راز های پیروزی در مصاحبه کاری چیست؟

تکنیک ها و نکات جلسه مصاحبه
خانه » مقالات فراکوچ » مهارت های کوچینگ » راز های پیروزی در مصاحبه کاری چیست؟

جلسات مصاحبه ممکن است با یک سری گام‌ها و تدابیر ابتدایی همراه باشد، درست مثل رانندگی که در مرحله اول دلهره آور و دشوار به نظر می رسد، اما با تمرین همه چیز آسان می شود؛ در آموزش رانندگی به شما می‌گویند که ابتدا از صحت دنده مطمئن شوید. سپس با زدن دکمه استارت، آینه‌ها را تنظیم کنید، موقعیت پایانه را با دقت بررسی کنید، دنده را تغییر دهید و…

در مصاحبه نیز، اهمیت دارد که از ابتدا تا انتها به توجه به جزئیات و مراحلی که باید طی کنید، بپردازید. ابتدا از اطمینان از مهارت‌ها و قابلیت‌های خود، همچون دنده خودرو، اطمینان حاصل کنید. سپس با شروع مصاحبه، به تنظیم آینه‌ها (تدابیر اولیه) و مکان قرار گرفتن پاها (مهارت‌ها و تجربیات) توجه کنید و مراحل بعدی را با دقت پیش ببرید. این دسته از مهارت ها نیز همانند هر مهارت دیگری، با شناخت، تمرین و تجربه آسان‌تر خواهد شد.

 

چرا داشتن آمادگی برای مصاحبه كاری مهم است؟ 

هر فردی براي شروع فعاليت و انجام فرايند استخدام نيازمند آماده سازی خود برای حضور در يك گفتگو يا مصاحبه با صاحبين و مديران كسب وكار مورد نظر می باشد. گفتگويی كه بر اساس سوالات فنی و غيرفنی پيرامون جايگاه يا سمت شغلی مصاحبه شونده، طراحی و پرسيده می شود.

نتیجه حاصل از این گفت و گو از نتایج مهم و سرنوشت ساز زندگی ماست كه آينده شخصی و حرفه ای ما در گرو آن نهفته است. براي همين ترس از دست دادن اين فرصت ما را دچار اضطراب مي كند. از يك طرف ميخواهيم خودمان را مناسب شغل مورد نظر جلوه دهيم و از طرفی ميخواهيم رضايت و توجه فرد مصاحبه كننده را به خود جلب كنيم. برای اهميت اين موضوع مي خواهيم به سراغ راهكارهايي برويم كه نه تنها ما را براي مصاحبه شغلی آماده می كند، بلكه پيش تر از آن كمك خواهد كرد تا شغلی متناسب  براي خود بيابيم.

 

مهارت های لازم برای موفقيت در جلسات مصاحبه كاری چیست؟

مهارت های مورد نیاز در يک مصاحبه كاری را می توان به دو دسته تقسيم كرد:

  • مهارت های فنی يا سخت:

مهارت‌های فنی یا سخت، همان مهارت‌هایی هستند که به شغل یا کسب و کار  مد نظر شما مرتبط می‌شوند. شما به عنوان یک متقاضی، برای کسب صلاحیت لازم در آن شغل، این مهارت‌ها را در مصاحبه باید به خوبی ارائه دهید. به عنوان مثال، فردی که برای مصاحبه شغل فروش خود را آماده می‌کند، باید به تکنیک‌ها و فنون مذاکره مسلط باشد و آن مهارتها را در جلسه مصاحبه نشان دهد.

داشتن مهارت‌های فنی مورد نیاز برای یک شغل معین، نشان دهنده تعهد و جدیت فرد نسبت به شغل و کار خود است. این مهارت‌ها می‌توانند شامل آموختن مهارات تخصصی، استفاده از ابزارها و تجهیزات مرتبط با حوزه کاری، یادگیری زبان‌ها یا فرآیندهای تخصصی، و همچنین توانایی حل مسائل و اجرای وظایف فنی خاص باشند.

  • مهارت های غيرفنی يا نرم:

این مهارت ها، مهارت هايی هستند كه فارغ از اين كه قرار است شما چه شغلی داشته باشيد، برای حضور در اجتماع، ارتباط با ديگران و تعهد به انجام درست وظايف تان اهميت دارد. اين مهارت ها بيشتر مرتبط با خصوصيات اخلاقی و ويژگی های شخصيتی هستند؛ مثل پذيرش، صبر، با انگيزه بودن و…

مهارت های سخت را از طريق رزومه، سوابق تحصيلی و تجربيات شغلی قبلی می توان ارائه نمود ولی مهارت های نرم در مصاحبه از طريق پرسش ها و گفتگو هايی كه بين شما و مصاحبه گر بيان می شود قابل شناسايي و ارزيابي می باشد.

نكته مهم و قابل توجه اين است كه مهارت های سخت را می توان با شاخص های كمی سنجيد اما مهارت های نرم، شاخص هایِ كيفی دارند كه وابسته به هدف و انتظار مصاحبه كننده يا صاحبين كسب و كار است. بطور مثال شما ممكن است فردی مصالحه گر و با پذيرش بالا باشيد در حالی كه در شغل مورد نظر انتظار داشته باشند تا به عنوان فردی مذاكره كننده و منفعت طلب ظاهر شوید.

با اين مثال مشخص می شود كه افراد بايد بدنبال شغلی باشند كه نه تنها متناسب با مهارت های فنی و تخصصی شان باشد، بلكه ساير شرايط مدنظر آنها را نيز محقق كند و با اخلاقيات و روحياتشان متناقض نباشد.

 

چه مهارت های نرمی برای مصاحبه مفيد است؟

در ادامه اشاره ای به مهارت های نرم خواهيم داشت كه به تصويری كه از خود در ذهن مصاحبه كنندگان ميگذاريد موثر است:

  • داشتن پذيرش در حالت كلي
  • انگيزه و اشتياق براي كاركردن
  • دنبال يادگيري و رشد خود بودن
  • كمك به ديگران و داشتن روحيه همياري و همكاري
  • توانايي در كنترل هيجانات
  • توانايي ايجاد ارتباط موثر با ديگران
  • توانايي حل مسئله
  • فن بيان خوب
  • دوري از تملق و دروغ
  • دوري از حاشيه سازي
  • روحيه مثبت نگر
  • زبان بدن قوی
  • داشتن اعتماد به نفس

 

مقالات مرتبط:
مهارت های ارتباطی در کار و زندگی
مهارت خودآگاهی چیست و چرا اهمیت دارد؟
صفر تا ۱۰۰ مهارت حل مسئله
تعریف زبان بدن و راه های تقویت آن
راه های افزایش اعتماد به نفس
کاریزماتیک باشید!
چگونه محبت و عشق را به خود جلب کنیم؟
تمرکز چیست؟ تعریف تمرکز و راه های افزایش آن

 

چگونه برای مصاحبه كاری آماده شويم؟

با بررسي و رديابی مراحل زير می توانيم خود را برای داشتن يک مصاحبه كاری خوب اماده كنيم:

  • مهم‌ترین نکته که در هنگام روبرو شدن با فرد مصاحبه‌گر باید به یاد داشته باشید، این است که به مهارت‌ها و تخصص‌های خود، آگاه و مسلط باشید. شما باید توانایی‌ها و تجربیات شغلی خود را به درستی شناسایی کرده و بتوانید با اطمینان درباره آنها صحبت کنید.

    در مصاحبه، سوالاتی پیرامون مهارت‌ها و تخصص‌های شما مطرح می شود. بنابراین، مهم است که بتوانید به طور دقیق و شفاف به این نکات اشاره کنید و همچنین، نشان دهید که چگونه این مهارت‌ها در محیط کاری قبلی یا پروژه‌هایی که درگیر آن بوده‌اید، به کار گرفته شده‌ و چطور در بهبود عملکرد و ارتقاء کارها موثر واقع بوده اند.

    همچنین آگاهی از مهارت‌ها و تخصص‌های خود، افزایش اعتماد به نفس در ظول مصاحبه را نیز به همراه دارد و این به شما کمک می‌کند تا بهترین تصمیمات را در طول مصاحبه بگیرید.

  • قبل از شرکت در جلسه مصاحبه، بهتر است شاخص‌هایی مانند حقوق، مزایا و دیگر جنبه‌های مرتبط با شغل مورد نظر خود را مشخص نمایید. معمولاً در جلسات مصاحبه، سوالاتی پیرامون انتظارات شما از محیط کاری ایده‌آلتان مطرح می‌شود. بنابراین، مفید است که پیش از این، به ایده‌آل‌ها و توقعات خود از محیط کاری فکر کنید.
  • رزومه ای متناسب با شغل مورد نظرتان طراحی و در صورت نياز قبل از جلسه حضوری برای مصاحبه گر ارسال کنید و يا در زمان مصاحبه با خود به همراه داشته باشيد. مواردی که نیاز یه استناد به عوامل خاصی هستند را حتما در این فایل قرار دهید. (نحوه رزومه نوشتن خود نياز به مهارت و نکات خاصی دارد که به زودی با شما مطرح می کنیم:))
  • سوالات متداول و مرتبط با شغل مورد نظر خود را بررسی و پاسخ های مناسبی براي آنها بيابيد.
  • مهارت هاي نرم مرتبط با شغل مورد نظر را جستجو كرده و نسبت به آماده سازی خود از قبل اقدام كنيد.
  • بهتر است متنی درباره معرفی خود و شرح حالی از دستاوردها و ويژگی های تان آماده كنيد و برای ارائه آن از قبل آماده شويد. برای این کار از يك دوست یا اعضاي خانواده تان كمك بگيريد و در حضور آنها روند را تمرين كنيد. این تمرین به شما کمک خواهد کرد تا در مصاحبه‌ها به خود اطمینان بیشتری داشته باشید و ارتباط بهتری با مصاحبه‌کنندگان برقرار کنید.
    در متنی که آماده می کنید، به تجربیات شغف‌انگیز خود اشاره کنید، نقاط قوت و توانمندی‌هایتان را بیان نمایید، اهداف را مطرح و چگونگی مدیریت توانمندی هایتان در مواجهه با چالش‌ها را توضیحی مختصر بدهید.
  • اگر لازم ميدانيد از قبل بپرسيد كه چه مدارك و مستنداتي نياز است تا با خود همراه داشته باشيد و در روز مصاحبه همراه با معرفی خود آنها را ارائه دهيد. اين مدارك می تواند شامل تقديرنامه ها، دستاوردها و جوايز كسب شده تان باشد.
  • وقتي درباره مكان و شغل مورد نظر پرس وجو مي كنيد بايد بدانيد كه براي روز مصاحبه با چه لباسی حاضر شويد مناسب تر است. در نتيجه پوشش تان را مطابق با شرايط آنها فراهم كنيد.
  • وقتي درباره مكان و شغل مورد نظر پرس وجو مي كنيد بايد بدانيد كه براي روز مصاحبه با چه لباسی حاضر شويد مناسب تر است. در نتيجه پوشش تان را مطابق با شرايط آنها فراهم كنيد.
  • درباره حوزه فعاليت شغل مورد نظر اطلاعات كافی كسب كنيد تا اگر نیاز شد بتوانيد سوالاتي مناسب در حوزه كاری كه قرار است در آن مشغول شويد بپرسيد.
  • از قبل مكان مصاحبه را مشخص و زودتر از زمان قرار در آنجا حاضر باشيد.

چگونه برای مصاحبه كاری آماده شويم؟

چگونه مصاحبه كاری خود را به فرصتی برای پيشرفت تبديل كنيم؟

انسان های موفق از هر فرصتی براي رشد و پيشرفت خود استفاده می كنند. اين افراد نه تنها آمادگی لازم را برای استفاده از فرصت ها را در خود ايجاد مي كنند، بلكه خود فرصت ساز اند. مصاحبه يكی از آن فرصت هايی است كه مي تواند بسيار آگاهی بخش و كمك كننده باشد. چرا كه افراد سعی می كنند خود را برای ارائه مهارت های فنی در زمان مصاحبه آماده كنند. 

به هر مصاحبه از اين ديد نگاه كنيد:

  1. قرار است با محيط و فعاليت هاي جديد آشنا شويد؛
  2. مي توانيد خود را پيش از مصاحبه برای منِ جديدی آماده كنيد؛
  3. اين فرصت را به خود می دهيد كه شناخت بهتری از نقاط قوت و ضعف خود بدست آوريد؛
  4. و…

 

این نکات را در هنگام حضور در جلسه مصاحبه جدی بگیرید:

  • سوالات مصاحبه گر را با صداقت پاسخ دهيد و نخواهيد كه خود را جور معرفی كنيد كه آنگونه نيستيد.
  • با احترام و تواضع برخورد كنيد و تصوير خوب و شايسته ای در اولين قرار از خود ارائه دهيد.
  • نگرش و شيوه صحبت تان مثبت و محترمانه باشد.
  • هرگز از هيچ چيز و هيچ كس گلايه نكنيد.
  • مصاحبه جايي براي درد و دل كردن  نيست.
  • اگر از قبل مدت زمان مصاحبه را به شما اعلام شد، حتما حواستان به زمان باشد.
  • از زياده گويي، پرحرفی و توضيحات غير مرتبط و حاشيه ای جلوگيري كنيد.
  • بياد داشته باشيد مصاحبه جايی برای اعمال نظر و پافشاری برای اثبات خود و يا بازخورد اشتباه مصاحبه كننده به او نيست.
  • مصاحبه جايي براي التماس و خواهش براي استخدام نيست. هم چنين نبايد از موضع بالاتر و يا قدرت با مصاحبه كننده گفتگو كنيد.

بي شك اگر خود را در زمينه شغلي مورد نظر، متخصص و كاربلد بدانيم و ازطرفي مهارت لازم براي معرفي خود را هم داشته باشيم و تلاش كنيم تا تصوير مثبتي را در ذهن مصاحبه كنندگان ايجاد نماييم پيروزي در مصاحبه حتمي خواهد بود.

 

اگر در مصاحبه شغلي “نه” شنيديم چه كنيم؟

فرض كنيم جلسه مصاحبه تمام شد و بايد منتظر اعلام نتايج باشيد. پيشنهاد مي شود اگر در پايان جلسه مصاحبه نتيجه به شما اعلام نشد، پيشقدم شويد و زمان اعلام نتيجه را بپرسيد و تا آن زمان صبر كنيد.

بعد از دريافت نتيجه مصاحبه چنانچه پاسخ منفي بود بهتر است نه تنها ناراحت نشويد بلكه به سراغ ليست شغل هاي اولويت بندي شده خود برويد و گزينه بعدي را انتخاب كنيد. البته حالا وضع كمي فرق مي كند و ما با شركت در يك مصاحبه كمی تجربه بدست آورده ايم كه مي توانيم از آن براي امادگي بيشتر خود در مصاحبه هاي بعدي استفاده نماييم. چرا كه هم استرس ما كم مي شود و هم نسبت به نحوه سوالات و شيوه بهتر معرفي خود شناخت پيدا مي‌كنيم.

در واقع هر پاسخ منفي نه تنها شما را متوقف نمي كند بلكه شما را به شغلي كه مناسب تر است هدایت مي كند. هر پاسخ منفي را به منزله كسب تجربه براي شناخت بهتر خود و شغل مورد نظرتان بدانيد. البته بهتر است كه علت پاسخ منفي را از آنها جويا شويد و با احترام آن را بپذيريد.

همواره به ياد داشته باشيد لزوما رد شدن در مصاحبه دليلي بر ضعيف بودن و يا مشكلي در شما نيست بلكه آنها به دنبال فرد مناسب تري براي شغل مورد نظرشان هستند. با اين نگرش شما هم بايد به تلاش تان ادامه دهيد تا شغلي متناسب با خود را پيدا كنيد وشايد هم آن شغل شما را پيدا كند…

نکات ضروری در جلسه مصاحبه

فرم درخواست مشاوره دوره آموزشی

مشاوره آموزشی رایگان

شما این فرصت را دارید، با تکمیل فرم زیر، قبل از انتخاب دوره آموزشی مناسب خود، از مشاوره رایگان کارشناسان آموزشی مجموعه فراکوچ استفاده نمائید.

5/5 - (1 امتیاز)

3 دیدگاه برای “راز های پیروزی در مصاحبه کاری چیست؟

  1. فرهاد میرزایی گفته:

    از همه اینا مهم تر اعتماد به نفسه . برخورد اول همیشه یاد افراد میمونه مخصوصا مصاحبه کننده ها خیلی به این مورد دقت میکنن .

  2. حسن آینه وند گفته:

    من hr یه شرکت خصولتی هستم به نظرم اکثر موارد دقیق و کامل بود اما از هر چیزی مهم تر اینه که دروغ سر جلسه گفته نشه . اصولا افراد فکر میکنن با دروغ گفتن میتونن کار بگیرن اما همواره ما این رو متوجه میشیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

© 2024 • تمامی حقوق وبسایت متعلق به آکادمی فراکوچ میباشد.