در دنیای امروز، کوچینگ به عنوان یکی از روشهای پرطرفدار برای رسیدن به موفقیت و توسعه شخصی شناخته میشود. کوچینگ فرآیندی است که به افراد کمک میکند تا به تغییر و بهبود خود بپردازند و به اهداف خود دست یابند. اما برای اینکه یک کوچ حرفهای باشید، باید برخی از مهارتها را درک و به کار ببرید. در این مقاله به طور خلاصه، به بررسی مهارتهای مورد نیاز برای کوچینگ میپردازیم و نکاتی را برای بهبود این مهارتها ارائه میدهیم، پس با فراکوچ همراه باشید.
فهرست مطالب
مهارت کوچینگ چیست؟
مهارتهای کوچینگ شایستگیهای کلیدی هستند که توسط یک مربی (coach) یا رهبر برای کمک به توسعه دیگران استفاده میشوند. برای سازمانها، مهارتهای مربیگری عنصر مخفی برای باز کردن پتانسیل کامل اعضای تیم شماست. مانند بسیاری از قابلیت ها، مهارت های مربیگری لزوماً برای هر فرد ذاتی نیست.
ماهیت مهارت کوچینگ (Coaching Skills) در خصوص ایجاد تعادل بین دو عنصر اصلی است: پشتیبانی و چالش. بدیهی است که برای کار به عنوان یک کوچ، نیاز به مجموعه ای از مهارت های اساسی تخصصی و فردی وجود دارد و هر کوچ ماهر باید مهارت های کوچینگ را در سطح قابل قبولی دارا باشد.
💥 فرصت استثنائی 💥
برای یادگیری دوره رایگان آموزش کوچینگ فراکوچ
و دریافت مدرک CCE همین حالا اقدام کنید.
دوره رایگان آموزش کوچینگ
۱۰ مورد از مهم ترین مهارت های کوچینگ
۱) مهارت هدف گذاری اسمارت
اولین مهارت مهم در کوچینگ که هر کوچ باید داشته باشد، توانایی استخراج اهداف واضح (Specific)، قابل دستیابی (Achievable) و اندازه گیری (Measurable)، به خوبی تعریف شده و انگیزشی مراجع است. بهطورکلی، مهارت کوچینگ رویکردی متمرکز بر هدف دارد. این مهارتِ کوچ است که بتواند در جهت کمک به مراجع برای کشف و ارزیابی اهداف، برخی از تکنیک های اثبات شده مانند SMART را انتخاب نماید.
۲) ایجاد خود آگاهی
ایجاد آگاهی یکی از مهارت های کوچینگ است که به وسیله آن، کوچ به ما کمک می کند تا از زوایای پنهان شخصیت، رفتار و افکار خود آگاه شویم و از نقاطی که ممکن است به تنهایی قادر به دیدن آن ها نباشیم و باعث از دست رفتن منابع و فرصت های ما شوند، آگاه شویم.
۳) گوش دادن فعال
بسیاری از مواقع ما میشنویم و حتی میتوانیم حرف های طرف مقابل را بعد از اتمام تکرار کنیم اما در اصل به آن سخنان هیچ توجهی نداریم! شاید فکر کنیم توانایی خوب صحبت کردن تنها عامل موثر در ایجاد یک ارتباط موثر باشد. چه بسا در ابتدا با مخاطب بتوان خوب هم صحبت کرد اما نمی توان گفت که ارتباط مؤثری اتفاق خواهد افتاد و تأثیر ماندگاری خواهد داشت. اما ”گوش دادن” یکی از اساسی ترین عوامل مؤثر در موفقیت و ایجاد روابط مؤثر است. گوش دادن فعال (Active listening) در صدر لیست مهارت های مورد نیاز یک کوچ قرار دارد. هر کوچ، نمی تواند در حوزه کوچینگ حرفه ای شود مگر این که گوش دادن را به معنای واقعی بلد باشد. باید توجه داشته باشید که گوش دادن فعال فقط به معنای شنیدن حرف های مراجع نیست؛ بلکه بدین معناست که ناگفته های او را نیز بشنوید.
مجموعه فراکوچ برای شما عزیزانی که به دنبال تقویت مهارت های فردی خود هستید آزمون ها و محصولات رایگان و ویژه ای را تهیه کرده است. یکی از این آزمون های ارزشمند که همه شما عزیزان میتوانید در این آزمون شرکت کنید و به نقاط قوت و ضعف خود پی ببرید تست مهارت شنیداری است. اما کار در همینجا تمام نمیشود، شما پس از آزمون میتوانید به صفحه پاسخ ها مراجعه کنید و راهکار های تخصصی خود را به صورت رایگان دریافت کنید.
برای این کار کافیست روی بنر زیر کلیک کنید …
۴) مهارتهای ارتباطی
مهارتهای ارتباطی (Communication skills) اولین مورد از مهارت های کوچینگ است که یک کوچ از آن استفاده می کند. در صورت عدم ارتباط موثر، روند کوچینگ تداوم نخواهد داشت. ارتباط موثر همان چیزی است که کوچ ها در آموزش مهارت کوچینگ یاد می گیرند و به کمک آن می توانند آرامش را به مراجع القا کنند و او را از موانع و ترس های شخصی مطلع سازند.
برقراری ارتباط واضح و شفاف موجب جلب اعتماد دیگران شده و باعث می شود که افراد انتظارات روشنی داشته باشند. همه کوچ ها باید بتوانند اعتماد و صمیمیت حرفه ای را با مراجعین خود ایجاد کنند تا از نظر روانی جو امنی را برای کار مداوم آن ها ایجاد کنند.
برخی نتایج فراگیری مهارت ارتباط موثر:
- در درجه اول فرد با خود و اطرفیانش رابطه ای آگاهانه برقرار می کند؛
- خود و دیگران را همان طور که هستند، می پذیرد؛
- به نیازها، خواسته ها، افکار و ارزش هایش آگاه تر می شود؛
- عزت نفس بیشتری پیدا می کند و برای رسیدن به خواسته هایش قدم اول را بر می دارد؛
- با طرف مقابل مستقیما رابطه برقرار می کند.
مواردی در ایجاد این ارتباط تاثیرگذار است که عبارتند از :
همدلی؛
زبان بدن؛
تنظیم تن صدا؛
و…
۵) پرسشگری موثر
مهارت پرسشگری اساس و ابزار اصلی کار یک کوچ حرفه ای در مهارت های کوچینگ است. سوالات دارای انواع مختلفی هستند که می توان در موقعیت های مختلف از آن ها استفاده کرد. بهترین سوالات در جلسات کوچینگ، سوالاتی هستند که به کوچ و مراجع در ایجاد یک بینش واحد در خصوص مساله مورد بحث کمک کنند. در آموزش مهارت کوچینگ، کوچ آموزش می بیند که در فرآیند کوچینگ فقط از سوالات باز استفاده می شود و دستور کار و جلسه به طور کامل تحت کنترل کوچ است. با این حال، در برخی موارد نیاز است از سوالات بسته استفاده شود؛ چرا که سوالات بسته شما را به عمق مسئله می رساند.
۶) همدلی
یکی دیگر از مهارت های مربیگری بسیار مهم این است که به کوچی خود نشان دهید که او را واقعا درک می کنید. وقتی توانایی ذاتی برای دیدن دیدگاه دیگران و درک آن ها را داشته باشید، حتی در مورد موضوعات دشوار نیز تصمیمات خوبی می گیرید؛ زیرا تمرکز شما بر بهبود شرایط است نه شناسایی آنچه باعث مشکل شده است.
همدلی (Empathy) را می توان به توانایی ما در قرار دادن خودمان در جایگاه فرد مقابل و درک احساسات و تفکر او تعریف کرد. بدین معنی که در شرایط مشابه ممکن بود ما چه احساسی داشته باشیم؟ همدلی به شما کمک می کند تا نیازهای شخص دیگر را شناخته و نظرات و احساسات خود را به درستی نشان دهید. لازم به ذکر است که همدلی با همدردی متفاوت است. در همدلی لزوما احساسات مراجع خود را تجربه نمی کنید؛ اما در مقابل در همدردی شما به خاطر سختی هایی که شخص دیگر تجربه کرده است، احساس غم یا اندوه و یا دلسوزی خواهید داشت.
۷) ارائه بازخورد
افراد تمایل دارند بدانند که عملکردشان به چه اندازه خوب بوده است. مهارت ارائه بازخورد در لیست مهارت های کوچینگ، نوعی برگشت پیام ارتباطی است که شخص از آنچه بیان می کند و آنچه انجام می دهد، دریافت می کند.
شما به عنوان یک کوچ، یک امتیاز ویژه دارید که با آموزش مهارت کوچینگ، می توانید نکات مهم را به افراد گوشزد کنید و قاعدتا آن ها از این موارد استقبال کرده و از آن ها استفاده می کنند. این بازخورد میتواند یک تشویق ساده باشد یا بازخورد منفی از رفتار یا اقدامات وی که به هنرمندانه ترین حالت ممکن به مراجع داده می شود. در حقیقت بازخورد کمک میکند که مسائل را از زاویه دیگری نگاه کنیم. باید توجه داشت که بازخورد باید به گونه ای باشد که در آن قضاوتی صورت نگیرد و تنها آنچه که پدیدار شده و به نظر میرسد بیان شود.
۸) مسئولیت پذیری و مسئولیت سپاری
بکارگیری مسئولیتپذیری در مهارت کوچینگ، به معنای توانایی تصمیمگیری آگاهانه و انجام رفتارهایی است که به دنبال بهبود خود و یا کمک به دیگران باشد. از همه مهمتر، یک فردِ مسئول، عواقب اعمال و تصمیمات خود را میپذیرد. اگر مسئولیت کاری را قبول کنیم، طبیعتاً بر روی آن قدرت و نفوذ خواهیم داشت. لذا کوچ ها باید مراجع (کوچی) را تشویق کنند تا احساس توانمندی داشته باشد و مسئولیت شرایط خود را بر عهده گیرد.
۹) قضاوت نکردن و عدم ارائه راهکار
پایه و اساس کوچینگ حرفه ای، قضاوت نکردن است. شما به عنوان یک کوچ لازم نیست درباره افکار و رفتار افراد قضاوت کنید. کوچ عالی بودن نیازمند کنجکاوی به موقع و داشتن ذهنی باز است. این امر به شما کمک می کند تا بر مهارت های کوچینگ متمرکز شوید. آزاد اندیشی نیز بدین معناست که آگاه باشید که افراد دیدگاه های متخلفی دارند؛ پس به مراجع خود نگویید که جواب سوالات را می دانید و هیچگاه به او پند ندهید. مهارت کوچینگ بر این اساس بنا نهاده شده است که راهکار حل مساله هر شخص، منحصر به فرد و در ذهن خود او است؛ بنابراین، یک کوچِ آموزش دیده، تنها به مراجع در باز کردن گره های ذهنی و پیدا کردن راه حل کمک می کند.
۱۰) رفع باورهای محدود کننده
باید پذیرفت که همه ما انسان ها باورها و اعتقاداتی داریم که غالبا آن ها را زیر سوال نمی بریم. در عین حال که برخی از باورها می توانند به ما کمک کنند تا موفق شویم، برخی دیگر مانع موفقیت ما هستند. این عقاید، محدود کننده هستند و باعث می شود که افراد در مسیر رسیدن به هدفشان گیر کنند. افراد به کمک کوچ به شناسایی و به چالش کشیدن باورهای محدود کننده خود می پردازند و این یکی از قدرتمندترین بخش های فرآیند کوچینگ است.
نکات موثر در یادگیری مهارت های کوچینگ
برای یک کوچ حرفه ای بودن، رعایت مهارت های کوچینگ الزامی ست. در این مورد آموزش مهارت کوچینگ می تواند موثر واقع شود. همچنین برای گرفتن بهترین نتیجه، بهتر است نکات زیر را در نظر بگیرید:
- هرگز از تاثیر ارتباط موثر غافل نشوید؛
- اهداف را به صورت دقیق تعیین کنید؛
- از سوالات باز استفاده کنید تا افراد به ناچار به آن ها فکر کنند؛
- به شهود خود اطمینان داشته باشید و با کنجکاوی فرآیند کوچینگ را پیش ببرید؛
- از «چرا» استفاده نکنید و آن را با «چه» جایگزین کنید؛
- اگر رفتار یا گفتاری را در کوچی برجسته می دانید، آن را بیان کنید. این نوع بازخورد می تواند بسیار قدرتمند باشد؛
- به یاد داشته باشید که در فرآیند کوچینگ باید کاملا متمرکز باشید؛
- موضوعاتی که برای اولین بار مطرح می شوند، عموما مساله اصلی نیستند. از این رو باید با بررسی بیشتر به عمق مساله برسید تا بدانید مساله واقعی چیست؛
- برای توسعه خود سرمایه گذاری کنید و به صورت مداوم مهارت های کوچینگ خود را گسترش دهید.
چگونه مهارت های کوچینگ خود را ارتقا دهیم؟
در ادامه راه هایی برای پیشرفت مهارت های کوچینگ را با هم مرور می کنیم :
- از نقاط قوت خود آگاه باشید؛
- اهداف خود را مشخص سازید؛
- در مقابل عقاید دیگران جبهه نگیرید؛
- برای داشتن هدفی واضح، سعی کنید اهداف خود را مشخص، قابل اندازه گیری، قابل دستیابی، مرتبط و مبتنی بر زمان قرار دهید؛
- به دنبال یک کوچ یا منتور حرفه ای باشید؛
- بر روی اطرافیانتان نظارت داشته باشید و فردی را بیابید که به او اعتماد دارید و از وی کمک یا راهنمایی بخواهید
- اعتماد به نفس داشته باشید؛
- اگر شما یک کوچ هستید، در مورد چگونگی کوچ کردن دیگران، مثبت اندیش باشید.
جمع بندی:
در این مقاله به مرور مهارتهای مورد نیاز برای یک کوچ حرفهای پرداخته شد. با استفاده از مهارتهای شناختی و تفکر منطقی، کوچ باید بتواند اطلاعات را به درستی تحلیل کند و تصمیمات صحیحی را اتخاذ کند. با توجه به اهمیت مهارتهای مورد نیاز کوچینگ، توسعه این مهارتها و بهبود آنها برای افرادی که در حوزه کوچینگ فعالیت میکنند، بسیار اساسی است.
با تشکر از شما که وقت خودتان را برای مطالعه این مقاله صرف نمودید. اگر نیاز به مشاوره و راهنمایی در خصوص دوره های آموزش کوچینگ فراکوچ را دارید، میتوانید با مشاوران تیم فراکوچ در میان بگذارید.
فرم درخواست مشاوره دوره آموزشی
مشاوره آموزشی رایگان
شما این فرصت را دارید، با تکمیل فرم زیر، قبل از انتخاب دوره آموزشی مناسب خود، از مشاوره رایگان کارشناسان آموزشی مجموعه فراکوچ استفاده نمائید.
صرف نظر از مطالب خوبی که برای من مرور شد ..اشتباهات تایپی زیادی داشت که منجر میشد گاهی مرا از اصل مطلب دور کند..
به عنوان کسی که هم تجربه جلسه کوچینگ و هم تجربه جلسات مشاوره رو داشته میتونم به جرئت بگم ویژگی هایی که عنوان کردید برای برقراری ارتباط درست بین دو طرف واقعا لازمه
ممنونم ازتون
🌹🌹
سلام
تست مهارت گوش دادنتون عالی بود
سلام
منظور از سوالات باز چه نوع سوالیه؟
در مقاله “مهارت پرسشگری کوچ در جلسه کوچینگ” جواب سوالتون هست
توصیه می کنم حتما مطالعه فرمایید.
استاد متحدین و موسسه فراکوچ واقعا نیاز به تعریف و معرفی ندارند.
من به دوره های آموزشی کوچینگ با شرکت در دوره رایگانتون علاقه مند شدم
خداقوت
ممنون سمیه عزیز🌹🌹🌹🌹
همه موارد یک طرف باور های محدود کننده یک طرف . قشنگ آدمو فلج میکنه