱۶؛ نگاهتان باید به افق های دور باشد:
تصمیمی که امروز بد و نامناسب جلوه می کند ممکن است در بلند مدت خوب و مثبت از کار در آید و هنگام تصمیم گیری تمام فکر و ذهن خود را تنها روی اثرات کوتاه مدت تصمیم متمرکز نکنید. ممکن است نتایج بلند مدت یک تصمیم بسیار متفاوت باشد. اگر هنگام تصمیم گیری، تنها به یک نتیجه توجه نکنیم و نگاهمان بر روی همه ی حالات محتمل باز باشد، قطعا تصمیم بهتری خواهیم گرفت.
اصل ۱۷؛ تصمیم های بزرگ را به تعدادی تصمیم کوچک تفکیک کنید:
اگر تصمیم سخت و دشوار است، ببنید که چگونه می توانید آن را به تصمیم های کوچک تر تفکیک کنید قبل از اینکه فرصت امروز بگذرد چگونه میتوانید یک گام هر چند کوچک برای پیشبرد وضعیت فعلی و قطعی کردن بخش کوچکی از تصمیم بردارید؟ اگر تصمیم گیری بزرگ شما را می ترساند با تقسیم کردن آن به چند تصمیم کوچکتر از این ترس رها شوید.
اصل ۱۸؛ به آینده بد بین نباشید:
نگرش مثبت داشته باشیم یعنی قبل از تصمیم گیری شرایط را بررسی و بعد از آن به تصمیم خود اطمینان داشته باشیم. این که در لحظه تلاش کنیم بهترین تصمیم را بگیریم و مسئولیت تصمیم خود و نتایج آن را هم بپذیریم.
فرايند تصميم گيری مطلوب چگونه است؟
-
- تعیین هدف و آگاهی از اهمیت تصمیم در دست یابی به اهداف؛
- نوع تصمیم را مشخص کنید که از کدام نوع است؛
- هر گزینه را با جزئیات مشخص کنید. شرایط، شاخص ها و حتی این که آیا امکان انتخاب دو یا چند گزینهی همزمان وجود دارد؟
- درک درست از شرایط حال حاضر برای انتخاب بهترین گزینه؛
- آگاهی از ریسک ها و فرصت های هر تصمیم؛
- استفاده از مشورت و هم فکری افراد خبره یا الگوهای موثر؛
- انجام تصمیم گیری؛
- بررسی نتایج؛
- کسب دانش و تجربه برای تصمیم گیری های بعدی ( مهارت در تصمیم گیری)؛
موانع تصمیم گیری مطلوب چیست؟
بدیهی است با شناخت شرایط لازم برای تصمیم گیری، در صورت عدم وجود هر عامل موثر، امکان شکل گیری یک تصمیم ناخواسته یا نامطلوب وجود خواهد داشت.
بطور مثال وقتی برای انتخاب یک گزینه به جای اختیار در تصمیم گیری، اجبار در انتخاب گزینه یا گزینه های خاصی وجود داشته باشد، تصمیم گیری بر اساس اصول درستی صورت نمیگیرد و شاید هم در مواردی اصلا نتوان نام تصمیم گیری را بر آن گذاشت. شاید بهتر باشد بگوییم من مجبورم به انجام این کار شده ام. ولی حتی اگر مسئلهی انتخاب از بین گزینه هایی مطرح شود که هیچ کدام مورد خواست ما نباشد، بازهم انگار باید از بین گزینه ی بد و بدتر تصمیم بگیریم و یکی را انتخاب کنیم که ریسک و تبعات کمتری را برای ما به همراه داشته باشد.
همینطور چنانچه گزینه ها محدود و یا بیش از حد زیاد باشند، یا اینکه به تبعات هر تصمیم توجه نکنیم و حتی مشورت با افراد نادرست، احتمال سخت شدن تصمیم گیری و ایجاد چالش در آن را بوجود خواهد آورد.
همچنین چیزی که تصمیم گیری را سخت می کند عدم قطعیت در شناخت مسئله یا نتیجه است. گاهی همه چیز طبق آنچه تصورش را کرده ایم و یا برنامه ریزی کرده ایم پیش نمی رود و این مسئله تصمیم گیری را سخت میکند.
نقش خلاقیت در تصمیم گیری چیست؟
خیلی از افراد هنگام تصمیم گیری دانش، هوش و شهود خود را نیز به کار می گیرند. از این جهت می توانند تصمیمات خلاقانه ای بگیرند که به قول معروف “نه سیخ بسوزد و نه کباب”. این تصمیمات هوشمندانه سبب می شود تا فرایند تصمیم گیری به یک هنر تبدیل گردد که فرد را به خلاقیت بیشتر در تصمیم گیری تشویق می کند.
بطور مثال ممکن است فردی دریک موقعیت نیازمند تصمیم بین دو گزینه باشد، این فرد میتواند با هوشمندی و امکان سنجی، گزینهی سومی را خلق کند که هم هدف محقق گردد و هم نتایج کسب گردد. و نه تنها هیچ ریسکی در پی نداشته باشد، بلکه بهره وری و اثربخشی گزینهی سوم بیشتر از دوتای قبل باشد.
البته همیشه اوضاع به همان خوبی که فکر می کنیم پیش نمی رود و ممکن است تصمیم ما علی رغم بررسی همه ی جوانب پیش از آن و حتی بنا به تجربه ی چند ساله، باز هم خوب از کار در نیاید. پس در این شرایط توصیه می شود تا در هر صورت پیش از تصمیم گیری شرایط را بررسی و جوانب را در نظر گرفته و بعد از آن نیز نتایج را پذیرفته و اقدامات لازم را انجام نماییم.
کوچینگ چگونه میتواند به ما کمک کند تا تصمیم گیرنده بهتری باشیم؟
اگر می خواهید تصمیم گیرنده بهتری باشید و مواردی را که تا اینجا درمورد آن صحبت شد را به خوبی بکار بگیرید، به شما پیشنهاد میشود سری به کوچینگ بزنید. کسی که در تصمیم گیری چالش دارد کوچ به او کمک میکند تا در نقطه تصمیم گیری به افکار و رفتارش توجه کند که واقعا چه چیزی مانع اوست ویا اینکه در تصمیم گیریهای موفق در زندگی اش چگونه عمل کرده است و چه طرز فکر یا رفتاری را از خود نشان داده است؟
کوچ در جلسات کوچینگ به دنبال موانع تصمیم گیری درست میگردد و با کمک خود مراجع از تجربیات موفق در تصمیم گیری آگاه می شود. سپس فرد را برای بررسی و فراهم کردن شرایط یک تصمیم گیری هوشمندانه و مطلوب همراهی میکند. در نقطه تصمیم گیری فرد را با خودش مواجه میکند و کمک خواهد کرد تا فرد مسئولیت تصمیماتش را پذیرفته، اقدام نماید و در نتیجه به مرور این مهارت را در خودش تقویت نماید.
هم اکنون اگر خواهان همراهی یک کوچ برای تصمیمات مهم زندگی تان هستید کلیک کنید.
رزرو جلسه کوچینگمعرفی بهترین و پرفروش ترین کتابها برای بهبود مهارت تصمیمگیری
همه ما به سه دلیل باید مهارت تصمیم گیری صحیح را در زندگی خود به کار بگیریم:
-
زندگی روزمره بهتر و کارآمدتر: تصمیمگیریهای روزانه میتوانند تاثیر بزرگی بر کیفیت زندگی ما داشته باشند. از انتخابهای ساده مثل چه غذایی بخوریم تا تصمیمهای پیچیدهتر مثل برنامهریزی مالی، همه و همه به مهارت تصمیمگیری بستگی دارند. بهبود این مهارت به شما کمک میکند تا زندگی روزمره خود را بهتر مدیریت کنید و استرس کمتری تجربه کنید.
-
موفقیت حرفهای و شغلی: در محیط کار، توانایی اتخاذ تصمیمات هوشمندانه و سریع از اهمیت بالایی برخوردار است. افرادی که مهارت تصمیمگیری قوی دارند، معمولاً در موقعیتهای مدیریتی و رهبری قرار میگیرند و میتوانند در شرایط بحرانی بهترین راهحلها را ارائه دهند. این مهارت میتواند به ارتقاء شغلی و افزایش درآمد شما کمک کند.
-
بهبود روابط اجتماعی و خانوادگی: تصمیمگیری صحیح و منطقی میتواند به بهبود روابط شما با دیگران کمک کند. وقتی که بتوانید بهخوبی تصمیمگیری کنید، اعتماد دیگران را جلب میکنید و میتوانید در مواقع اختلاف و تنش، بهترین راهحلها را پیدا کنید. این مهارت میتواند به شما کمک کند تا روابط اجتماعی و خانوادگی سالمتری داشته باشید.
از همین رو در ادامه سه مورد از بهترین و پر فروش ترین کتب بهبود مهارت تصمیم گیری را معرفی خواهیم کرد:
فرم درخواست مشاوره دوره آموزشی
مشاوره آموزشی رایگان
شما این فرصت را دارید، با تکمیل فرم زیر، قبل از انتخاب دوره آموزشی مناسب خود، از مشاوره رایگان کارشناسان آموزشی مجموعه فراکوچ استفاده نمائید.